Βιογραφικό: Τα «κλειδιά επιτυχίας» για να μας καλέσουν σε συνέντευξη-Μέρος Γ’

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη

Το βιογραφικό είναι το Α και το Ω που μελετά και λαμβάνει υπόψιν κάποιος εργοδότης για να προσλάβει κάποιον/κάποια υποψήφιο/α. Σημαντικό ρόλο παίζει η προετοιμασία, η άνεση και η ειλικρίνεια καθενός υποψηφίου/ας. Το βιογραφικό πρέπει να είναι η συνοπτική παρουσίαση του εαυτού μας με τρόπο όμορφο και σαφή.

Συνέντευξη: Εμφάνιση, αντίληψη, ακρίβεια και ευφράδεια

Η προσεγμένη εμφάνιση σε συνδυασμό με την κατάλληλη χρήση λέξεων και φράσεων είναι αδιαμφισβήτητα. Επιπρόσθετα, απαιτείται σωστή στάση του σώματος, αλλά και σωστή αντίληψη του χώρου, της περίστασης, της τοποθεσίας και του χρόνου. Φυσικά όμως, το κυριότερο όλων είναι η «πρέπουσα συμπεριφορά» κατά την διάρκεια της συνέντευξης.

Βασικοί κανόνες για διαμόρφωση σωστού βιογραφικού

Στο Α’ και το Β’ Μέρος που αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα, είχαμε απαριθμήσει κάποια βασικά σημεία. Τα τελευταία, αποτελούν «τα κλειδιά», τα οποία θα μας οδηγήσουν σε μία πετυχημένη συνέντευξη. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε και τα υπόλοιπα στάδια, τα οποία ολοκληρώνουν το κομμάτι του σωστού και ευπρεπούς βιογραφικού. Τα στάδια αυτά είναι τα εξής:

Βιογραφικό: Τα «κλειδιά επιτυχίας» για να μας καλέσουν σε συνέντευξη-Μέρος Γ’

  • Ηλεκτρονική αναζήτηση του/της εταιρείας/επιχείρησης/φορέα/υπηρεσίας: Ο εκάστοτε εργοδότης «χαίρεται», όταν ο συνεντευξιαζόμενος γνωρίζει λεπτομέρειες και πράγματα που αφορούν τον/την εταιρεία/επιχείρηση/φορέα/υπηρεσία. Ο υποψήφιος εργαζόμενος φαίνεται ότι έχει ασχοληθεί, έχει ψάξει, έχει εντρυφήσει και «έχει κοπιάσει» με τον τρόπο του. Αυτό φυσικά λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Και πώς άλλωστε θα γινόταν διαφορετικά, μιας και ο συνεντευξιαζόμενος «έχει δείξει ενδιαφέρον και έχει καταναλώσει κάποιο χρόνο» κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής του αναζήτησης.

Διαβάστε Επίσης: Βιογραφικό: «Τα κλειδιά επιτυχίας» για να μας καλέσουν σε συνέντευξη-Μέρος Α’


  • Δεξιότητες Πληροφορικής: Εύκολο πεδίο και απολύτως κατανοητό. Εδώ πρέπει να συμπληρώσουμε ό,τι έχει να κάνει με πιστοποίηση για χειρισμό υπολογιστών. Ενότητες, όπως το Word, το Excel, το Internet, το Powerpoint κοκ. χρειάζεται να αποδεικνύονται με τα αντίστοιχα διπλώματα. Το βασικότερο όμως όλων, είναι να γνωρίζει κανείς στην πράξηυπολογιστές και να τους «παίζει στα δάχτυλα». Η εξάσκηση, η εμπειρία και η καθημερινή τριβή προωθούν την γνώση και την εξειδίκευση.Για να τσεκάρουμε τις γνώσεις που ήδη έχουμε, υπάρχουν «πολλά παλιά προγράμματα». Αλλά και πιο πρόσφατα, προηγμένα και εξειδικευμένα προγράμματα, βοηθάνε στην αναβάθμιση των γνώσεων και την πρόοδό μας ατομικά και συνολικά.

Βιογραφικό: Τα «κλειδιά επιτυχίας» για να μας καλέσουν σε συνέντευξη-Μέρος Γ’


Διαβάστε Επίσης:Βιογραφικό: «Τα κλειδιά επιτυχίας» για να μας καλέσουν σε συνέντευξη-Μέρος Β’


  • Καλλιτεχνικές δεξιότητες και ικανότητες: Αυτό το πεδίο αφορά ό,τι έχει σχέση με γυμναστική, χορό, τραγούδι, φωνητική. Επιπλέον, εδώ αναφέρουμε τυχόν κλίσεις, γνώσεις ή πιστοποιητικά πάνω στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Εάν δηλαδή έχουμε κάποιου είδους κλίση ή ταλέντο πρέπει να το δηλώσουμε στο συγκεκριμένο πεδίο. Εάν για παράδειγμα έχουμε παρακολουθήσει μαθήματα ντεκουπάζ, ζωγραφικής, κεραμικής, γλυπτικής κοκ. πρέπει να το γράψουμε εδώ. Το ίδιο ισχύει φυσικά και σε περίπτωση που έχουμε εκπαιδευτεί πάνω στην κατασκευή κεριών/σαπουνιών/τσαντών και κοσμημάτων. Και η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου εμπίπτει στην κατηγορία αυτή.

Διαβάστε Επίσης:Το βιογραφικό που κλέβει τις εντυπώσεις


  • Άδεια οδήγησης: Εδώ συμπληρώνουμε εάν οδηγούμε ή όχι. Αναφέρουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με οδήγηση, τύπου αμάξι, μηχανάκι, φορτηγό κοκ.

Διαβάστε Επίσης:Τα μυστικά ενός καλού βιογραφικού


  • Πρόσθετες πληροφορίες: Στο πεδίο αυτό βάζουμε ό,τι επιπλέον προσόν διαθέτουμε. Δηλαδή εάν είμαστε κάτοχοι μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, διδακτορικού, Ι.Ε.Κ., Σ.Ε.Κ., Σχολής πρώην Ο.Α.Ε.Δ. νυν Δ.Υ.Π.Α. κ.α. Παρακολούθηση προγραμμάτων επιμόρφωσης, σεμιναρίων, μοριοδοτούμενων σεμιναρίων, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, ομιλίες κοκ. κατατάσσονται στο πεδίο αυτό. Εθελοντική εργασία, συμμετοχή σε συλλόγους, οργανώσεις, ομοσπονδίες κ.α., καλό είναι επίσης να συμπεριληφθούν εδώ.

Βιογραφικό: Τα «κλειδιά επιτυχίας» για να μας καλέσουν σε συνέντευξη-Μέρος Γ’


Διαβάστε Επίσης: Μην ξεχάσετε στο βιογραφικό σας σημείωμα…


Εάν εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω λοιπόν, σίγουρα θα καταφέρουμε «να κερδίσουμε» την συμπάθεια και εκτίμηση του εκάστοτε εργοδότη. Και αυτό συνεπάγεται ότι κατόπιν «θα κερδίσουμε» και την θέση εργασίας, την οποία «έχουμε βάλει στο μάτι».

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.