Βάζουμε τη θετική σκέψη στη ζωή μας

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Η θετική σκέψη προσφέρει πάρα πολλά στη ζωή μας. Για να την κάνουμε πράξη, χρειάζονται κάποιες βασικές αλλαγές στις συνήθειες και στη νοοτροπία μας. 

Πώς επωφελούμαστε από τη θετική σκέψη

Είναι αλήθεια ότι αναζητούμε παντού τη θετική σκέψη, και πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να γεμίζει τοίχους και vision boards στο Pinterest με αποφθέγματα για τη θετική σκέψη. Η θετική σκέψη είναι ζωτικής σημασίας για να πετύχουμε στη ζωή μας και καθορίζει τις αξίες και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Δεν αρκεί, όμως, το να σκεφτόμαστε θετικά: χρειάζεται να βρούμε τους τρόπους με τους οποίους εμποδίζουμε τη θετική σκέψη χωρίς να το καταλαβαίνουμε και να τους διορθώσουμε.

Τι είναι η θετική σκέψη; 

Η θετική σκέψη είναι η συναισθηματική και η νοητική κατάσταση που μας επιτρέπει να βλέπουμε θετικά τον κόσμο αντί να προσδοκούμε το χειρότερο. Επιπλέον, η θετική σκέψη μας υπενθυμίζει ότι έχουμε τη δυνατότητα επιλογής. Για παράδειγμα, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, έχουμε τη δυνατότητα να το αγνοήσουμε, να το αφήσουμε να μας καταβάλει ή να το λύσουμε. Η θετική σκέψη μας προτρέπει να λύνουμε τα θέματά μας αντί να προσποιούμαστε παθητικά ότι δεν υπάρχουν. Καθώς συνηθίζουμε στην ιδέα να περιμένουμε τις καλύτερες δυνατές εξελίξεις, μαθαίνουμε να φέρνουμε κοντά μας και θετικές εξελίξεις. 

Θετική σκέψη στην πράξη

Επειδή δεν μένουμε μόνο στη σκέψη, αλλά κάνουμε τη θετική σκέψη τρόπο ζωής, υπάρχουν μικρά (όχι και τόσο) μυστικά που θα σας ωθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Δώστε δύναμη στον εαυτό σας

Η ζωή έχει τις δικές της προκλήσεις. Μπορεί να απολυθούμε από μια δουλειά. Μπορεί να χωρίσουμε από τον σύντροφό μας. Μπορεί να αντιμετωπίζουμε ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας. Όπως επισημαίνει η Εύη Ξυραφά, “ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις, μόνο το 10% αφορά αυτό που μας συμβαίνει και το 90% αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα το διαχειριστούμε”. Αν κατηγορούμε τους άλλους για όσα μας συμβαίνουν, κρατάμε τον εαυτό μας πίσω σε μια κατάσταση θυματοποίησης και ακινησίας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην πεποίθηση ότι ο χειρισμός των καταστάσεων είναι στο χέρι μας ανεξάρτητα από τους όποιους εξωτερικούς παράγοντες και εκεί είναι η δύναμή μας.

Παρατηρήστε τον εαυτό σας

Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, κάνουμε κινήσεις ή μιλάμε με τρόπο που κάθε άλλο παρά δίνει θετικά αποτελέσματα. Μπορεί να έχουμε συνήθεια να μιλάμε πολύ δυνατά ή να κάνουμε νευρικές κινήσεις. Παρατηρώντας πώς παρουσιαζόμαστε στους άλλους χωρίς να το καταλαβαίνουμε γίνεται φανερό πώς η στάση του σώματός μας επηρεάζει τον τρόπο σκέψης και την εντύπωση που δημιουργούμε στους γύρω μας. Όταν προσέχουμε τη γλώσσα του σώματός μας, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και ενισχύουμε το θετικό φορτίο της ζωής μας.

