Βετεράνος του πολέμου έμαθε ανάγνωση στα 89 του!

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Βετεράνος του πολέμου έμαθε ανάγνωση στα 89 του!Ποτέ δεν είναι αργά, όταν κάτι το θέλεις πολύ. Αυτό φέρεται να έκανε πράξη και ο κ. Εντ Μπρέι. Ο 89χρονος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποφάσισε να μάθει ανάγνωση σε μεγάλη ηλικία. Ποτέ ως τότε δεν του είχε δοθεί πραγματικά η ευκαιρία.

Ο κ. Μπρέι ζει μόνος του στο Κούκσον της Οκλαχόμα και για δεκαετίες ένιωθε άσχημα για την αδυναμία του να διαβάζει και να γράφει. Όλα αυτά τα χρόνια είχε διαρκή υποστήριξη στην ανάγνωση από τους βοηθούς του στη δουλειά, και από τη σύζυγο του στο σπίτι, την οποία έχασε το 2009. Πριν από λίγο καιρό όμως κατάφερε να διαβάσει ένα βιβλίο, για πρώτη φορά στη ζωή του, με τη βοήθεια του Τόμπι Τόμσον. Το βιβλίο ήταν η βιογραφία του Τζορτζ Ουάσινγκτον, που διδάσκεται σε μαθητές του δημοτικού.

Βετεράνος του πολέμου έμαθε ανάγνωση στα 89 του!Το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με έρευνα του Εκπαιδευτικού Τμήματος της Αμερικής (2003), περίπου το 10% των ενηλίκων στην Αμερική, έχει πρόβλημα αναλφαβητισμού. Άλλες έρευνες, αποδεικνύουν πως το 50% των γηραιότερων ανθρώπων που δεν μπορούν να διαβάσουν αρνούνται να παραδεχθούν αυτή τους την αδυναμία. Για το λόγο αυτό διάφορες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, χρηματοδοτούν προγράμματα για την εκπαίδευση των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Ο Εντ Μπρέι, που πολέμησε στις ακτές της Νορμανδίας, δεν είναι ο πρώτος, που εκπαιδεύεται σε τόσο μεγάλη ηλικία. Το 2011 ο κ. Τζέιμς Χένρυ από το Κονέκτικατ, στα 96 του, έγραψε για πρώτη φορά το όνομά του. Δεν έμεινε όμως εκεί. Στα 98 του έγραψε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «In A Fisherman’s Language».

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr