Βεντουζοθεραπεία- Η πανάρχαια τεχνική και γιατί να τη δοκιμάσετε

Συντάκτης: Χρύσα Μπουρνά

Αν δεν έχετε δοκιμάσει θεραπεία με βεντούζες, σίγουρα έχετε ακούσει πως ασκούσαν αυτή την πρακτική στα χωριά της Ελλάδας. Στα χωριά χρησιμοποιούσαν τις βεντούζες για να περάσει το κρυολόγημα και θεωρούσαν ότι έχουν αναλγητική δράση στο σώμα. Ας δούμε πιο αναλυτικά πως οι βεντούζες μπορούν να μας βοηθήσουν στους μυϊκούς σπασμούς.

Ιστορική αναδρομή

Υπάρχουν αναφορές για την χρήση βεντουζών από την εποχή του Ιπποκράτη και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν βεντούζες το 1550 ως μορφή θεραπείας. Παρ’ όλα αυτά από τον 19ο αιώνα η βεντουζοθεραπεία δεν εγκρίνεται τόσο από την ιατρική κοινότητα.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ξανά δημοφιλής στα φυσικοθεραπευτήρια καθώς έχει αποδειχθεί πως πρόκειται για μία πρακτική που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις φλεγμονές των μυών.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος να τοποθετηθούν οι βεντούζες είναι να τοποθετηθεί στη γυάλινη βεντούζα οινόπνευμα και να βάλουμε φωτιά. Όταν η φωτιά σβήσει, τοποθετείται πάνω στο δέρμα και επειδή ο αέρας μέσα της ψυχραίνεται δημιουργείται πίεση και έτσι “κουμπώνει” στο δέρμα και εκείνο ανυψώνεται και κοκκινίζει.

Οι βεντούζες πρέπει να μένουν στο δέρμα 2 με 3 λεπτά και μπορεί να γίνει και μάλαξη στο σημείο που υπάρχει ο μυϊκός πόνος.

Εννοείται πως η πρακτική αυτή πρέπει να εφαρμοστεί από ειδικούς θεραπευτές.

Στη σύγχρονη φυσικοθεραπεία χρησιμοποιούνται βεντούζες απο σιλικόνη και η πίεση που δημιουργείται γίνεται με μία ειδική λαστιχένια τρόμπα.

Στη συνέχεια ο θεραπευτής μπορεί να κάνει μασάζ πάνω στο σημείο. Πολλές φορές οι θεραπευτές μασέρ χρησιμοποιούν συμπληρωματικά τις βεντούζες στα μυοχαλαρωτικά μασάζ όταν κάποιος έχει αυτό που λέμε “κόμπους” δηλαδή  για να χαλαρώσουμε τους κουρασμένους μύες. 

Η μάλαξη με τις βεντούζες βοηθάει τους μύες  να επανακτήσουν την ελαστικότητα τους καθώς και να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό η φλεγμονή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αναρρόφηση του δέρματος το αίμα και η λέμφος κυκλοφορεί καλύτερα στους μυϊκούς ιστούς και καταπολεμούνται οι τυχόν φλεγμονές των μυών, καθώς αυτοί οξυγονώνονται καλύτερα.

Επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία θεραπεία για να αποβάλλουμε τις τοξίνες του οργανισμού μας, να μειώσουμε τυχόν πόνους και οιδήματα των μυών, να ανακουφιστούμε από ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους.

Επίσης να ενισχύσουμε το αναπνευστικό μας σύστημα όταν αυτό κλονιστεί από μία γρίπη και ακόμα να ηρεμήσουμε από τους πόνους περιόδου.

Τέλος η θεραπεία με βεντούζες πιστεύεται ότι βοηθάει σε πιο σοβαρά ζητήματα όπως στην αρτηριακή πίεση, την υπογονιμότητα, τις αρθριτικές νόσους, τα  πεπτικά προβλήματα, ακόμα και την κατάθλιψη. Παρ’ όλα αυτά  πρέπει να σημειώσουμε ότι χρειάζονται να γίνουν ακόμα εμπεριστατωμένες έρευνες και μελέτες ώστε να αποδειχθεί ότι οι βεντούζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση σοβαρότερων νόσων.

Φυσικά υπάρχουν και αντενδείξεις στην συγκεκριμένη θεραπεία  που είναι ο  υψηλός πυρετός, πάνω στους μαστούς, στη μέση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, πάνω από βασικά αιμοφόρα αγγεία, πάνω στην καρδιά, αλλά και σε ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στα αιματώματα.

Καταλήγοντας, θα λέγαμε σίγουρα ότι είναι μία τεχνική στην οποία χρειάζονται ακόμα πολλές έρευνες, επιβεβαιωμένες ιατρικά, αλλά σίγουρα αυτή η πανάρχαια θεραπεία αξίζει να τη δοκιμάσετε, γιατί μπορεί να δώσει λύσεις σε μυικές φλεγμονές με τη βοήθεια της μάλαξης.

Συντάκτης: Χρύσα Μπουρνά,

Influence:

Είμαι βοηθός φυσικοθεραπευτή και θεραπεύτρια μασάζ και ασχολούμαι αρκετά χρόνια επαγγελματικά με την θεραπευτική μάλαξη…