Αλλάξτε τη νοοτροπία σας

Η νοοτροπία διαμορφώνεται από τις πεποιθήσεις μας. Οι πεποιθήσεις μας προκύπτουν από τον τρόπο σκέψης μας και την εστίαση. Όταν εστιάζουμε στα αρνητικά, αυτό διαμορφώνει και την κοσμοθεωρία μας και τις αντιδράσεις μας. Όταν σκεφτόμαστε αρνητικά, αντιδράμε. Όταν σκεφτόμαστε θετικά, ανταποκρινόμαστε. Ας πούμε ότι πάμε στο αεροδρόμιο και ένας αεροσυνοδός φέρεται απότομα σε εμάς, ενώ ένας άλλος ζητάει συγγνώμη και μας βοηθάει να βρούμε τη θέση μας στο αεροπλάνο. Σε ποιον θα εστιάσουμε; Σε αυτόν που φέρθηκε απότομα, σε αυτόν που φέρθηκε με ευγένεια ή στο ευχάριστο ταξίδι που ακολουθεί; 

Η θετική σκέψη μας βοηθάει να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας για την πρώτη περίπτωση, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη δεύτερη και σταθεροποιεί την τελευταία, με αποτέλεσμα να μένει στο νου η ωραία και ξεκούραστη διαδρομή. Οι προσδοκίες που έχουμε από τους άλλους διαταράσσουν τις σχέσεις μας, ενώ η εστίαση στο παρόν μας βοηθά να χαιρόμαστε κάθε στιγμή.

Αλλάξτε τις συνήθειές σας

Η θετική σκέψη είναι θέμα συνήθειας. Είναι αδύνατον να βάλουμε τη θετική σκέψη στη ζωή μας χωρίς να παρατηρήσουμε τις συνήθειές μας. Αν έχουμε την τάση να λειτουργούμε αμυντικά και με φόβο, είναι λογικό να σκεφτόμαστε αρνητικά. Αν έχουμε αρνητικά συναισθήματα όταν επιδιώκουμε προαγωγή στη δουλειά μας και φοβόμαστε την αποτυχία, μειώνονται οι πιθανότητες να λάβουμε την προαγωγή που θέλουμε. Κατά συνέπεια, αξίζει να βάλουμε σταδιακά στο πρόγραμμά μας ενδυναμωτικές σκέψεις, οι οποίες θα σταματούν τον όποιο αρνητισμό στη ρίζα του. Όταν αμφιβάλλουμε για την αξία μας, μένουμε διαρκώς στάσιμοι. 

Προσοχή στο λεξιλόγιό σας

“Οι λέξεις έχουν δύναμη”, επισημαίνει η Εύη Ξυραφά. Αυτό συμβαίνει γιατί οι λέξεις αποτελούν το λογισμικό με το οποίο επιφορτίζεται ο εγκέφαλός μας. Πάνω σε αυτή την αλήθεια βασίζεται ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός. Ο συσχετισμός είναι απλός: αν τροφοδοτούμε τον εγκέφαλό μας με αρνητικές λέξεις και σκέψεις, θα λειτουργεί τοιουτοτρόπως. Για παράδειγμα, όντως τα έχουμε «πάρει στο κρανίο» ή απλά έχουμε ενοχληθεί λίγο; Τα «έχουμε παίξει» ή έχουμε απλά αγχωθεί λίγο; 

Όπως και να έχει, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας όπως πραγματικά είναι και να διαμορφώσουμε το λεξιλόγιό μας αντικαθιστώντας τις όποιες αρνητικές λέξεις με αντίστοιχες θετικές ή με χαμηλό φορτίο. Αν σκεφτόμαστε αρνητικά, είναι καλό να ξεκινήσουμε από μια πτυχή της ζωής μας προς διόρθωση πριν στραφούμε στις υπόλοιπες. 

Παίρνουμε παράδειγμα από αυτούς που θαυμάζουμε

Μελετήστε ανθρώπους που θαυμάζετε και θα παρατηρήσετε το εξής: είτε είναι διάσημοι είτε όχι, έχουν βάλει τη δύναμη της θετικής σκέψης στη ζωή τους. Η θετική σκέψη είναι μεταδοτική και όταν την υιοθετούμε, τη μεταφέρουμε και στους άλλους. Η θετική σκέψη μας δίνει τη δυνατότητα να νιώσουμε υπεύθυνοι για τη ζωή μας και να πετύχουμε αυτά που οι άλλοι θεωρούν ότι είναι αδύνατα «γιατί δεν τους το επέτρεψαν οι συνθήκες». 

Η θετική σκέψη έχει αποδειχτεί ακόμα και επιστημονικά ότι μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Είναι υπόθεση καθημερινής εφαρμογής. Ακόμα και στην περίπτωση των δυσάρεστων συναισθημάτων, η θετική σκέψη λειτουργεί ευεργετικά: μας δίνει τη δυνατότητα να παρατηρούμε τα συναισθήματά μας και να τα αφήνουμε να μας διδάξουν αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουμε για εμάς χωρίς να μας καταβάλλουν. Είναι στο χέρι μας!

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.