Βελτίωση της ψυχικής υγείας μας με υπαίθριες δραστηριότητες

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Ακόμα και οι πιο απλές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, όπως μια βόλτα στο πάρκο μπορεί να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμη στην ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με έρευνες τα πιο ενεργά άτομα, έχουν αυξημένη αίσθηση του ευ ζην σε συνδυασμό με χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Με αφορμή τις έρευνες αυτές, η Φιλανθρωπική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας «Mind», ξεκίνησε μια καμπάνια για την ενίσχυση των εξωτερικών δραστηριοτήτων. Βασική τους ιδέα είναι πως όταν νιώθετε στρεσαρισμένοι ή σε κακή ψυχολογική διάθεση, το κίνητρο για να βγείτε έξω είναι πιο δύσκολο να προκύψει. Ακόμα όμως και η προσπάθεια για δραστηριοποίηση υπό τέτοιες συνθήκες, είναι πολύ θετικό στοιχείο για την ψυχική σας ευεξία.

Η αρχή πρέπει να γίνει εφαρμόζοντας σε τακτική (για παράδειγμα εβδομαδιαία) βάση την έξοδό σας για μία απλή δραστηριότητα, όπως ένας περίπατος. Για να ενισχύσετε τη δραστηριότητά σας μπορείτε να ζητήσετε την παρέα ενός φίλου ή συγγενή. Με τον τρόπο αυτό εκτός των υπαίθριων δραστηριοτήτων, ενισχύονται και οι κοινωνικές επαφές του ατόμου. Μια ιδέα για υπαίθρια δραστηριότητα είναι η φωτογραφία. Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίες. Απλά και μόνο η κάμερα του κινητού σας μπορεί να είναι αρκετή ώστε να απασχοληθείτε δημιουργικά. Για τη δραστηριότητα της φωτογραφίας η συγκεκριμένη εταιρεία διεξάγει διαγωνισμό κάθε μήνα με διαφορετικό θέμα, μέσω της επίσημης σελίδας της στο Facebook.

Αξίζει να επισημάνουμε πως τμήμα της Mind, η Ecomind, έχει χρηματοδοτήσει 130 προγράμματα σε όλη την Αγγλία, που παρέχουν σειρά εξωτερικών υπαίθριων δραστηριοτήτων για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr