Τα βιολογικά δημητριακά

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Με το «δυνατό» πρωινό να αποτελεί το πιο κρίσιμο γεύμα της ημέρας, τα βιολογικά δημητριακά τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και βιταμίνες, που προσφέρουν την απαραίτητη ποιότητα στη διατροφή μας. Προκειμένου να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλός μας, η βρόμη και τα δημητριακά ολικής άλεσης δίνουν τη λύση στην ισορροπία των θρεπτικών συστατικών ενός γεύματος. Υγιεινά αλλά και άκρως απολαυστικά… τα βιολογικά δημητριακά μπορούν να συνθέσουν το ιδανικό πρωινό!

Χαρακτηριστικά των βιολογικών δημητριακών

Τα βιολογικά δημητριακά βρίσκονται στην αγορά είτε συσκευασμένα είτε σαν ακατέργαστα ξεχωριστά υλικά, που διαθέτουν αντιοξειδωτικές ουσίες και απομακρύνονται από τις χρωστικές ουσίες, τα συντηρητικά και την ζάχαρη. Τα παρακάτω συστατικά αποτελούν τα βιολογικά δημητριακά της ζωής μας…

Σίκαλη

Για ένα ιδανικό πρωινό, καλό είναι να επιλέξουμε τη μορφή των μικρών σπόρων σίκαλης, οι οποίοι βράζουν πιο γρήγορα και είναι πιο γευστικοί. Παράλληλα, είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και σελήνιο, που προστατεύει το αγγειακό μας σύστημα. Ειδικότερα, τα 100 γρ. σίκαλης διαθέτουν 340 θερμίδες, 10,7 γρ πρωτεΐνες και 2 γρ. λίπη, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από μαγνήσιο και τόσο ασβέστιο, όσο διαθέτουν 2 ποτήρια γάλα. Μαγειρεύονται όπως το ρύζι με νερό ή γάλα και καταναλώνονται, είτε μέσα σε ένα μπολ με μέλι, είτε μαζί με γιαούρτι και φρούτα.

Pύζι

Πρόκειται για το γνωστό ρύζι ή ακόμα και το πλούσιο σε βιταμίνες ρυζάλευρο, το οποίο χρησιμοποιείται σαν βάση σε διάφορα δημητριακά. Πρόκειται για ένα συστατικό γεμάτο με βιταμίνες συμπλέγματος B, το οποίο χαρακτηρίζεται παράλληλα ως εύπεπτο και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή του πραγματοποιείται μετά από το βράσιμο σε νερό ή γάλα και συνδυάζεται είτε με φρούτα, όπως μπανάνα, είτε με γάλα και κανέλα. Ειδικότερα, 100 γρ ρυζάλευρου περιέχουν 362 θερμίδες, 7,5 γρ πρωτεΐνες και 2,7 γρ λίπη.

Βρώμη

Η στιγμιαία βρόμη ή ακόμα και η ακατέργαστη διαθέτοει μεγάλη ποσότητα από φυτικές ίνες και είναι άκρως γευστική και με άρωμα φιστικιού. Πρόκειται για ένα δημητριακό χωρίς συντηρητικό που όταν συνδυαστεί με το γάλα και τους ξηρούς καρπούς γίνεται εύπεπτο και συμβάλλει στο αδυνάτισμα και στη μείωση των ποσοστών χοληστερίνης στο αίμα. Μέσα σε μόλις 100 γρ μας προσφέρει 246 θερμίδες, 17,3 γρ πρωτεΐνες και 7 γρ λίπη. Σε ένα μπολ τοποθετείστε γάλα, μισό φλιτζάνι βρώμη και λίγους ξηρούς καρπούς με αποξηραμένα φρούτα… και το μούσλι είναι έτοιμο!

Σιτάρι

Το σιτάρι αποτελεί ένα αμυλούχο προϊόν, το οποίο αναπληρώνει τη γλυκόζη στο αίμα και χαρίζει στον οργανισμό την ιδανική ενέργεια που χρειάζεται για την υπόλοιπη ημέρα. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως είναι το σύμπλεγμα B και το μαγνήσιο, με αποτέλεσμα να βοηθά σε μια καλύτερη κίνηση του νευρικού συστήματος και στη γερή ανάπτυξη των οστών. Έχουμε τη δυνατότητα, είτε να το βράσουμε μέσα σε γάλα, είτε να το συνδυάσουμε με ένα μείγμα φρούτων. Ειδικότερα, σε 100 γρ δημητριακού εντάσσονται 365 θερμίδες, 9,4 γρ πρωτεΐνες και 4,7 γρ λίπη.


Διαφορές με τα κλασσικά δημητριακά

Τα συσκευασμένα δημητριακά των super market είναι άκρως διαδεδομένα στον μέσο άνθρωπο, καθώς προβάλλονται ως «πλούσια σε φυτικές ίνες» και γεμάτα ενέργεια. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές, αν αναλογιστούμε ότι «κρύβουν» μέσα τους μεγάλη ποσότητα αλάτων, υπερβολική ζάχαρη (περισσότερο από τα παγωτά) και κορεσμένα λιπαρά (ειδικά στα σοκολατένια δημητριακά). Αντίθετα, τα βιολογικά δημητριακά αποτελούν την «ασπίδα» του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αφού διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών από κάθε άλλο είδος δημητριακών.

Σύμφωνα με μελέτη σε 33 πανεπιστήμια της Ευρώπης, τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C, σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου, καθώς και στοιχεία που μας προστατεύουν από κάποιες μορφές καρκίνου και καρδιοπαθειών. Όσον αφορά τα βιολογικά δημητριακά, θεωρούνται ικανά να αυξήσουν τις θρεπτικές απολαβές του οργανισμού, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν τρέφονται καθημερινά με τα απαραίτητα φρούτα και λαχανικά.

Τα δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη, η βρώμη και το ρύζι θεωρούνται βασικά συστατικά της διατροφικής ισορροπίας και έχουν συντελέσει στη δημιουργία κλασσικών γευμάτων, όπως είναι τα ζυμαρικά, η γαλλική μπαγκέτα και η μπύρα. Αντίθετα με τα συμβατικά προϊόντα, τα βιολογικά δημητριακά σέβονται το περιβάλλον κατά την παραγωγή τους, καθώς αντί για χημικά λιπάσματα χρησιμοποιείται, είτε κοπριά ζώων και σάπια φύλλα, είτε οργανικά λιπάσματα.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.