Βασίλισσα σ’ ένα βράδυ!
Ποια γυναίκα δεν θέλει να ξυπνήσει ένα πρωί και να είναι βασίλισσα; Λίγες, όμως, το πετυχαίνουν και μία από τις τυχερές είναι η Πεγκιελέν Μπάρτελς. Πρόκειται για το πιο ζωντανό παράδειγμα ότι ακόμα και οι πιο συντηρητικές και παραδοσιακές κοινωνίες, όπως αυτές των αφρικάνικων φυλών, μπορούν να αλλάξουν αν κρίνουν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τους…
Ηταν μια ήσυχη καλοκαιρινή νύχτα του 2008 στην Ουάσιγκτον. Η Πέγκι Μπάρτελς, με καταγωγή από την Γκάνα, αλλά με πάνω από 30 χρόνια υπηρεσία στην πρεσβεία της χώρας της στην αμερικάνικη πρωτεύουσα, κοιμόταν βαθιά όταν χτύπησε το τηλέφωνο του σπιτιού της. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο ξάδελφός της από το χωριό Οτουάμ, που βρίσκεται στο νότο της Γκάνα, και της ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ότι αυτή ήταν πλέον η βασίλισσα του χωριού! Στην αρχή η Πέγκι, ζαλισμένη από τον ύπνο, αρνήθηκε να πιστέψει το απίστευτο νέο, όμως στη συνέχεια δέχτηκε καταιγισμό συγχαρητήριων τηλεφωνημάτων και πίστεψε ότι τουλάχιστον ένα μέρος της ζωής της άλλαξε οριστικά.
Η Πέγκι κατάγεται από αρχοντική γενιά, ο θείος της ήταν ο βασιλιάς του χωριού, όμως προφανώς δεν περίμενε τέτοια απόφαση. Στη διάρκεια των αδειών της επισκεπτόταν συχνά το χωριό και, όπως φάνηκε, έκανε εντύπωση στους κατοίκους, κυρίως τους μεγαλύτερης ηλικίας, για την οξυδέρκειά της και το αίσθημα δικαιοσύνης. Ετσι, λοιπόν, στο συμβούλιο που έγινε αμέσως μετά το θάνατο του βασιλιά, αποφάσισαν να δώσουν για πρώτη φορά το θρόνο σε γυναίκα. Πρόκειται για ένα ταμπού που άλλοτε θα ήταν αδιανόητο, όμως μπροστά στις ικανότητες και τα χαρίσματα οι πρεσβύτεροι της φυλής αποφάσισαν ότι το φύλο δεν παίζει ρόλο.
Το Οτουάμ είναι ένα χωριό περίπου 7.000 κατοίκων και η Πέγκι, αφού αποδέχτηκε τον τίτλο της βασίλισσας, αποφάσισε να… σηκώσει τα μανίκια. Μπορεί να μην άφησε τη δουλειά της στην πρεσβεία, ωστόσο εκμεταλλεύεται όλες τις άδειες για να ταξιδεύει στο… βασίλειό της και να ζει μια τελείως διαφορετική ζωή. Οι ντόπιοι την αποκαλούν «όμπα», που σημαίνει βασιλιάς, δεν υπάρχει θηλυκή λέξη για τον ανώτατο άρχοντα, όμως η Πέγκι λέει ότι δεν την ενοχλεί, καθώς ο τίτλος δείχνει δύναμη και υποδηλώνει ακόμα περισσότερο την υπέρβαση όσων την επέλεξαν να ηγηθεί της μικρής κοινωνίας.
Στην Ουάσιγκτον η Πέγκι δακτυλογραφεί γράμματα, κανονίζει ραντεβού και απαντάει στα τηλέφωνα. Στο χρόνο που βρίσκεται στο Οτουάμ ασχολείται με τελείως διαφορετικά καθήκοντα, φροντίζει τα ζητήματα του χωριού, ταξιδεύει συχνά στην πρωτεύουσα Ακρα για να διεκπεραιώσει υποθέσεις (όπως π.χ. τη λειτουργία μιας αντλίας νερού σε κεντρικό σημείο του χωριού) και δέχεται τις περιποιήσεις από τους κατοίκους. «Στη αρχή δεν μπορούσα να συνηθίσω ότι επί μέρες θα πρέπει να κυκλοφορώ με ολόχρυσα ρούχα και στέμμα στο κεφάλι, ούτε ότι όλοι θα υποκλίνονταν μπροστά μου όταν με έβλεπαν. Στη συνέχεια, όμως, τα συνήθισα. Είναι μέρος της κουλτούρας του χωριού μου. Κι εγώ όταν έβλεπα τον βασιλιά υποκλινόμουν μπροστά του. Είναι θέμα σεβασμού».
Η επικοινωνία της βασίλισσας Πέγκι με την πατρίδα της δεν περιορίζεται μόνο στις εποχές που έχει άδεια. Κάθε βράδυ ξυπνάει στη 1 π.μ. για το καθιερωμένο καθημερινό τηλεφωνικό ραντεβού με τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι την ενημερώνουν για οτιδήποτε συμβαίνει στον τόπο και τους ανθρώπους του. «Προσπαθώ να λύνω τα προβλήματα από μακριά, μέχρι στιγμής το έχω καταφέρει καλά. Βοηθάει και ότι εργάζομαι στην πρεσβεία της Γκάνα, οπότε έχω άμεση επαφή με τις αρχές της χώρας μου όποτε το χρειαστώ».
Η αλλαγή αυτή της ζωής της έγινε ήδη βιβλίο (με τη βοήθεια της διάσημης συγγραφέα Ελεανορ Χέρμαν). Σύντομα, όμως, η ιστορία-παραμύθι θα μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Την Πέγκι θα υποδυθεί η γνωστή αφρο-αμερικανίδα ηθοποιός Κουίν Λατίφα.