Βιετνάμ: Μία χώρα γεμάτη αντιθέσεις και γοητεία

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Το Βιετνάμ είναι μία χώρα εντυπωσιακής φυσικής ομορφιάς, πολιτισμικής πολυπλοκότητας και αντιθέσεων. Οι δυναμικές μεγαλουπόλεις δίνουν τη σκυτάλη στα μικρά παραδοσιακά χωριά, ενώ τα εξωτικά τοπία εναλλάσσονται με τα σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα σε έναν προορισμό αξέχαστων εμπειριών. Βουδιστικά μαυσωλεία δίπλα σε τεράστιους ουρανοξύστες, μεγάλες αμμώδεις παραλίες με πολυτελή εστιατόρια και resort, φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς – το Βιετνάμ προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες τόσο γι αυτούς που θέλουν να ζήσουν το τοπικό lifestyle, όσο και γι αυτούς που θέλουν απλά να χαλαρώσουν.

Βιετνάμ: Μία χώρα γεμάτη αντιθέσεις και γοητεία

Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες χώρες της νότιας Ασίας που προσελκύει επισκέπτες για τα βουνά με την πλούσια βλάστηση, τις πολύβουες μεγαλουπόλεις και τις χρυσές παραλίες. Παρόλο το ραγδαίο εκσυγχρονισμό των αστικών πόλεων (Hanoi και Ho Chi Minh), οι παραδόσεις παραμένουν άθικτες ανάμεσα στους ντόπιους με πολλά αρχαία αξιοθέατα και αποικιακές δομές να έχουν επιβιώσει από τα «χτυπήματα» της ιστορίας. Ο πολιτισμός της χώρας είναι περίπλοκος: οι λαβυρινθώδεις εμπορικές συνοικίες του έθνους είναι πλούσιες σε αυτόχθονες βιομηχανίες και αντικατοπτρίζουν εμπορικές επιρροές αιώνων. Οι αρχαίοι ναοί εμφανίζουν κινεζικές επιρροές στο βορρά και ινδουιστικές επιρροές στο νότο, ενώ οι ευρείες λεωφόροι με τα δέντρα και τα κτίρια μεγάλης πολιτείας χαρίζουν στην πρωτεύουσα γαλλική γοητεία.

Βιετνάμ: Μία χώρα γεμάτη αντιθέσεις και γοητεία

Η βιετναμέζικη κουζίνα χαρακτηρίζεται από λεπτές γεύσεις και εξαιρετική ποικιλομορφία, με τη γεωγραφία να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Οι κινεζικές γεύσεις επηρεάζουν τις σούπες του βορρά, τα μπαχαρικά προκαλούν τον ουρανίσκο του νότου, τα βότανα και οι περίπλοκες τεχνικές χαρακτηρίζουν την κεντρική ακτογραμμή, φημισμένη ως το κορυφαίο σημείο του Βιετνάμ. Η χώρα προσφέρει πολλά γαστρονομικά ταξίδια, από τα τοπικά πιάτα μέχρι το κρασί ρυζιού που μπορεί κανείς να δοκιμάσει στις περιφερειακές αγορές.

Βιετνάμ: Μία χώρα γεμάτη αντιθέσεις και γοητεία

Kite surfing στα τροπικά ωκεάνια νερά του Mui Ne, sand boarding στους αμμόλοφους, πεζοπορία στους αειθαλείς λόφους γύρω από το Bac Ha ή το Sapa, χαλάρωση και ξεκούραση σε μερικά από τα πιο πολυτελή spa ή θεραπείες μασάζ σε οικογενειακά salon, είναι μερικές από τις δραστηριότητες και απολαύσεις στις οποίες κάθε επισκέπτης οφείλει να ενδώσει.

Βιετνάμ: Μία χώρα γεμάτη αντιθέσεις και γοητεία

Η πρωτεύουσα του Βιετνάμ, το Hanoi, προσπαθεί να αντισταθμίσει τον χρόνο που χάθηκε από τις καταστροφές του πολέμου. Τα στρώματα της ιστορίας αποκαλύπτουν περιόδους γαλλικής και κινεζικής κατοχής, προσφέροντας μια ματιά στην ανθεκτικότητα των φιλόδοξων και περήφανων κατοίκων της πόλης. Μέσα από τους πανταχού παρόντες εμπόρους υπάρχουν οι αρχικοί δρόμοι της παλιάς συνοικίας. Αγρότες πουλάνε τα εμπορεύματά τους, ενώ οι άνθρωποι της πόλης παίρνουν πρωινό, κάνουν tai chi με την αυγή ή παίζουν σκάκι.

Βιετνάμ: Μία χώρα γεμάτη αντιθέσεις και γοητεία

Η πόλη Ho Chi Minh είναι το πιο πολύβουο μέρος του Βιετνάμ. Το εμπόριο, ο πολιτισμός και η παλλόμενη ενέργειά της εξέλιξαν τη χώρα προσφέροντας επιλογές για όλους: από τα καλύτερα ξενοδοχεία μέχρι τους φθηνότερους ξενώνες, από τα πιο αριστοκρατικά εστιατόρια μέχρι τους πιο καλαίσθητους πάγκους και από τις πιο δημοφιλείς μπουτίκ μέχρι τις υπαίθριες αγορές. Τα φαντάσματα του παρελθόντος ζουν σε κτίρια που πριν από μία γενιά μαρτυρούσαν μία πόλη σε αναταραχή, αλλά τώρα η πραγματική ομορφιά βρίσκεται στην ανάμειξη αυτών των δύο κόσμων.

Βιετνάμ: Μία χώρα γεμάτη αντιθέσεις και γοητεία

Η ιστορική πόλη Hoi An είναι το πιο ατμοσφαιρικό και ευχάριστο μέρος του Βιετνάμ. Κάποτε ήταν σημαντικό λιμάνι, ενώ σήμερα παρουσιάζει μία εξαιρετική αρχιτεκτονική και ένα παραμυθένιο τοπίο που ταιριάζει στην κληρονομιά της. Το πρόσωπο της Παλιάς Πόλης έχει διατηρήσει την απίστευτη κληρονομιά με τις ιαπωνικές εμπορικές κατοικίες, τους κινέζικους ναούς και τις αρχαίες αποθήκες τσαγιού. Τα lounge μπαρ, τα ξενοδοχεία και η γκάμα των καταστημάτων είναι μέρος της εξελισσόμενης σκηνής, ενώ κάτω από την αγορά και πάνω στο νησί Cam Nam η ζωή έχει αλλάξει ελάχιστα.

Δέκα από τα πιο όμορφα μέρη του Βιετνάμ:

Βιετνάμ: Μία χώρα γεμάτη αντιθέσεις και γοητεία

Halong Bay

Ο κόλπος Ha Long Bay  ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελείται από 1.600 νησιά και νησίδες. Το τοπίο, που μοιάζει κυριολεκτικά βγαλμένο από ταινία, έχει πλούσια βιοποικιλότητα και προσφέρει μερικές από τις πιο σουρεαλιστικές εικόνες.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…