Βγαίνοντας ξανά μετά τον χωρισμό

Συντάκτης: Αλίκη Μαυράκη

Η διαδικασία της γνωριμίας με έναν νέο σύντροφο μπορεί να είναι δύσκολη μετά από έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο. Ενώ για τους χωρισμούς μετά από σύντομες σχέσεις η διαδικασία των ραντεβού είναι πιο ομαλή, είναι μία απαιτητική νέα αρχή για χωρισμούς που ακολούθησαν μακροχρόνιες σχέσεις ή γάμους. Έτσι, υπάρχουν ορισμένοι παράμετροι που αξίζει να λάβουμε υπόψη όταν αρχίσουμε να βγαίνουμε ξανά.

Ξαναβγαίνοντας στο Παιχνίδι

Δηλώστε σε γνωστούς και φίλους ότι νιώθετε έτοιμοι να γνωρίσετε νέα άτομα. Ένας νέος πιθανός σύντροφος μπορεί να προκύψει μέσα από διαπροσωπικές σχέσεις. Η γνωριμία με νέα πρόσωπα είναι υγιής από μόνη της, ακόμη και αν δεν προχωρήσει ή αν εξελιχθεί σε μία φιλία.

Online dating

Το ένα τρίτο των αδέσμευτων χρησιμοποιούν μία από τις εφαρμογές γνωριμιών. Ο onlineτρόπος γνωριμιών, σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε ένα άτομο που ούτως ή άλλως μάλλον θα σας προσέλκυε την προσοχή, βγαίνοντας ραντεβού μαζί του.  Η πληθώραonlineεπιλογών είναι τεράστιο μειονέκτημα, καθώς μπορεί να παραλύσει τη λήψη της απόφασης. Καθυστερήστε την όσο χρειαστεί. Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε.


Διαβάστε επίσης: Ο δεκάλογος του online dating


Βγαίνοντας ξανά μετά τον χωρισμό

Από το Chat στη Γνωριμία

Φροντίστε να γνωριστείτε το συντομότερο δυνατόν. Μην αναλώσετε πολύ χρόνο στην αποκλειστικά διαδικτυακή γνωριμία, προτείνουν οι ειδικοί- το πολύ μέχρι δύο εβδομάδες. Ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσετε αν υπάρχει χημεία είναι να γνωριστείτε προσωπικά. Ο πιο αξιόπιστος αλγόριθμος παραμένει ο εγκέφαλός μας, επισημαίνουν οι ειδικοί. Να θυμάστε να κάνετε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις, καλλιεργώντας ενδιαφέρον για τη νέα σας γνωριμία κι όχι για την εντύπωση που θα δημιουργήσετε.

Μην Μιλάτε για Πρώην

Είναι βασικό να μην μιλάτε στον νέο, πιθανό σύντροφο για πρώην συντρόφους σας. Αν σας ρωτήσουν, απαντήστε  κατάλληλα «με τα χρόνια διαπιστώσαμε ότι εξελιχθήκαμε διαφορετικά, πλέον κρατάμε επαφή για να συνεννοούμαστε για τα παιδιά», «ήταν επώδυνος χωρισμός, τώρα κοιτάω μπροστά και δεν με απασχολεί το παρελθόν» και άλλες τέτοιου είδους απαντήσεις. Αν αρχίσετε να μιλάτε για τρελούς πρώην, εκπέμπετε σήματα κινδύνου στο καινούργιο ραντεβού. Το ίδιο ισχύει αν αρχίσετε να λέτε πόσο φοβεροί τύποι είναι οι πρώην και πόσο καλοί φίλοι είστε, καθώς θα καταλάβουν ότι δεν έχετε προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Βγαίνοντας ξανά μετά τον χωρισμό

Ποιον να Εμπιστευτώ;

Χαρακτηριστικά ανθρώπων με τους οποίους μπορείτε να νιώσετε συναισθηματική ασφάλεια και το αντίθετο αυτών είναι τα εξής:

 • Ένα ασφαλής σύντροφος σε κάνει να νιώθεις ίσος-δεν σε αντιμετωπίζει όπως ο γονιός το παιδί.
 • Είναι σταθεροί και συνεπείς με τον χρόνο.
 • Έχουν ενσυναίσθηση και κατανόηση-δεν τους απασχολεί μόνον ο εαυτός τους.
 • Θέλουν να εξελίσσονται και να ωριμάζουν, παραδέχονται τα λάθη τους και αναλαμβάνουν την ευθύνη.Δεν κρύβονται από τα προβλήματα ούτε φοβούνται να παραδεχτούν τα λάθη, καθώςγνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είναι τέλειοι.
 • Οι σύντροφοι που εμπνέουν ασφάλεια είναι πρόθυμοι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας. Οι σύντροφοι με τους οποίους δεν θα νιώσετε ασφάλεια αξιώνουν αυτόβουλα την εμπιστοσύνη σας.
 • Σέβονται το «όχι» που θα τους πείτε και τα όριά σας.
 • Οι σύντροφοι που δεν εμπνέουν ασφάλεια μπορεί να ζητήσουν συγγνώμη χωρίς αλλαγή στη συμπεριφορά τους, κατηγορούν τους άλλους, αντί να κρατούν μυστικά κουτσομπολεύουν και εμφανίζονται μόνο όταν χρειαστούν κάτι.

Αν διαπιστώνετε ότι επανειλημμένα προσελκύετε αναξιόπιστους συντρόφους, πιθανόν να υπάρχει κάποιος ασυνείδητος μηχανισμός που δεν έχετε ανακαλύψει-και θα το κάνετε με τη βοήθεια ενδοσκόπησης ή ψυχανάλυσης. Μπορεί να υφέρπουν ζητήματα εγκατάλειψης, σύνδρομο του ήρωα (θέλοντας να σώσετε τον εαυτό σας προσπαθείτε να σώσετε τον άλλον), ή ακόμη μπορεί αυτός ο τύπος ανθρώπου και μοτίβο συμπεριφοράς να σας είναι οικεία.

Βγαίνοντας ξανά μετά τον χωρισμό


Διαβάστε επίσης: Πως τα dating apps ευνοούν το φλερτ


What Makes Love Last

Ο Dr. Gottman, κορυφαίος ψυχολόγος και ειδικός στις συντροφικές σχέσεις έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα στην αξιοπιστία των ερωτικών συντρόφων και έχει καταλήξει στα παρακάτω κριτήρια που αναφέροντα στο βιβλίο του «What Makes Love Last».

 1. Ειλικρίνεια: Μην εμπιστεύεστε κάποιον που σας λέει ψέματα. Σταματήστε να βρίσκετε δικαιολογίες και μην πασχίζετε να πείσετε τον εαυτό σας να παραβλέψει τις αμφιβολίες σας.
 2. Διαφάνεια: Άνθρωποι που είναι ανοιχτά βιβλία και σας γνωρίζουν σε φίλους και συγγενείς.
 3. Τηρούν τον Λόγο τους: Άνθρωποι που τηρούν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύεις τους.
 4. Ηθικότητα: Απομακρυνθείτε αν αντιληφθείτε ότι έχουν κάνει ανήθικες ενέργειες ή αν διέπονται από χαλαρό σύστημα αξιών.
 5. Αξιόπιστοι Σύμμαχοι: Άνθρωποι στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε και φυλάνε τα νώτα σας. Προστατεύουν εσάς και το συμφέρον σας ή φροντίζουν μόνον τον εαυτό τους;

Συμπερασματικά, δείτε την είσοδο πίσω στον κόσμο των αδέσμευτων σαν μία νέα περιπέτεια που ανοίγεται μπροστά σας. Μην βιάζεστε να απογοητευτείτε ή να ενθουσιαστείτε, οι άνθρωποι αργούν να μας δείξουν τον πραγματικό εαυτό τους και όπως κάθε πράγμα στη ζωή, ισχύει και στις συντροφικές σχέσεις.

Συντάκτης: Αλίκη Μαυράκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.