Βελτιώστε την επικοινωνία σας… βλέποντας ταινίες –Μέρος Β

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Οι ταινίες και οι σειρές αποτελούν ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο δεξιοτήτων επικοινωνίας. Συνεχίζοντας το άρθρο με προτάσεις που, αν μελετήσετε, μπορείτε να καλλιεργήσετε σε υψηλό επίπεδο τις δεξιότητες επικοινωνίας που σας αφορούν.

Από γλώσσα σώματος και ενεργητική ακρόαση, μέχρι πειθώ και ενσυναίσθηση. Το μυστικό της επιτυχίας; Η μίμηση!

Αν χάσατε το πρώτο μέρος του άρθρου δείτε το εδώ.

1. Lie to me. Αυτή η σειρά είναι η απόλυτα εξειδικευμένη στη γλώσσα του σώματος. Το θέμα της, όπως μας πληροφορεί και ο τίτλος, πώς να διαβάζεις το ψέμα. Γιατί πολύ απλά, “η αλήθεια γράφεται στα πρόσωπά μας”. Το θέμα είναι να εκπαιδευτούμε ώστε να μπορούμε να τη διαβάζουμε. Εδώ μιλάμε για μικροεκφράσεις του προσώπου που γίνονται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, άρα είναι δύσκολο να τις διακρίνεις με γυμνό μάτι. Το εκπαιδευμένο μάτι ωστόσο, μπορεί!

2. Inside man. Μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις διαπραγματεύσεων είναι οι διαπραγματεύσεις ομήρων. Είναι οι αστυνομικοί που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και αναλαμβάνουν να σώσουν τους ομήρους που κρατάνε σε ληστείες τραπέζών. Όλο αυτό γίνονται μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης με τον αργηγό των ληστών. Μια εξαιρετική ταινία για να παρατηρήσετε κόλπα στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων είναι η ταινία Inside man.

3. Η σιωπή των αμνών. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, ωστόσο διαλέγω αυτή την ταινία ως πρότυπο για τις τεχνικές ερωτήσεων. Γενικά οι αστυνομικές ταινίες ενδείκντυται ως παράδειγμα για τις τεχνικές ερωτήσεων, καθώς οι αστυνομικοί πάντα εφαρμόζουν τεχνικές ερωτήσεων για να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα. Βέβαια στη Σιωπή των αμνών γίνεται μάλλον το αντίθετο. Ο εγκληματίας κάνει διεισδυτικές ερωτήσεις στην αστυνομικό. Το πώς και το γιατί θα το δείτε στην ταινία. Μη μου πείτε ότι δεν έχετε δει τη “Σιωπή των αμνών”; Παλιά, κλασική ταινία, με τον Άντονι Χόπκινς και τη Τζόντι Φόστερ.

4. Οι κατηγορούμενοι. Άλλη μια ταινία με τη Τζόντι Φόστερ, αυτή τη φορά στο ρόλο του θύματος βιασμού. Πάλι ιδανικό παράδειγμα εφαρμογής τεχνικών ερωτήσεων.

5. Ο διάβολος φορούσε Prada. Μια ταινία πρότυπο για τη διαχείριση εντυπώσεων. Δείχνει πώς οι άλλοι σε βλέπουν ως όμοιό τους και άρα σε κρίνουν πιο ευνοϊκά, μόνο από το ντύσιμό σου. Με την απολαυστική Μέριλ Στρυπ στο ρόλο της διαβολογυναίκας- διευθύντριας και την Αν Χαθαγουέι στο ρόλο της άπειρης γραμματέως της. Η μόδα όχι μόνο επηρεάζει τις καταναλωτικές μας συνήθειες, αλλά επηρεάζει ακόμα και την ευρύτερη συμπεριφορά μας και τις επιλογές μας σε φίλους. Τρομακτικό αν το συνειδητοποιήσεις!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…