Βγες από την ζώνη της άνεσής σου και εξερεύνησε καινούργια πεδία

Συντάκτης: Γιάννης Τσανακτσίδης, Entrepreneur, Ai Chi Instructor

Η ζώνη άνεσης είναι ο χώρος που αισθανόμαστε ασφάλεια, ψυχικά, πνευματικά, συναισθηματικά και σωματικά. Όταν ακολουθούμε συγκεκριμένες ρουτίνες, επαναλαμβάνουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες, μιλάμε μόνο με τους ίδιους ανθρώπους, περπατάμε μόνο από τους ίδιους δρόμους, κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα για εμάς. Ωστόσο η συνεχής παραμονή στην ζώνη άνεσής μας, μας οδηγεί σε στασιμότητα και χαμένες ευκαιρίες.

Όταν αποφασίσουμε να βγούμε από την ζώνη άνεσής μας, σημαίνει ότι θα αναλάβουμε νέες προκλήσεις και θα ζήσουμε νέες εμπειρίες. Η μετάβαση αυτή μπορεί να μας φέρει δυσφορία. Η δυσφορία αυτή μπορεί να εκδηλωθεί ως φόβος, άγχος και ανασφάλεια.

Η αναγνώριση και η αποδοχή αυτής της δυσφορίας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή μας. Είναι το πρώτο βήμα, μετά από αυτό βρισκόμαστε ήδη εκτός της ζώνης άνεσής μας.

Πως μπορείς να βγεις έξω από την ζώνη άνεσής σου;

  • Αναγνώρισε την ζώνη άνεσής σου. Αναγνώρισε τι κάνεις καθημερινά και σε κάνει να νιώθεις άνετα και ασφαλής.
  • Αποδέξου την αβεβαιότητα. Η βεβαιότητα και η ασφάλεια πολλές φορές λειτουργούν ως καταστάσεις που σε υπνωτίζουν. Αποδέξου ότι η αβεβαιότητα μπορεί να φέρει αποτυχίες και εστίασε στις ευκαιρίες που δημιουργεί.
  •  Ξεκίνα με μικρά βήματα. Κάνε μικρά βήματα προς τους στόχους σου, δοκιμάζοντας νέες ιδέες.
  •  Δοκίμασε νέες δραστηριότητες. Πειραματίσου με νέα ενδιαφέροντα και ανακάλυψε κρυφές σου ικανότητες.
  •  Δικτυώσου με νέους ανθρώπους. Γνώρισε άτομα από διαφορετικά πεδία και άντλησε έμπνευση από τις εμπειρίες τους.
  • Μάθε από τις αποτυχίες σου. Αντιμετώπισε τα λάθη ως εμπειρίες για μάθηση και όχι ως εμπόδια.

Το να βγεις έξω από την ζώνη άνεσής σου και να εξερευνήσεις νέα πεδία, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να εγκαταλείψεις εντελώς την άνεσή σου. Με κάθε σου βήμα έξω από την ζώνη άνεσής σου, αναγνώρισε την ισορροπία μέσα από την διεύρυνση των ορίων σου, σεβόμενος παράλληλα την ανάγκη σου για ασφάλεια.

Η αρχική δυσφορία λειτουργεί ως μήνυμα ότι τεντώνεις τα όριά σου και εξελίσσεσαι. Καλλιεργείς ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και γίνεσαι πιο αποτελεσματικός.

Δεν πρόκειται απλά για μια έκκληση για δράση, είναι μια φιλοσοφία για μια πιο γεμάτη ζωή. Αγκάλιασε την δυσφορία του αγνώστου, αναγνώρισέ την ως καταλύτη για την προσωπική και την επαγγελματική σου ανάπτυξη.

Κάνοντας μικρά βήματα, αμφισβητώντας τους φόβους σου και βγαίνοντας έξω από την ζώνη άνεσής σου, θα καταφέρεις να ξεκλειδώσεις έναν κόσμο δυνατοτήτων, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου, αλλά και συνολικά την ζωή σου.

Γιάννης Τσανακτσίδης
Entrepreneur, Ai Chi Instructor

Facebook:   www.facebook.com//YiannisTsanaktsidis
Instagram:   www.instagram.com/yiannistsanaktsidis/
Linkedin:      www.linkedin.com/in/yiannis-tsanaktsidis-030aa0114/

Συντάκτης: Γιάννης Τσανακτσίδης, Entrepreneur, Ai Chi Instructor

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.