Βιοδιασπώμενα παπούτσια

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Παπούτσια που κατασκευάζονται από φυσικά υλικά και είναι 100% βιοδιασπώμενα.

Σύμφωνα με την εταιρεία υπόδησης native shoes, περίπου 300 εκατομμύρια ζευγάρια παπουτσιών καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές. Σχεδόν όλα τους είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή άλλα υλικά που ενέχουν το πλαστικό, το οποίο συχνά υφίσταται χημική επεξεργασία και επιπλέον, ανακυκλώνεται δύσκολα.

Ο πλανήτης, ωστόσο, έχει ανάγκη από μία περισσότερο βιώσιμη επιλογή, την οποία προσφέρουν τα παπούτσια “the plant shoes”.

Η εταιρεία Native είναι φημισμένη για την επιλογή της να μη χρησιμοποιεί προϊόντα από ζώα στην κατασκευή των υποδημάτων της, έχοντας ως χαρακτηριστικό της σλόγκαν το “beast free”.

Επιπλέον, πρόκειται για μία οικονομικά προσιτή μάρκα παπουτσιών με έντονα, ζωηρά χρώματα. Για τη διασφάλιση της πλήρους οικολογικής συνείδησης που διέπει την εταιρεία, η native έχει ενισχύσει το σκοπό της διάσωσης των ζώων και του περιβάλλοντος μέσα από την προώθηση στην αγορά του παπουτσιού plant, ένα unisex αθλητικό παπούτσι, 100% βιοδιασπώμενο, φυσικά κατασκευασμένο από οργανικά υλικά.

Αφού λοιπόν τα συγκεκριμένα παπούτσια έχουν πλέον φορεθεί και φθαρεί,  μπορεί κάποιος να τα πετάξει στον κάδο κομποστοποίησης,  αφού αποσυντίθενται ακόμη και στο περιβάλλον του κήπου της αυλής.

Τo plant shoe  είναι το «πρώτο και μοναδικό μοντέρνο, αθλητικό παπούτσι που είναι πλήρως βιοδιασπώμενο, χωρίς να περιέχει προϊόντα από ζώα».

Συγκεκριμένα, το plant shoe είναι φτιαγμένο από:

  • Φυσική σόλα από lactae hevea.
  • Ανθεκτικό υπόστρωμα από ευκάλυπτο.
  • Ενίσχυση κατασκευασμένη από 90% φελλό και 10% σιζάλ.
  • Επένδυση από οργανικό λινό
  • Πάτο από κάνναβη και καλαμπόκι.
  • Νήματα εμποτισμένα με ελαιόλαδο.
  • Κόλλα από φυσικό λατέξ.
  • Άνω στρώμα από φλοιό ανανά και οργανικό βαμβάκι.
  • Κορδόνια από οργανικό βαμβάκι.

Ως μέρος της δέσμευσης αυτής, η native shoes προχώρησε σε συνεργασία με την εταιρία zappos for good ώστε να προωθήσουν στην αγορά το project remix. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, κάθε παπούτσι της native συλλέγεται και ανακυκλώνεται, κατασκευάζοντας στη συνέχεια,  υλικά που αξιοποιούνται για την δημιουργία παιδικών πάρκων σε κοινότητες. Αυτός υπήρξε εξ αρχής ο ιδρυτικός σκοπός του σχεδίου project remix, μέσα από το οποίο αντλήθηκε η έμπνευση για τη δημιουργία του plant shoe.

Ο Michael Belgue, διευθυντής του δημιουργικού τμήματος της εταιρείας έχει δηλώσει στο δίκτυο green matters:

«Το παπούτσι plant αποτελεί την έμπνευση της αποστολής της native, σύμφωνα με την οποία φιλοδοξούμε έως το 2023 να κατασκευάζουμε 100% οικολογικά παπούτσια. Το αμέσως επόμενο  βήμα μετά την τρέχουσα πρωτοβουλία για ανακύκλωση  ήταν η δημιουργία ενός προϊόντος που δεν θα χρειαζόταν να επαναχρησιμοποιείται ή ν’ ανακυκλώνεται, αλλά αντ’ αυτού να παράγει μηδενικά απόβλητα. Ένα προϊόν που θα γεννιέται από τη γη και θα επιστρέφει σε αυτή. Έπειτα από δύο χρόνια εκτενούς έρευνας και δοκιμές υλικών, γεννήθηκε το παπούτσι plant το οποίο είναι 100% βιοδιασπώμενο, εντελώς φιλικό στα ζώα και κατασκευασμένο από οργανικά υλικά, το οποίο στο τέλος της χρήσης του, θα μπορεί να κομποστοποιείται.

Το καινοτόμο αυτό και  φιλόδοξο σχέδιο διανοίγει το δρόμο για συνεχόμενη καινοτομία, καθώς οδεύουμε προς την εκπλήρωση του στόχου μας και οραματιζόμαστε  προσφορές για προϊόντα στο μέλλον».

Λόγω της εκτενούς έρευνας της ανάπτυξης και της καινοτομίας που απαιτούνται για το σχεδιασμό των παπουτσιών αυτών, η αναγκαιότητα της εξασφάλισης υλικών πλήρως οικολογικών  και απαλλαγμένων  από συνθετικά υλικά ή προϊόντα ζώων, η τιμή τους διαμορφώνεται στα 200 δολάρια.

Η υψηλή τους τιμή είναι απόρροια της επίμοχθης διαδικασίας κατά την κατασκευή των παπουτσιών. Για την ακρίβεια, η κατασκευή της σόλας χρειάζεται 12 έως 13 μέρες για να ολοκληρωθεί, σε αντιπαραβολή με τη σόλα από τα συμβατικά αθλητικά που κατασκευάζεται σε μία έως τρεις ημέρες.

Επιπλέον, η βιώσιμη διαδικασία και τα υλικά χρήσης για το plant shoe είναι περισσότερο δαπανηρά απ’ ότι γενικά ισχύει στην υποδηματοποιία.

Το παπούτσι διατίθεται σε ικανοποιητική γκάμα από νούμερα και απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες στα καταστήματα της native.

Πηγή: intelligentliving

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…