Η εξάρτηση δεν προκαλείται μόνο από τα ναρκωτικά, αλλά πολλές φορές η εμμονή μας σε συνήθειες και αντικείμενα είναι πολύ …
Videogames: Η σωστή χρήση κάνει την διαφορά! Η αλόγιστη όμως…
Ό,τι χρησιμοποιείται σωστά αποφέρει μόνο καλά. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πριν από μερικά χρόνια είχαν φέρει την επανάσταση στον τομέα της γνώσης και όλοι αναγνώρισαν την εκπαιδευτική τους αξία.
Με την πάροδο του χρόνου όμως τα δεδομένα άλλαξαν… η χρήση τους δεν είναι μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Μπήκαν στα σπίτια μας και ρίζωσαν. Μαζί τους ριζώσαμε και όλοι εμείς μπροστά τους πάνω σε έναν καναπέ.
Παιδιά καθηλωμένα μπροστά απ’ την οθόνη, και μάτια καρφωμένα αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω τους, χωρίς να υπάρχει διάθεση επικοινωνίας. Βέβαια, θα μπορούσε να πει κάνεις πως η ασχολία με τα videogames είναι ψυχαγωγική. Είναι ψυχαγωγική όταν γίνεται με μέτρο και όταν τα παιχνίδια δεν έχουν να κάνουν με τη βία.
Η υπερβολική ενασχόληση των παιδιών μας είναι αδιαμφισβήτητα γεγονός, καθώς οι περισσότεροι γονείς παρακαλάνε τα παιδιά τους να βγουν απ’ το σπίτι! Κάτι που για μας φαντάζει εξωπραγματικό!
Οι απόψεις γύρω από τα videogames και το παιδί διίστανται.. άλλοι υποστηρίζουν πως αναπτύσσει τις γνωστικές δεξιότητες και την φαντασία τους και άλλοι πως αναπτύσσουν επιθετική συμπεριφορά από την συχνή ενασχόληση, καθώς και την απευαισθητοποίηση της βίας.
Σύμφωνα με τις έρευνες.
Ας δούμε τα οφέλη τους στα παιδιά:
- είναι διασκεδαστικά και περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους
- καλλιεργούν την φαντασία και την δημιουργικότητα
- εξοικειώνονται με την τεχνολογία
- αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους και την απομνημόνευση
- αποκτούν γνώσεις για άλλους πολιτισμούς, ξένες γλώσσες
Ας δούμε ποιοί είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν:
- η υπερβολική έκθεση των παιδιών σε παιχνίδια με βία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην συμπεριφορά τους και στην κοινωνική τους ένταξη
- είναι πολύ εύκολο να εθιστούν ανάλογα με την χρήση που κάνουν
- επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία τους
- έχουν κακές επιδόσεις στο σχολείο
- εγκυμονεί τον κίνδυνο της παχυσαρκίας λόγω της καθιστικής ζωής
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για τις συνέπειες στον ψυχικό κόσμο των παιδιών… η συνήθεια gaming disorder – ο εθισμός του χρήστη έχει ενταχθεί στην λίστα των ψυχικών νόσων. Καθιερώθηκε ως ψυχική νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Ιούνιο του 2018.
Με βάση πρόσφατη έρευνα η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε εθισμό μετά την Αγγλία! Θυμηθείτε το παν μέτρον άριστον. Αυτό που φταίει είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, που ότι κάνει συνήθεια τείνει να επαναλαμβάνεται κι έτσι οδηγεί στον εθισμό.. οπότε στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε τα δεδομένα!
Ο εθισμός περιγράφεται ως “ένα μοτίβο επιμονής ή επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς παιχνιδιού που γίνεται τόσο εκτενής ώστε να προηγείται άλλων δραστηριοτήτων.”
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πώς μπορεί να καλλιεργούν δεξιότητες, όμως οδηγούν στον εθισμό αν γίνεται αλόγιστη χρήση. Αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης. Η ορμόνη της ικανοποίησης και της ευχαρίστησης! Ό,τι ευχαριστεί τείνει να επαναλαμβάνεται.
Οι δημιουργοί των videogames ξέρουν πως να προσφέρουν αυτήν την ορμόνη. Μέσα στον κόσμο των τέλειων γραφικών, των ήχων, των εικόνων των κινήσεων ασκούν μια πολυαισθητηριακή επίδραση και με κάθε μικρή επιβράβευση, και κάθε επιτυχία στο παιχνίδι ανεβαίνει και το επίπεδο της ορμόνης.
Πόσες φορές videogames που περιείχαν βία βρέθηκαν στο στόχαστρο και τελικά δεν κυκλοφόρησαν ποτέ γιατί θα επηρέαζαν την ψυχοσύνθεση των παιδιών. Οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για τα παιδιά που ασχολούνται με ηλεκτρονικά παιχνίδια βίας σχετικά με την επιθετικότητα, τον θυμό, την αποδοχή της βίας, την έλλειψη συγκέντρωσης.
Ας δούμε όμως ποιά είναι τα συμπτώματα εθισμένου παιδιού ή εφήβου:
- έντονη και πολύωρη χρήση του διαδικτύου σε καθημερινή βάση για ψυχαγωγικούς λόγους
- κατάθλιψη
- μείωση ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες
- ελλειματική προσοχή και συγκέντρωση
- δυσκολία προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον
Τί πρέπει να κάνετε;
- Μην απαγορεύετε το παιχνίδι αλλά μέσα στα πλαίσια που θα ορίσετε εσείς. Τα πιο πολλά παιχνίδια έχουν ενδείξεις για ποιά ηλικία είναι κατάλληλα
- Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας
- Οριοθετήστε εσείς τον χρόνο ασχολίας με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια
- Διαλέξτε μαζί το παιχνίδι, ούτως ώστε να ενισχύει την σκέψη, την στρατηγική και ικανότητες επίλυσης και δεν θα ελλοχεύουν κίνδυνοι
- Παίξτε μαζί του και ενθαρρύνετέ το να κάνει και άλλες δραστηριότητες.. ίσως έτσι μπορέσει να αντιληφθεί πως ο κόσμος του δεν περικλείεται σε μια οθόνη!