Εσείς έχετε καταφέρει να θέσετε όρια στους γύρω σας; Είναι πολύ εντυπωσιακό πώς τα όρια μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική …
Βήματα για τον καθορισμό υγιών ορίων
Είναι σημαντικό να θέτετε όρια όχι για τους άλλους ανθρώπους, αλλά για τον εαυτό σας. Πρόκειται για μια διαδικασία που επικεντρώνεται στο να καταλάβετε αποκλειστικά ποια είναι τα όριά σας, ανεξάρτητα από το ποιος στη ζωή σας μπορεί να θέλει να τα υπερβεί.
Τα όριά σας υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τις ανάγκες σας και σας προστατεύουν, ενώ είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαία επικύρωση. Ξεκινήστε εστιάζοντας στο ποιες είναι οι δικές σας ανάγκες, ειδικά αν έχετε ένα ιστορικό που βάζει τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας.
Να είστε προσεκτικοί και προσηλωμένοι. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να καθίσει σε μια μέρα και να σκεφτεί κάθε πιθανό όριο. Τα «μεγάλα» θα σας έρθουν πολύ φυσικά όταν τα σκεφτείτε, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος και προσοχή για να εντοπίσετε περισσότερα. Δεν πειράζει. Αν είστε παρόντες στις αλληλεπιδράσεις σας με τους ανθρώπους, αυτό θα βοηθήσει πολύ στον εντοπισμό της ζώνης άνεσής σας.
Το να είστε προσεκτικοί είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αναγνωρίσετε τη δυσφορία· συχνά, μπαίνουμε στον πειρασμό να προσπεράσουμε αυτά τα συναισθήματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οπότε δεν τα αναγνωρίζουμε. Αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στον εντοπισμό των ορίων μας.
Γράψτε ημερολόγιο για τις ανάγκες σας. Βάλτε ημερολόγιο για οποιαδήποτε προηγούμενη σχέση για να διερευνήσετε πώς αυτές οι προηγούμενες αλληλεπιδράσεις διαμόρφωσαν και ενίσχυσαν τα όρια. Κοιτάξτε πίσω στην οικογένειά σας και διερευνήστε τις νόρμες που ενίσχυαν τα υγιή έναντι των νοσηρών ορίων.
Επικοινωνήστε τα όριά σας
Καθώς καθορίζετε τα όριά σας, φροντίστε να τα κοινοποιείτε στους γύρω σας. Αυτό μπορεί να γίνει σε μια ουδέτερη στιγμή- για παράδειγμα, όταν πίνετε καφέ με έναν φίλο, θα μπορούσατε να πείτε: «Βάζω το τηλέφωνό μου στη λειτουργία «Μην ενοχλείτε» για μερικές ώρες το πρωί και μετά τις οκτώ μ.μ. Αυτό κάνει μεγάλη διαφορά στο να κάνω όλη τη δουλειά μου το πρωί και να αποσυμπιέζομαι το βράδυ!».
Αυτός ο φίλος μπορεί να είναι κάποιος που στέλνει συνέχεια μηνύματα ή θα τηλεφωνήσει πολλές φορές για να σας βρει και μπορεί να στεναχωρηθεί όταν ακούσει αυτό το όριο από εσάς. αλλά το να αναφέρετε αυτό το όριο με ουδέτερο τρόπο, σε ουδέτερο χρόνο, δίνει αρκετό χώρο στο άτομο αυτό να κάνει ερωτήσεις και να μην πάρει αυτό το όριο προσωπικά.
Δεν είναι σημαντικό μόνο να υποστηρίζετε τον εαυτό σας, αλλά θα πρέπει επίσης να εμπλέκεστε στην ενεργητική ακρόαση κατανοώντας πώς αισθάνεται και τι χρειάζεται το άλλο άτομο. Να συμμετέχετε σε διαπραγματεύσεις και υγιείς προσαρμογές που οδηγούν σε μια κατάσταση ωφέλιμη για όλους.
Αυτός ο φίλος, για παράδειγμα, μπορεί να έχει ένα αγχώδες στυλ προσκόλλησης ή να ανησυχεί για το αν θα μπορέσει να σας βρει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μπορεί να χρειαστούν κάποιες διαπραγματεύσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις επικοινωνίας και από τις δύο πλευρές σας για να καταλήξετε σε ένα σημείο όπου εσείς θα αισθάνεστε σεβαστός και το άλλο άτομο θα αισθάνεται λιγότερο αγχωμένο.
Εξαρτάται από εσάς πόσο μακριά είστε διατεθειμένοι να φτάσετε για να προσαρμόσετε την αντίδραση του κάθε ατόμου στα όριά σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε έναν συμβιβασμό με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα αλλάξει εάν τα όρια παραβιάζονται.
