Vegan συνταγές για πρωινό

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Μπορεί να είσαι vegan ή μπορεί να θέλεις να γίνεις μαζεύοντας πληροφορίες και συνταγές που θα σε εμπνεύσουν. Εμείς θα σε βοηθήσουμε να εμπλουτίσεις το πρωινό σου με vegan επιλογές.

Συνταγή 1η

Γάλα με βρώμη

Υλικά

½ φλιτζ. νιφάδες δημητριακών (όπως βρώμης ή φαγόπυρου)

1 κ.σ. τριμμένη καρύδα

1 φλιτζ. φυτικό γάλα της αρεσκείας μας (όπως γάλα αμυγδάλου ή καρύδας)

1 λωτό μεσαίου μεγέθους πολύ ώριμο

2-3 κ.σ. τριμμένους ξηρούς καρπούς (τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης ταιριάζουν τέλεια!)

1 κ.σ. σπόρους chia ή λιναρόσπορο(προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα αμυγδάλου να βράσει.

Προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης, τους σπόρους chia και την τριμμένη καρύδα, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να μείνουν για 5-10 λεπτά να φουσκώσουν.

Κόβουμε στη μέση τον λωτό και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε το εσωτερικό του.

Σερβίρουμε σε μπολ πρωινού, γαρνίροντας με τους ξηρούς καρπούς και τον λωτό.

Συνταγή 2η

Μπάρες δημητριακών

Υλικά

1 φλιτζ. (100 γρ) νιφάδες δημητριακών (όπως βρώμης, φαγόπυρου, ζέας κτλ)

1/4 φλιτζ. (40 γρ) χαρουπόσκονη ωμή

1 φλιτζ. (150 γρ) σταφίδες μουλιασμένες σε νερό για 15 λεπτά και στραγγισμένες

1/2 φλιτζ. (55 γρ) αλεσμένο λιναρόσπορο

1/2 φλιτζ. (60 γρ) καρύδια χωρισμένα

1-2 κ.σ. νερό, αν χρειαστεί

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε μπόλικο νερό για δεκαπέντε λεπτά και τις στραγγίζουμε.

Βάζουμε τις σταφίδες στον πολυκόφτη (μούλτι) και τις χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε την βρώμη, τον λιναρόσπορο τα μισά καρύδια και τη χαρουπόσκονη και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένα σφικτό μείγμα. Αν δεν είναι αρκετά συνεκτικό προσθέτουμε μια κουταλιά νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα λεπτό ακόμα.

Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ μεσαίου μεγέθους (21x11x6) με αντικολλητικό χαρτί. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και το πιέζουμε με τα χέρια μας να καλύψει τον πάτο της και να έχει ομοιόμορφο πάχος. Ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα καρύδια, πασπαλίζουμε και πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας να κολλήσουν. Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Βγάζουμε το μείγμα από την φόρμα και κόβουμε κάθετα. Τις φυλάμε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς στο ψυγείο.

Συνταγή 3η

Γιαούρτι Σόγιας με δημητριακά και φρούτα

Υλικά

1 κούπα γιαούρτι σόγιας (εγώ χρησιμοποίησα με γεύση βανίλια, υπάρχουν πολλές γεύσεις ή μπορείτε να διαλέξετε με φυσική γεύση)

2 κουταλιές της σούπας νιφάδες φαγόπυρου (ή βρώμης χωρίς γλουτένη αν ακολουθείτε αυτή τη διατροφή)

2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο

Αποξηραμένα βερίκοκα

Ακτινίδιο

Μελάσσα (Υποκατάστατο ζάχαρης)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ σερβίρετε το γιαούρτι σόγιας.

Πασπαλίστε με τις νιφάδες φαγόπυρου ή βρώμης και τον λιναρόσπορο.

Από πάνω ρίξτε τα αποξηραμένα βερίκοκα και το ακτινίδιο κομμένα σε κομματάκια.

Με ένα κουτάλι κάντε ένα “πέρασμα” με μελάσσα.

Σερβίρεται δροσερό!

Συνταγή 4η

Νιφάδες καλαμποκιού με φρούτο εποχής και γάλα σόγιας

Υλικά

1 κούπα νιφάδες καλαμποκιού χωρίς ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας τριμμένο καρύδι

φρούτο εποχής ψιλοκομμένο (εγώ έβαλα φιρίκι)

ταχίνι ολικής αλέσεως

κανέλλα

γάλα σόγιας

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ σερβίρετε τις νιφάδες καλαμποκιού.

Από πάνω ψιλοκόβετε το φρούτο εποχής που σας αρέσει και πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι.

Κάνετε ένα “πέρασμα” με το ταχίνι ολικής και ρίξτε και ελάχιστη κανέλλα.

Και προσθέτετε το γάλα σόγιας.

Εμείς ελπίζουμε να σου δώσαμε ιδέες και να βρεις νόστιμες αυτές τις συνταγές.

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.