Βιολογικά καλλυντικά – τι αξίζει να γνωρίζετε

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά

Τα βιολογικά καλλυντικά είναι πιο ευεργετικά για το δέρμα και την υγεία μας. Τα συστατικά που τα αποτελούν προέρχονται από ελεγμένες βιολογικές καλλιέργειες χωρίς φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Παρουσιάζουν μεγαλύτερη «συγγένεια» με το δέρμα μας, διεισδύουν καλύτερα λειτουργώντας πιο αποτελεσματικά αφού εμπεριέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ενεργών, βιολογικών ενεργών συστατικών που αποτελούν τροφή για την επιδερμίδα.

10 λόγοι για να προτιμήσουμε βιολογικά καλλυντικά έναντι των συμβατικών

1. Είναι απόλυτα ασφαλή και συμβατά με τον οργανισμό μας

Το γεγονός ότι αποτελούνται από φυτικά συστατικά με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες, χωρίς «ύποπτες» χημικές ουσίες, σημαίνει ότι δρουν σε αρμονία με τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας, προάγοντας την υγεία και τη λάμψη του δέρματος και των μαλλιών.

2. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά

Κάθε καλλυντικό αποτελείται από δύο ειδών συστατικά: τα ενεργά και τα ανενεργά. Ενεργά είναι εκείνα που επιδρούν θετικά στο δέρμα. Τα ανενεργά βοηθούν μόνο στη σταθερότητα και την υφή της σύνθεσης και πολλές φορές είναι ύποπτα για διάφορες παρενέργειες.Τα βιολογικά καλλυντικά δεν περιέχουν ανενεργά συστατικά, επομένως τα ενεργά συστατικά τους απορροφώνται καλύτερα, γι’ αυτό και τα αποτελέσματά τους είναι αξιοσημείωτα.

3. Δεν περιέχουν επικίνδυνα συστατικά

Τα βιολογικά καλλυντικά δεν περιέχουν επικίνδυνα συστατικά και επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως αμμωνία, parabens, σιλικόνη, μόλυβδο.

4. Σέβονται το περιβάλλον

Τα βιολογικά καλλυντικά είναι βιοδιασπώμενα. Αυτό σημαίνει ότι αφού τα πετάξετε στα σκουπίδια, τα συστατικά τους αφομοιώνονται από το περιβάλλον χωρίς να επιβαρύνουν τη γη και τον υδροφόρο ορίζοντα. Ο λόγος είναι ότι δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, π.χ. πετροχημικά και τα παράγωγά τους, διαλύτες, όπως η προπυλενογλυκόλη, ή ερεθιστικά επιφανειοδραστικά, όπως τα SLS, ενώ οι συσκευασίες τους είναι συνήθως ανακυκλώσιμες.

5. Ανταποκρίνονται στις εξατομικευμένες ανάγκες μας

Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε τη δική μας σειρά περιποίησης για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά ανάλογα με τον τύπο, την ανάγκη ή τη διάθεσή μας. Κάποιες βιολογικές μάρκες καλλυντικών διαθέτουν έτοιμες «βάσεις», στις οποίες μπορούμε να προσθέσουμε βιολογικά αιθέρια και φυτικά έλαια της αρεσκείας μας. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε επιδερμίδα είναι μοναδική και έχει άλλες απαιτήσεις σε διάφορες χρονικές στιγμές. Γι’ αυτό τα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα μας βιολογικά καλλυντικά είναι η ιδανική λύση.

6. Δε δοκιμάζονται σε ζώα

Τα βιολογικά καλλυντικά, δεν τεστάρονται στα ζώα,σε αντίθεση με πολλά συμβατικά καλλυντικά,γεγονός πολύ σημαντικό για τον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή με άποψη.