Εξασκηθείτε συχνά
Αυτό που είναι συχνά δύσκολο στον καθορισμό ορίων είναι να επαναλαμβάνεστε κάθε φορά που ξεπερνιέται ένα όριο. Επειδή νιώθουμε άβολα και μπορεί να είναι πρόκληση, συχνά παλινδρομούμε και παραμελούμε συστηματικά τον καθορισμό ή/και την επιβολή των ορίων μας. Η αίσθηση ότι τα όρια είναι μια ανηφορική μάχη είναι βάσιμη, αλλά μπορούμε να μειώσουμε την κλίση του λόφου συνεχίζοντας την εξάσκηση.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι επιλέγουμε ένα βασικό όριο και επικεντρωνόμαστε στην επιβολή του όσο πιο συχνά μπορούμε, ή επιλέγουμε μια χούφτα μικρότερα όρια που μπορεί να τίθενται συχνά αλλά έχουν μικρότερο συναισθηματικό διακύβευμα. Κάθε άτομο θα αισθάνεται πιο άνετα να εξασκεί όρια με υψηλότερο ή χαμηλότερο ρίσκο- εξαρτάται από εσάς πώς θα ξεκινήσετε και πώς θα δώσετε προτεραιότητα, αρκεί να βάλετε στόχο να συνεχίσετε να εργάζεστε!
Ανεχτείτε τα συναισθήματα που συνεπάγεται ο καθορισμός ορίων
Ένα μεγάλο μέρος της διατήρησης της πρακτικής των ορίων σας με συνέπεια βασίζεται στην ανοχή των συναισθημάτων σας. Συγκεκριμένα, αν ο καθορισμός ορίων σας κάνει να αισθάνεστε άγχος ή δυσφορία, το να μάθετε να ανέχεστε αυτά τα συναισθήματα είναι απαραίτητο μέρος του ταξιδιού. Το γεγονός ότι αισθάνεστε ενοχές δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος.
Ειδικά όταν οι γύρω σας θέλουν να σας χειραγωγήσουν και να σας κάνουν να χαλαρώσετε τα όριά σας- θα πρέπει να είστε ανθεκτικοί για να αντέξετε αυτές τις ενοχές. Η προετοιμασία του εαυτού σας νοητικά για την πρόκληση της συναισθηματικής άνεσης της αποσύνδεσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για επιτυχία. Αν χρειάζεται να σκεφτείτε μια επιβεβαίωση που θα λέτε στον εαυτό σας αυτές τις στιγμές, όπως: «Αυτή η δυσφορία τώρα θα με κάνει πιο άνετο αργότερα», αφιερώστε χρόνο για να το κάνετε.
Σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επεξεργαστείτε τα δύσκολα σημεία του καθορισμού και της τήρησης των ορίων σας όταν βρίσκεστε σε έναν ήσυχο, ασφαλή χώρο. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας όταν τα συναισθήματά σας αισθάνονται πιο έντονα από ό,τι θα θέλατε μερικές φορές.
Φροντίστε τον εαυτό σας
Η θέσπιση ορίων μπορεί να είναι εξαντλητική. Αφιερώστε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας και προχωρήστε με τον δικό σας ρυθμό. Όταν χρειάζεται, δημιουργήστε χώρο για να αποφορτιστείτε από μια δύσκολη μέρα Όταν ανακαλύπτετε και εξερευνάτε τα όριά σας, βεβαιωθείτε ότι δημιουργείτε μια λίστα με τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να παρέχετε φροντίδα και στον εαυτό σας.
Αυτό θα σας διευκολύνει να το κάνετε όταν το χρειάζεστε, αντί να βρίσκεστε σε μια θέση όπου χρειάζεστε αυτοφροντίδα αλλά δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει αυτό για εσάς. Ίσως διαπιστώσετε ότι είστε αυστηροί με τον εαυτό σας σχετικά με το ποια είναι τα όριά σας ή πώς τα επιβάλλετε. Αντ’ αυτού, εμψυχώστε τον εαυτό σας.
Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι κάποια από τα όριά μας μπορεί να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να δίνουμε στον εαυτό μας την άδεια να είναι συνεχώς περίεργος για τον εαυτό μας. Το να έχετε κρίση σχετικά με το ποια είναι τα όριά μας ή γιατί μπορεί να αλλάζουν δεν είναι τόσο χρήσιμο όσο το να εξερευνούμε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες μας. Ίσως θελήσουμε να ζητήσουμε την υποστήριξη ενός θεραπευτή καθώς επεξεργαζόμαστε τα όριά μας και εργαζόμαστε για τον καθορισμό και τη διατήρησή τους.
Η ύπαρξη ενός δικτύου υποστήριξης είναι πάντα ωφέλιμη- ως άνθρωποι δεν είμαστε προορισμένοι να πορευόμαστε μόνοι μας. Η έναρξη μιας νέας συμπεριφοράς είναι πάντα δύσκολη. Το να επιμείνουμε σε μια αλλαγή χρειάζεται δουλειά.
Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας- επανεξετάζετε τακτικά τα κίνητρά σας και τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας και επιδιώκετε την πρόοδο, ακόμη και αν είναι αργή. Να θυμάστε ότι τα όρια είναι απαραίτητα και ότι δεν ζητάτε πολλά από κάποιον όταν ζητάτε να τα σεβαστεί.