Βιογραφικό: 6 λάθη που το καταστρέφουν

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή

Το σωστό βιογραφικό σήμερα κρίνεται με βάση την διαφορετικότητά του σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αν λοιπόν, στέλνετε το βιογραφικό σας για μία θέση, να γνωρίζετε ότι οι υπεύθυνοι διαβάζουν κάθε μέρα πολλά αξιόλογα βιογραφικά και επομένως το δικό σας θα πρέπει να ξεχωρίσει από την αρχή.

Το βιογραφικό είναι η πρώτη επαφή με τον εργοδότη και συνακόλουθα με την θέση εργασίας που διεκδικείτε. Για αυτόν τον λόγο, η επιμέλειά του αποτελεί το Α και το Ω για να σας δοθούν ίσες πιθανότητες για μία συνέντευξη. Ας δούμε λοιπόν τα λάθη που κάνουμε και το καταστρέφουμε.

Η φωτογραφία

Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε σε ένα βιογραφικό είναι η φωτογραφία του αναγραφόμενου προσώπου και θέλοντας και μη, σχηματίζουμε μία άποψη, την οποία είτε την επιβεβαιώνουμε, είτε την αλλάζουμε. Τώρα αν αυτή η φωτογραφία δεν είναι επαγγελματική, δηλαδή, δεν προέρχεται από φωτογράφο, αλλά είναι τραβηγμένη από κινητό με άσχημο background και με απρεπή εμφάνιση, τότε ανεξάρτητα από τα επιτεύγματά μας, έχουμε καταστρέψει το βιογραφικό μας.

Η επιλογή των ρούχων για την επαγγελματική φωτογραφία μας, είναι πολύ σημαντική. Αν είσαι άντρας επίλεξε να φορέσεις κουστούμι και να έχεις ένα ελαφρύ χαμόγελο. Αν είσαι γυναίκα προτίμησε κομψά ρούχα-όχι προκλητικά- και απαλό μακιγιάζ. Αν η φωτογραφία σου δεν συμβαδίζει με αυτά τα κριτήρια, προτίμησε να μην βάλεις κάποια.

Συμπληρώνετε το βιογραφικό σας σε κάποια έτοιμη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Με άλλα λόγια, καλό θα ήταν να φτιάχνετε μόνοι σας το βιογραφικό σας από το μηδέν. Μην χρησιμοποιείτε τις έτοιμες πλατφόρμες, καθώς το βιογραφικό σας δεν θα ξεχωρίσει. Αντ’αυτού θα κατηγοριοποιηθεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Επίσης, καλό θα ήταν για κάθε θέση που δηλώνετε, να αφιερώνετε λίγο χρόνο για την δημιουργία ενός καινούργιου βιογραφικού με βάση τα κριτήρια και τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Δεν υπάρχει δομή

Δημιουργήστε τις δικές σας ενότητες και τους δικούς σας τίτλους με βάση τα επιτεύγματά σας. Βάλτε τα τελευταία σε σειρά προτεραιότητας. Μην τα γράψετε απλώς, αλλά αναλύστε και δώστε παραδείγματα από τα πράγματα που ασχοληθήκατε στο παρελθόν. Ακόμα και η αναφορά σε στατιστικά στοιχεία θα σας κάνει να διαφοροποιηθείτε.  Ένα βιογραφικό θα πρέπει να είναι εύκολο να διαβαστεί, αλλά και να κατανοηθεί από τον εν δυνάμει εργοδότη σας. Επομένως, θα πρέπει να γράφετε με ενότητες, με μικρές προτάσεις αλλά και με bullet point. Χρησιμοποιήστε, επιπλέον, ήπια χρώματα, όπως μπλε, γκρι και μαύρο που δεν κουράζουν και τονίστε τα σημεία που πρέπει.

Ορθογραφικά και συντακτικά λάθη

Πάνω από το 50% των βιογραφικών περιέχουν συντακτικά και ορθογραφικά λάθη. Η ύπαρξη των τελευταίων καταστρέφουν την γενική εικόνα του βιογραφικού σου, καθώς επίσης και την τελική εντύπωση του εργοδότη. Αν λοιπόν, ενδιαφέρεστε για την θέση σίγουρα πρέπει να φροντίσετε και για αυτά τα λάθη, τα οποία είναι καθοριστικά.

Δεν γράφετε την δική σας προσωπική δήλωση

Τοποθετήστε κάτω από τα προσωπικά σας στοιχεία, σε τρείς με τέσσερεις σειρές την προσωπική σας δήλωση για τον λόγο που θέλετε την δουλειά και τις δεξιότητες που έχετε σε σχέση με αυτές που απαιτούνται. Έμπνευση θα αντλήσετε από την περίληψη της εργασίας. Χρησιμοποιήστε λέξεις-κλειδιά, αλλά και συνώνυμα από αυτά που χρησιμοποιούνται στο job description.

Ψέματα και ανακρίβειες

Στην προσπάθεια εντυπωσιασμού του εργοδότη θα αποτελέσει σημαντικό λάθος να προσπαθήσετε να τον ξεγελάσετε γράφοντας πράγματα για εσάς τα οποία δεν έχετε κάνει. Μια τέτοια κίνηση θα σας καταστήσει αναξιόπιστους, ανέντιμους και ανάξιους εμπιστοσύνης. Εξάλλου, οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσωπικού θα καλέσουν τους προηγούμενους εργοδότες σας για να ρωτήσουν για εσάς και τις δεξιότητές σας, οπότε σίγουρα δεν θέλετε να χάσετε την θέση για αυτόν τον λόγο.

Αυτά αποτελούν μερικά μόνο από τα λάθη που κάνουμε όταν συμπληρώνουμε το βιογραφικό μας. Θυμηθείτε ότι δεν κρίνεστε για την ποσότητα των δεξιοτήτων σας, αλλά για την μοναδικότητά τους σε σχέση με τις δεξιότητες των άλλων. Λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω όταν έρθει η σειρά σας να το συμπληρώσετε και δώστε στον εαυτό σας τις ευκαιρίες που σας αξίζουν.

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.