Βιοκαύσιμα από τη θαλάσσια χλωρίδα

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Βιοκαύσιμα από τη θαλάσσια χλωρίδαΈνα ιδιαίτερα αποδοτικό και εναλλακτικό βιοκαύσιμο, μπορεί να δημιουργηθεί από τα φύκια. Πολλοί δεν έχουν υπόψη τους τη συγκεκριμένη δυνατότητα, ενώ σημαντικό είναι πως η θαλάσσια χλωρίδα υπερτερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα βιοκαύσιμα, όπως οι καλλιέργειες τροφίμων. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει.

Η συσσώρευση σακχάρων στα φύκια τις καλοκαιρινές ημέρες, εκτός από «μαγνήτη» για σαλιγκάρια και πεταλίδες, αποτελούν και πηγή παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον βιοκαυσίμων. Τα φύκια υπερτερούν έναντι των άλλων βιοκαυσίμων, όπως οι καλλιέργειες τροφίμων (π.χ. καλαμπόκι και ζάχαρη) οι οποίες χρειάζονται σημαντικές ποσότητες νερού και η αύξηση των τιμών των τροφών στην παγκόσμια αγορά αποτελεί αστάθμητο παράγοντα. Η καλλιέργεια φυκιών όμως δεν αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Μάλιστα έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει τη ρύπανση από ιχθυοτροφεία. Επίσης, οι συγκεκριμένοι οργανισμοί μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα από τα φυτά της γης, μετατρέποντας το ηλιακό φως σε χημική ενέργεια πέντε φορές πιο αποτελεσματικά.

Πολλά εκατομμύρια επενδύονται σε έρευνες για τα φύκια από το Βιετνάμ και το Ισραήλ έως τη Χιλή, καθώς η παραγωγή βιοκαυσίμων στη θάλασσα αφαιρεί αστραπιαία πολλά από τα σοβαρά προβλήματα των συμβατικών βιοκαυσίμων. Αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν μεγάλες δυνατότητες, με τη βρετανική κυβέρνηση να περιλαμβάνει 4.700 τετ.χιλιόμετρα καλλιέργειας φυκιών στα μελλοντικά της ενεργειακά σχέδια. Μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αιθανόλης, η οποία εάν αναμειχθεί με βενζίνη ή μεθάνιο μπορεί να βοηθήσει στη θέρμανση πολλών κατοικιών.

Μέχρι πριν λίγο καιρό υπήρχαν εμπόδια, όπως το ότι τα περισσότερα κοινά μικρόβια δεν ζυμώνουν τα ειδικά σάκχαρα στα φύκια πολύ καλά. Το γεγονός αυτό ξεπεράστηκε, όταν μια αμερικάνικη εταιρεία, παρήγαγε ένα γενετικά τροποποιημένο βακτήριο, που μπορεί να παράγει ένα κιλό αιθανόλης από τρία κιλά αποξηραμένα φύκια.

Η παγκόσμια βιομηχανία καλλιέργειας φυκιών παράγει ήδη δεκάδες εκατομμύρια τόνων σε ετήσια βάση, ανάμεσα σε 44 χώρες, που αξίζουν δισεκατομμύρια δολάρια. Η προοπτική ενός πραγματικά βιώσιμου βιοκαυσίμου, που μπορεί να αντικαταστήσει τα επιβλαβή για τον πλανήτη ορυκτά καύσιμα χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα, είναι κινητήριος δύναμη για νέες επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr