Βιολογικές καλλιέργειες, αλήθειες και ψέματα

Συντάκτης: Πάνος Κλάρος

Ελλάδα, 21ος αιώνας, σε έναν πλανήτη που συνεχώς αρρωσταίνει από την καταλυτική παρέμβαση του ανθρώπου, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι πραγματικά βάζει καθημερινά στο τραπέζι του. Ο επιστημονικός κόσμος ανά την υφήλιο μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά εμείς κωφεύουμε στον βωμό του κέρδους και της αυξανόμενης απληστίας.

Ψεκασμοί

Οι ψεκασμοί των δέντρων και τον λαχανικών έχουν ως κύριο και χαρακτηριστικό σκοπό την πρόληψη ασθενειών. Οι ασθένειες του 21ου αιώνα στα δέντρα και τα λαχανικά έχουν γίνει πάρα πολλές και ανθεκτικές. Οι αφορμές είναι η κλιματική αλλαγή, η αλλοίωση της ατμοσφαίρας από την ρύπανση καθώς επίσης και η ανθεκτικότητα που παρουσιάζουν οι ασθένειες από τον συνεχή ψεκασμό.

Αλήθειες

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν βιολογικά προϊόντα και μπορείς να τα βρεις σε διάφορα σημεία εφοδιαστικών αλυσίδων. Υπάρχει όμως μια παρανόηση σε όλο αυτό, πολύ πιστεύουν πως αυτά τα αγαθά δεν έχουν ψεκαστεί ούτε μια φορά και αυτό είναι μια μεγάλη πλάνη. Υπάρχουν σκευάσματα, που επιτρέπουν στον παραγωγό να ψεκάσει ώστε το προϊόν να είναι κατάλληλο προς κατανάλωση αλλιώς τα ευπαθή προϊόντα θα ήταν τελείως άχρηστα. Ο συγκεκριμένος ψεκασμός του προϊόντος δεν προκαλεί βλάβες στον άνθρωπο κατά την βρώση.

Μύθος και πραγματικότητα

Πολλές φορές παραγωγοί πωλούν προϊόντα σε τοπικές αγορές σαν βιολογικά. Αυτά τα προϊόντα έχουν προσβληθεί από ασθένειες οι οποίες ευδοκίμησαν επειδή ο ψεκασμός, άργησε να γίνει ή έγινε και δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα φάρμακα με τα οποία έγινε ο ψεκασμός είναι νόμιμα, άλλα δεν είναι για βιολογική καλλιέργεια.

Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε και να μάθουμε την αλήθεια από το ψέμα. Πρώτον αν πραγματικά αγαπάμε τα βιολογικά προϊόντα πάμε μόνο σε καταστήματα τα οποία μας τα προμηθεύουν και έχουν ISO. Δεύτερον υπάρχουν φάρμες που έχουν πιστοποίηση και συσκευάζουν και διανέμουν αυτά τα προϊόντα, π.χ. τα θερμοκήπια υδροπωνικής καλλιέργειας.

Οι υπαίθριες λαϊκές αγορές στην πλειοψηφία τους δεν έχουν βιολογικά προϊόντα, έχουν προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας, φρέσκα και καλής ποιότητας άλλα όχι βιολογικά. Υπάρχουν εδώ στην Ελλάδα υπαίθριες αγορές που διατείνονται ότι πωλούν βιολογικά προϊόντα. Όμως αντ’ αυτού βλέπεις μια χαλασμένη γκάμα προϊόντων τα οποία έχουν ασθένειες. Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι πολύ κόσμος τα πληρώνει και στο τέλος τα πετάει. Αν κάτι δεν έχει πιστοποίηση καλύτερα να το αποφεύγετε.

«Τροφή για σκέψη»

Σε λίγα χρόνια από σήμερα θα τελειώσουν τα ψέματα και την τροφή μας θα την αναλάβουν οι μεγάλες βιομηχανίες και τότε δεν ξέρω πού πραγματικά θα οδηγηθούμε. Πάντως μια μεγάλη αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται ένα τρόφιμο που το βρίσκεις μόνο το καλοκαίρι να το βρίσκεις και το χειμώνα…

Συντάκτης: Πάνος Κλάρος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.