Βελτιώστε την επικοινωνία σας… βλέποντας ταινίες – Μέρος Α

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Οι ταινίες και οι σειρές αποτελούν ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο δεξιοτήτων επικοινωνίας. Στα σεμινάρια του Believe In You για Διαχείριση συγκρούσεων, Γλώσσα σώματος, Αυτοπεποίθηση και άλλα, δείχνω αποσπάσματα από ταινίες, που αναπαριστούν έννοιες του σεμιναρίου που διδάσκω.

Επειδή η μίμηση είναι ο Νο.1 τρόπος μάθησης, τι καλύτερος τρόπος για να διδάξεις, από το να δείξεις ζωντανά πώς γίνονται στην πράξη. Οι αγαπημένοι μας ηθοποιοί μάλιστα, έχουν ένα εξτρά ταλέντο να μας πείσουν να κάνουμε κάτι διαφορετικά. Άλλωστε οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν έναν ρόλο, δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά εφαρμόζουν στην πράξη τεχνικές επικοινωνίας.

  • Τι χειραψία δίνει κάποιος που έχει αυτοπεποίθηση;

  • Πώς ντύνεται; Πώς μιλάει;

  • Με ποιόν τρόπο να φλερτάρεις μια γυναίκα για να την σαγηνεύσεις;

  • Αν θέλετε τις απαντήσεις σε όλα αυτά, υπάρχουν ταινίες που τις δίνουν. Ή καλύτερα τις δείχνουν! Πάμε να τις γνωρίσουμε;

1) Hitch: Πώς η γλώσσα σώματος και η διαχείριση εντυπώσεων είναι τα κλειδιά της επιτυχίας στο φλερτ. Ο πρωταγωνιστής Γουίλ Σμιθ είναι ένας επαγγελματίας σύμβουλος ζωής, ο οποίος αναλαμβάνει άνδρες που δεν έχουν μεγάλη τύχη στον έρωτα, να κατακτήσουν την εκλεκτή της καρδιάς τους. Η ταινία δείχνει εύγλωττα πώς δημιουργούνται ευκαιρίες για να σε προσέξει και στη συνέχεια να ενδιαφερθεί για σένα “η καλή σου”, μόνο με δεξιότητες επικοινωνίας. Το κλειδί που ξεκλειδώνει τις γυναικείες καρδιές είναι η επικοινωνία. Προσωπικά θα έλεγα ότι είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει κάθε καρδιά η επικοινωνία.

2) Ο λύκος της Wall Street: Το καλύτερο παράδειγμα πειθούς, ένας άνθρωπος που έγινε ζάπλουτος πουλώντας μετοχές-σκουπίδια. Σε πιο απλά ελληνικά, δείτε πώς κάποιος πουλάει “φύκια για μεταξωτές κορδέλες” και θησαυρίζει από αυτό, πείθοντας δεκάδες κορόιδα!


Δείτε και αυτό: Σεμινάρια Γλώσσας σώματος τον Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη από το Believe in You


3) Πιάσε με αν μπορείς: Πάλι ο Λεονάρντο ντι Κάπριο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν του απατεώνα που είναι ό,τι δηλώσει!!! Τη μία παριστάνει τον γιατρό, ενώ δεν έχει σπουδάσει ιατρική. (Αυτό σας θυμίζω έγινε στην πραγματικότητα σε νοσοκομείο της Πάτρας. Μάλιστα παρίστανε για χρόνια τον γιατρό, μέχρι να τον ανακαλύψουν!!!). Την άλλη παριστάνει τον δικηγόρο, την άλλη…ποιός ξέρει τι; Και όλα αυτά μόνο με διαχείριση εντυπώσεων! Επίσης διαβάζοντας τη γλώσσα σώματος των άλλων, διάλεγε τα θύματά του. Πολύ διδακτική ταινία για όσους θέλουν να ξεπεράσουν τον ρόλο του θύματος στη ζωή τους.

4) Τιτανικός. Κινδυνεύοντας να θεωρηθεώ φαν του Λεονάρντο, (καλά δεν θα ήταν και κακό αυτό!), προτείνω άλλη μια ταινία με τον ίδιο ως πρωταγωνιστή. Είναι μάλιστα αυτή που τον ανέδειξε. Αυτή τη φορά ως πρότυπο συναισθηματικής νοημοσύνης. Ο Λέο κέρδισε την καρδιά της πλούσιας κόρης, γιατί “διάβασε” μέσα στην ψυχή της. Γιατί την άκουγε, της μιλούσε, την έκανε να γελάει δυνατά, να νιώθει και μάλι παιδί΄. Την έκανε απλά, να είναι ο εαυτός της.

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…