7. Είναι oικονομικά

Όπως και στα συμβατικά καλλυντικά, έτσι και στα βιολογικά, η γκάμα της τιμής τους εξαρτάται από τη σπανιότητα των υλικών τους, τη χώρα προέλευσης, τον τρόπο επεξεργασίας, τη συσκευασία κ.λπ. Ωστόσο, η τιμή των βιολογικών καλλυντικών σε σχέση με την επεξεργασία, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους είναι πιο οικονομική από εκείνη των συμβατικών (value for money)

8. Υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους

Τα βιολογικά καλλυντικά βασίζονται σε βιοενεργά συστατικά, δηλαδή σε συστατικά από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες, στις οποίες δεν χρησιμοποιούνται παρασιτοκτόνα, εντομοκτόνα, χημικά λιπάσματα και γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί. Καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής τους διενεργούνται ποιοτικοί έλεγχοι, ενώ απαγορεύονται ρητά οι δοκιμές σε ζώα.

9. Αφυπνίζουν την καταναλωτική συνείδηση

Πολλά βιολογικά καλλυντικά φέρουν πιστοποιήσεις διεθνών ανεξάρτητων οργανισμών, όπως o Fair Trade Organization, Eco Ethical κλπ.Αυτά χαρακτηρίζονται ecο-ethical καλλυντικά. (Mερικοί από τους όρους που πρέπει να πληρούν είναι η άριστη ποιότητα 100% φυσικών προϊόντων, τα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, η μη διενέργεια πειραμάτων σε ζώα, να μην είναι προϊόν εκμετάλλευσης ανθρώπων κ.ά.) Εκτός από τα ecoethical καλλυντικά, έχουμε και τα ecoethnical, που βασίζονται στην παραγωγή τοπικών συστατικών, προάγοντας την ανάπτυξη υποβαθμισμένων κοινωνιών και οικονομιών. Μερικά παραδείγματα είναι τα αυθεντικά έλαια αργκάν από το Μαρόκο, το monoi από την Ταϊτή, το shea butter κ.ά.

10. Είναι πιστοποιημένα προϊόντα με συστατικά που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Είνα το μοναδικά καλλυντικά τα οποία δεν περιέχουν χημικές ουσίες. Με λίγα λόγια, τα βιολογικά καλλυντικά είναι ότι ακριβώς και τα φυσικά, μόνο που τα βότανα και τα λοιπά συστατικά προέχονται από βιολογικές καλλιέργειες.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Αναζητούμε πάντα τη σφραγίδα πιστοποίησης στη συσκευασία. Η σφραγίδα είναι ο μοναδικός τρόπος αναγνώρισης των βιολογικών προϊόντων. Εάν δεν υπάρχει σήμα πιστοποίησης, τότε το καλλυντικό δε μπορεί να πωληθεί ως βιολογικό προϊόν.

Διαβάζουμε με προσοχή τα συστατικά πάνω στη συσκευασία. Συνήθως πρώτα στη λίστα είναι εκείνα που υπάρχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό και ακολουθούν τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, αν κάποιο προϊόν αναγράφει ότι περιέχει βιολογικούς καρπούς, τότε αυτοί πρέπει να βρίσκονται ψηλά στη λίστα.

Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης. Ο χρόνος ζωής των βιολογικών καλλυντικών είναι συγκεκριμένος και ενδεχομένως μικρότερος από τα συμβατικά, διότι δεν περιέχουν χημικά συντηρητικά.

Μην ξεχνάτε..

Ένα καλλυντικό που έχει φυσικά συστατικά δεν σημαίνει ότι είναι και βιολογικό. Τα βιολογικά καλλυντικά φέρουν στη συσκευασία τους σφραγίδα πιστοποίησης από διεθνείς οργανισμούς, όπως π.χ. οι ICEA, BDIH, ECOCERT, USDA ORGANIC κ.ά., καθώς και ημερομηνία λήξης. Στην Ελλάδα, για τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, υπάρχει ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ. Ο γενικός κανόνας για ένα καλό βιολογικό προϊόν είναι η σύνθεσή του να αποτελείται κατά 85% και πάνω από φυσικά συστατικά.

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.