Βελτιώστε την υγεία σας με την κηπουρική

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Η εργασία και η κατανάλωση από τον κήπο του σπιτιού, μπορεί να κάνει πολλά για να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας. Όχι μόνο μπορείτε να ασκείστε καθημερινά μέσα από την εργασία στον κήπο, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε υγιεινά γεύματα χάρη στους καρπούς των κόπων σας. Εάν ενδιαφέρεστε να βελτιώσετε την υγεία σας, θα πρέπει να εστιάσετε στον κήπο σας.

Ανακούφιση από το άγχος

Μια πρόσφατη μελέτη στις Κάτω Χώρες δείχνει ότι η κηπουρική μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος ακόμα καλύτερα από άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες αναψυχής. Αφού ολοκληρώθηκε μια αγχωτική εργασία δύο ομάδων από άτομα που κλήθηκαν είτε να διαβάσουν σε εσωτερικούς χώρους είτε στον κήπο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, η ομάδα διαπιστώθηκε ότι ήταν σε καλύτερη διάθεση, και είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Καλύτερη ψυχική υγεία

Η αβίαστη προσοχή της κηπουρικής μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στη Νορβηγία, οι άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, επίμονη χαμηλή διάθεση ή «διαταραχή διπολικής ΙΙ», έμειναν έξι ώρες την εβδομάδα για την καλλιέργεια λουλουδιών και λαχανικών. Μετά από τρεις μήνες, οι μισοί από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν μετρήσιμη βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, η διάθεσή τους συνέχισε να είναι καλύτερη τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κηπουρικής. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η ενασχόληση της κηπουρικής μπορεί να ήταν αρκετή για να ανατρέψει μερικούς από τους συμμετέχοντες από την ύφεσή τους, αλλά ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν μια πολύ πιο ριζοσπαστική εξήγηση για το πώς η κηπουρική θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάθλιψη.

Άσκηση

Η κηπουρική σας βγάζει στον καθαρό αέρα και τον ήλιο και επίσης μεταφέρει το αίμα σας σε κίνηση. Το σκάψιμο, η φύτευση και άλλα επαναλαμβανόμενα καθήκοντα που απαιτούν δύναμη ή τέντωμα είναι εξαιρετικές μορφές άσκησης χαμηλού αντίκτυπου, ειδικά για ανθρώπους για τους οποίους η έντονη άσκηση συνιστά πρόκληση, όπως οι ηλικιωμένοι, που έχουν αναπηρίες ή πάσχουν από χρόνια ασθένεια. Ως μια ευχάριστη και στοχοθετημένη υπαίθρια δραστηριότητα, η κηπουρική έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα έναντι άλλων μορφών άσκησης: Οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να κολλήσουν με αυτό και να το κάνουν συχνά.

Η υγεία του εγκεφάλου

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα που σχετίζεται με την κηπουρική μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κίνδυνου της ανάπτυξης της άνοιας.

Δύο ξεχωριστές μελέτες που ακολούθησαν τους ανθρώπους της δεκαετίας του ’60 και του ’70 για διάστημα έως και 16 ετών διαπίστωσαν ότι όσοι καλλιεργούσαν τακτικά είχαν 36% και 47% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας απ’ ό,τι οι μη κηπουροί. Για τους ανθρώπους που ήδη βιώνουν ψυχική παρακμή, ακόμη και μόνο περπατώντας σε έναν κήπο μπορεί να είναι θεραπευτικό. Πολλά σπίτια κατοικιών για άτομα με άνοια, περιβάλλονται από κήπους “περιπλάνησης” ή “μνήμης”, έτσι ώστε οι κάτοικοι με νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλα γνωστικά προβλήματα να μπορούν να περπατούν μέσα τους χωρίς να χαθούν. Τα αξιοθέατα, οι μυρωδιές και οι ήχοι του κήπου λέγεται ότι προάγουν χαλάρωση και μειώνουν το άγχος.

Υγιεινή διατροφή

Οι κήποι του σπιτιού είναι γεμάτοι με φρούτα και λαχανικά, είναι από τα πιο υγιεινά και φρέσκα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Μελέτες προγραμμάτων μετά την σχολική κηπουρική υποδηλώνουν ότι τα παιδιά που έχουν κήπο είναι πιο πιθανό να τρώνε φρούτα και λαχανικά.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr