Βιασμός: Ποια τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός βιαστή και ποιες πληγές επιφέρει στο θύμα;

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο βιασμός είναι η πράξη με την οποία κάποιος  εξαναγκάζει ένα άλλο άτομο σε σεξουαλική επαφή χωρίς το ίδιο να έχει συναινέσει και παραβιάζοντας την ελευθερία βούλησης. Είναι μία πράξη που μπορεί να τραυματίσει το θύμα για όλο το υπόλοιπο της ζωής του και να γεννήσει μέσα του πληγές οι οποίες με δυσκολίες μπορούν να επουλωθούν.

Ούσα αθλήτρια πολεμικών τεχνών, έχω ασχοληθεί με τρόπους που αφορούν την προστασία μας από εκείνους που μπορεί να επιχειρήσουν ένα βιασμό, αλλά και πώς θα μπορούσαμε να σκιαγραφήσουμε στοιχεία της προσωπικότητάς τους.

Χαρακτηριστικά βιαστή

Ο βιαστής είναι συνήθως άτομο το οποίο διακατέχεται από την πεποίθηση πως έχει υποφέρει εξαιτίας μίας γυναίκας και επιθυμεί να ασκήσει σωματική βία σε κάποια ώστε να “τιμωρήσει” και όλες τις άλλες.  Δεν επιδιώκει τη σεξουαλική ικανοποίηση, αλλά να αισθανθεί δυνατός ασκώντας βία και εξαναγκασμό σε κάποιο άλλο άτομο. Συνήθως τα θύματά του είναι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και μπορούν να κυοφορήσουν. Οι βιαστές χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, με κυριότερες αυτές:

  • η πρώτη αφορά την περίπτωση όπου ο βιαστής επιτίθεται σε μία γυναίκα και την κακοποιεί σεξουαλικά χωρίς όμως να έχει προηγηθεί κάποια προσωπική γνωριμία με εκείνη, μπορεί να είναι ακόμα και μία άγνωστη.
  • η δεύτερη αφορά την περίπτωση του βιαστή ο οποίος επιχειρεί να γνωρίσει και προσωπικά το θύμα πριν την επίθεση, προσπαθεί να “ψαρέψει” πληροφορίες για την προσωπική του ζωή και είναι πρόθυμος να ξοδέψει ακόμα και χρήματα για εκείνο. Εμφανίζεται ως ένα ευγενικό, ευαίσθητο και περιποιητικό άτομο με σκοπό να ξεγελάσει το θύμα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

Ο βιασμός μπορεί να ασκηθεί και από ένα άτομο μέσα μία ερωτική σχέση, όπου παλαιότερα υπήρχαν σεξουαλικές επαφές αλλά εκείνη τη φορά το θύμα είχε εκφράσει την άρνηση για ερωτική συνεύρεση. Μπορούμε να διακρίνουμε στο δράστη την πίστη του στην πατριαρχική αντίληψη του άνδρα που παρουσιάζεται ως ο δυνατός που πρέπει να επιβάλλει το δικό του θέλημα.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…