Βιογραφικό σε 25 λέξεις!
Οσοι ψάχνετε για δουλειά και ασχολείστε με το να φτιάξετε το πιο ολοκληρωμένο και σαφές βιογραφικό σημείωμα ασφαλώς θα έχετε εντοπίσει τη νέα τάση, που απαιτεί τα βιογραφικά να είναι πιο μικρά σε μέγεθος και πιο περιεκτικά, έτσι ώστε να μην σπαταλούν το χρόνο εκείνου που τα διαβάζει. Μήπως, όμως, είναι καιρός να σκεφτούμε το πώς θα χωρέσει μια σαφής εικόνα της επαγγελματικής μας εμπειρίας και των γνώσεών μας σε… 140 χαρακτήρες; Πιθανότατα μ’ αυτό θα έχουμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια!
Τα “twesumes” είναι η νέα μόδα στον ανεπτυγμένο κόσμο των επιχειρήσεων, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ιαπωνία και το Χογκ-Κογκ. Η λέξη είναι σύνθετη, από το γνωστό πια “tweet” και το “resume”, που σημαίνει περίληψη, και είναι ακριβώς αυτό που λέει: Ένα tweet, μέσα στο οποίο αυτός που αναζητά εργασία προσπαθεί να χωρέσει μέσα σε 140 χαρακτήρες όλα του τα ταλέντα, την εμπειρία και τον ενθουσιασμό για τη δουλειά, έτσι ώστε να κάνει εντύπωση στον εργοδότη και να επιλεγεί αυτός για τη θέση.
Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε το 2011 από τον Σον Γουάινμπεργκ, συνιδρυτή της ιστοσελίδας RezScore, η οποία ουσιαστικά προκαλεί όσους ψάχνουν για δουλειά να «ανεβάσουν» εκεί το βιογραφικό τους και το «βαθμολογεί» ανάλογα όχι μόνο με αυτά που περιέχει, αλλά και με το πώς τα διατυπώνει! Στην αρχή ξεκίνησε σαν πρόκληση προς αυτούς που αναζητούν εργασία, αν μπορούν να κάνουν εντύπωση με μια περιγραφή που δεν θα ξεπερνά τους 140 χαρακτήρες (το πολύ 25 λέξεις). Στη συνέχεια, όμως, τόσο ο Γουάινμπεργκ διαπίστωσε ότι όλο και περισσότερα στελέχη εταιρειών που ζητούσαν υπαλλήλους δεν έκαναν τον κόπο να ρίξουν μια ματιά στα ενδεχομένως εκατοντάδες βιογραφικά που είχαν στο συρτάρι τους, αλλά επισκέπτονταν τη δική του σελίδα και επικοινωνούσαν μ’ αυτούς που είχαν τα πιο ενδιαφέροντα «μίνι-βιογραφικά» μέσω του Twitter! Ετσι, λοιπόν, η πρόκληση έγινε ακόμα ένα εργαλείο στην προσπάθεια για εύρεση εργασίας.
Ο Γουάινμπεργκ έχει δεχτεί έντονη κριτική, ότι μ’ αυτή του την τακτική στην ουσία επιβραβεύει τα στελέχη των επιχειρήσεων που αντί να μελετήσουν αναλυτικά τα βιογραφικά επιλέγουν υπαλλήλους από ένα τόσο σύντομο προφίλ που δεν μπορεί να αποτυπώσει ακριβώς τα χαρακτηριστικά τους και αν είναι κατάλληλοι για τη θέση. Ορισμένοι, μάλιστα, λένε ότι η απευθείας γνωριμία, το σφίξιμο του χεριού, το χαμόγελο του υποψήφιου υπαλλήλου και η φράση «θα ήθελα πολύ να δουλέψω για την εταιρεία σας» δεν μπορεί να ξεπεραστεί ποτέ. Απαντά, όμως, ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρει δουλειά μέσω μικρών αγγελιών σε εφημερίδες και τονίζει ότι η έκταση της μικρής αγγελίας δεν διαφέρει και πολύ από ένα tweesume…