Βελτιώστε τον εγκέφαλο με γιόγκα

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Βελτιώστε τον εγκέφαλο με γιόγκαΗ αρχαία ινδική κοσμοθεωρία και πρακτική μέθοδος της γιόγκα είναι γνωστό πως προσφέρει ποικίλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις απέδειξε πως με ένα απλό 20λεπτο άσκησης στην κλασική Χάθα γιόγκα ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το εργαστήριο Ψυχολογίας και Άσκησης του πανεπιστημίου. Το δείγμα που μελετήθηκε ήταν 30 νέες φοιτήτριες, οι οποίες μετά από 20 λεπτά Χάθα γιόγκα, υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και ανασταλτικού ελέγχου. Τα δύο αυτά είδη εξετάσεων συνδέονται με τη δυνατότητα του εγκεφάλου να συγκεντρώνεται και την ικανότητα να λαμβάνει, να διατηρεί και να χρησιμοποιεί νέες πληροφορίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μετά τη γιόγκα τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα μετά από αεροβικές ασκήσεις ίδιας χρονικής διάρκειας.

Το πρόγραμμα γιόγκα περιελάμβανε καθιστές, όρθιες και ύπτιες στάσεις γιόγκα με ισομετρική συστολή και χαλάρωση διαφόρων μυϊκών ομάδων και ρυθμιζόμενες αναπνοές, καθώς και με στάση διαλογισμού και βαθιά αναπνοή. Αντίστοιχα οι αερόβιες ασκήσεις περιελάμβαναν τρέξιμο και περπάτημα σε διάδρομο, σε ποικίλες κλίσεις και ταχύτητες με στόχο να διατηρήσουν τη μέγιστη καρδιακή συχνότητα στο 60-70% για όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Το εύρος και το χρονικό διάστημα των ασκήσεων κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν. Τα 20 λεπτά άσκησης είναι αρκετά για τον μέσο οργανισμό. Οι ασκήσεις αναπνοών και διαλογισμού στοχεύουν στην ηρεμία του μυαλού, του σώματος, καθώς και στην απόσπαση προσοχής όλων των άσχετων σκέψεων, μένοντας επικεντρωμένοι στη στάση του σώματος και τις αναπνοές. Εκτός των άλλων είναι γνωστό πως οι ασκήσεις διαλογισμού και αναπνοών μειώνουν το άγχος και το στρες, κάτι που δικαιολογεί την αποδοτικότητα στα τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr