Βελτιώνω τη διατροφή μου: Τρώω σωστά

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού-Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων & Γεωργίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (16/10/1945).

Πιστή στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού, η Επιστημονική Ομάδα «ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» γιόρτασε με λαμπρότητα και φέτος για 9η συνεχή χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2015 στον πεζόδρομο της οδού Δελφών & Σκουφά στο Κολωνάκι, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρίας.

Με επικεφαλής τον διατροφολόγο κ. Δημήτρη Γρηγοράκη την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, η ομάδα διοργάνωσε ολοήμερη διαδραστική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγιεινής και ποιοτικής διατροφής με κεντρικό σύνθημα: «Βελτιώνω τη διατροφή μου: Τρώω σωστά!». Το flowmagazine.gr συνάντησε τον κ. Γρηγοράκη, και μας μίλησε μεταξύ άλλων για την επιτυχία της ημερήσιας εκδήλωσης και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας επιλογές.

E: Κ. Γρηγοράκη, η Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Τι ακριβώς περιελάμβαναν οι φετινές εκδηλώσεις; Και ποια ήταν η απήχηση του κόσμου;

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού – Διατροφής για την Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ αντιπροσωπεύει το κορυφαίο διατροφικό γεγονός της χρονιάς! Στην ουσία αποτελεί μία ημέρα που η Ομάδα μας θεωρεί καθήκον να αφιερώνει ολοκληρωτικά στην επιστήμη της Διατροφής και Διαιτολογίας.

Κατά την προσωπική μου άποψη, η ημέρα αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως «γενέθλια ημέρα» της επιστήμης της Διατροφής και Διαιτολογίας! Είναι μία ημέρα που ουσιαστικά μας καλεί να προβληματιστούμε ουσιαστικά σχετικά με την ποιότητα της διατροφής μας.

Πιστοί στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού μας η Ομάδα μας και φέτος, ενάντια στην οικονομική κρίση, γιόρτασε με λαμπρότητα την ημέρα αυτή με πολυάριθμες διαδραστικές εκδηλώσεις.

Οι ευρύτερες εκδηλώσεις είχαν ως στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Το πρωί της Παρασκευής 16/10 στον πεζόδρομο της οδού Δελφών στο Κολωνάκι οι διατροφολόγοι της Ομάδας μας ενημέρωναν τους περαστικούς σχετικά με τα οφέλη της σωστής και ποιοτικής διατροφής στην υγεία μικρών και μεγάλων και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν προϊοντικά δείγματα των χορηγών της εκδήλωσης.

Το ίδιο βράδυ στο BAR – RESTAURANT “ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ”, διακεκριμένοι ομιλητές (Δημήτρης Γρηγοράκης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Σόφη Πασχάλη, Γυμνάστρια και Καλλιόπη Γκούσκου, Μοριακή Βιολόγος) κατέθεσαν την άποψή τους σχετικά με την αναγκαιότητα και τους τρόπους «βελτίωσης της διατροφής για υγεία & ευεξία!». Η βραδινή εκδήλωση έκλεισε με το Cocktail Party το οποίο έγινε με αφορμή τα γενέθλιά μου, καθώς τίποτα δεν είναι τυχαίο και συμπίπτουν ακριβώς την ίδια ημέρα με την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους πολλούς καλούς φίλους και συνεργάτες μου που με τίμησαν με την παρουσία τους.

E: Σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλά μέρη του κόσμου, 1 στα 9 άτομα εξακολουθούν να ζουν με χρόνια πείνα, ενώ ταυτόχρονα ευδοκιμούν οι στατιστικές της παχυσαρκίας και της νευρικής ανορεξίας. Μάλιστα, με βάση πρόσφατα δεδομένα, 600.000 παιδιά/έφηβοι σήμερα στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα με αποτέλεσμα κατά την ενηλικίωσή τους να αντιμετωπίσουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση στα αίτια αυτής της ζοφερής εικόνας;

Δυστυχώς τα ελληνόπουλα είναι «παγκόσμιοι πρωταθλητές» στο πάχος! Το φαινόμενο είναι αρκετά λυπηρό και σε πρόσφατες μελέτες, που διενεργήθηκαν με επικεφαλής εμένα και την επίβλεψη του Καθηγητή Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρου Συντώση, επισημαίνεται και ο τεράστιος ρόλος που παίζει η ανεργία στην Κεντρική Παιδική Παχυσαρκία στην Ελλάδα. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες από μικρή ηλικία, όπου ο οργανισμός μας «προγραμματίζεται» για το μέλλον. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να μας προσφέρει πολλές υπερτροφές και σύμφωνα με τα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής και το ρητό «Παν μέτρον άριστον» μπορούμε να αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση και να βελτιώσουμε την υγεία μας!

E: Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής θα λέγαμε ότι είναι κατ’ επέκταση μία ημέρα αφιερωμένη στην υγεία. Φέτος το σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Βελτιώνω τη διατροφή μου: Τρώω σωστά!». Πώς μπορεί ο Έλληνας να επανεκπαιδευθεί προκειμένου να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες και να τρώει σωστά; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα επαρκές, καλό, υγιές και βιώσιμο φαγητό για όλους;

Η σωστή διατροφή σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ηλικία συμβάλει στη καλύτερη ζωή του ανθρώπου και κάπως έτσι προέκυψε και το μότο της Ομάδας μας «Λόγω… διατροφής», η ζωή μας γίνεται καλύτερη! Αν επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπό μας (www.logodiatrofis.gr) θα διαπιστώσετε μέσα από μικρές καθημερινές συμβουλές που δίνουν οι συνεργάτες μας πώς μπορείτε να έχετε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή χωρίς περιορισμούς και στερήσεις, αλλά κυρίως χωρίς να περιοριστείτε και να δυσκολευτείτε στην καθημερινότητά σας. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως θα πρέπει καθημερινά να προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες αντιοξειδωτικών, μέσα από την κατανάλωση συγκεκριμένων μονάδων ORAC (μονάδα μέτρησης αντιοξειδωτικής πρόσληψης).

Κ. Γρηγοράκη, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για αυτή τη συνέντευξη, και να σας ευχηθούμε καλή συνέχεια στο έργο σας σχετικά με την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα υγιεινής και ποιοτικής διατροφής, ενώ πριν ολοκληρωθεί, θα θέλαμε να μας απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα που κατά καιρούς έχουν προβληματίσει τους περισσότερους από εμάς.

Μοιραστείτε μας έναν κοινό μύθο διατροφής!

Οι υδατάνθρακες παχαίνουν! Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν καθημερινά το 50-60% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας, καθώς εφοδιάζουν τον οργανισμό με το βασικό καύσιμο του, τη γλυκόζη. Επιπλέον, οι υδατάνθρακες εκτός από τη βασική τους λειτουργία να παρέχουν ενέργεια, παίζουν σημαντικό ρόλο και στη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων. Έτσι, οι χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες εξαντλούν τα αποθέματα γλυκογόνου και νερού και οδηγούν σε απώλεια μυϊκού ιστού, νερού και όχι λίπους. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να μην τρώμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, αφού είναι αυτό είναι αδύνατο για να λειτουργήσει ο οργανισμός σωστά, αλλά από ποια τρόφιμα θα τους προσλάβουμε και σε ποιες συχνότητες και ποσότητες. Ειδικότερα, είναι σημαντικό να εστιάζουμε στην κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων και τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για τον καλύτερο κορεσμό άρα και για τον έλεγχο του βάρους.

Τι θα συμβεί μέσα σε μία ώρα από το ξύπνημα, αν δεν φάω;

Όπως φαίνεται και από την ερμηνεία του ξένου όρου breakfast (break the fast = διακόπτω τη νηστεία), το πρωινό γεύμα έρχεται να δώσει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μετά από την πολύωρη νηστεία που συνεπάγεται ο ύπνος. Επομένως, αν κάποιος δεν φάει πρωινό, δεν εφοδιάζει τον οργανισμό του με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας σνακ;

Γραβιέρα με πορτοκάλι, καρύδια, μέλι και κανέλα!

Ένα γρήγορο και χορταστικό σνακ με παραδοσιακές καταβολές από την Κρήτη και ευχάριστο συνδυασμό γεύσεων! Τα συστατικά αυτά ενεργοποιούν το Μεταβολισμό και επίσης περιέχουν: Ασβέστιο – Βιταμίνη C – Ω3 λιπαρά – Υψηλή συνολική αντιοξειδωτική ισχύ.

Πώς να καταπολεμήσω την κυτταρίτιδα;

Ας μην κρυβόμαστε, δεν μπορούμε να απαλλαγούμε εντελώς από την κυτταρίτιδα, τουλάχιστον με φυσικό τρόπο, είναι όμως εφικτό να απαλύνετε αισθητά την όψη της μέσω της διατροφής και κάποιων απλών καθημερινών συνηθειών.

  • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα και φροντίστε να ενυδατώνετε επαρκώς το σώμα σας πίνοντας τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών την ημέρα.
  • Υιοθετήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, το οποίο δεν στερείται των αγαπημένων σας τροφίμων και ροφημάτων και είναι πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.
  • Περιορίστε συνήθειες που μπορούν να εντείνουν το πρόβλημα όπως το στρες, το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Έχω προδιάθεση για παχυσαρκία;

Από το TEST ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ μπορείτε να ανιχνεύσετε πόσο επιρρεπείς είστε στην αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς κι εάν θέτετε υποψηφιότητα για την ανάπτυξη παχυσαρκίας στο μέλλον. Το TEST μπορείτε να το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.logodiatrofis.gr/2012-06-28-06-36-42/2012-06-28-07-05-56

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…