Βασιλικός πολτός – χρήση και δοσολογία

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Ο βασιλικός πολτός είναι μία εξαιρετικά θρεπτική ουσία, λευκή στο χρώμα, κρεμώδης, ισχυρά όξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση.  Παράγεται  από τις «εργάτριες μέλισσες» για να θρέψει τη βασίλισσα, καθώς χάρη σε αυτή την τροφή, η βασίλισσα είναι 40% μεγαλύτερη και ζει μέχρι και 40 φορές παραπάνω από τις εργάτριες.

Βασίζεται σε ένα μείγμα πρωτεϊνών, σακχάρων, νερού και λιπιδίων και παρέχει στο οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που έχει ανάγκη. Περιέχει επίσης πλήθος αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ενώ ένα γραμμάριο βασιλικού πολτού την ημέρα χαρίζει ενέργεια μακροζωία και ευεξία.

Οι επιστήμονες δηλώνουν πως ο βασιλικός πολτός:

 • Συμβάλλει στημακροζωία, ρυθμίζει και εξισορροπεί τις  ορμόνες και τονώνει τον οργανισμό.
 • Ενεργοποιείτο ανοσοποιητικό σύστημα και το μεταβολισμό. Επιβραδύνει την γήρανση, διατηρώντας το δέρμα λείο, απαλό και ελαστικό, αποτρέπει τους μαύρους κύκλους και αναζωογονεί τα μαλλιά
 • Ενισχύει τησεξουαλική ζωτικότητα και αυξάνει τη γονιμότητα
 • Αυξάνει τησωματική δύναμη, έχει θετική δράση στο κολλαγόνο, απαραίτητο συστατικό του συνδετικού ιστού. Έχει ευεργετικά αποτελέσματα  στην οστεοπόρωση και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 • Βελτιώνει τημνήμη και τη νοητική λειτουργία
 • Βοηθά στηνκαταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους
 • Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βασιλικός πολτός έχει αντικαρκινική δράση και είναι αποτελεσματικός εναντίον των όγκων που αναπτύσσονται με αργό ρυθμό.
 • Καρδιαγγειακές ασθένειες. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος
 • Διαβήτης. Προκαλεί μία μείωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος.
 • Χορήγηση βασιλικού προκαλεί μία γρήγορη βελτίωση της μνήμης και της αντίληψης των παιδιών, μαζί με μία επιβράδυνση της ψυχοκινητικής αστάθειας. Με μία παρατεταμένη θεραπεία, η ικανότητα μάθησης των παιδιών αυξάνεται.
 • Βοηθά στη δερματίτιδα. Επίσης δυναμώνει τα εύθραυστα νύχια και επιβραδύνει την τριχόπτωση ενώ χρησιμοποιείται και στη θεραπεία κατά της πιτυρίδας. Με τοπική εφαρμογή είναι αποτελεσματικός στην ξηροδερμία, στη θεραπεία δύσκολων τραυμάτων, στην ακμή του προσώπου.
 • Επίσης παρατηρείται μία εξάλειψη της ακράτειας των ούρων και περιορισμός στα κινητικά προβλήματα. Συνεισφέρει στη βελτίωση της μετάδοσης των νευρο-μυϊκών μηνυμάτων.
 • Τέλος, χορήγηση βασιλικού πολτού σε παιδιά με σύνδρομο Down, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διανοητικής τους ανάπτυξης.

Δοσολογία

Η δοσολογία που συστήνεται είναι η εξής:  0,1gr βασιλικού πολτού, μια φορά την ημέρα. Η ποσότητα αυτή είναι ο πολτός που θα «πιάσει» η μύτη μιας οδοντογλυφίδας.  Το  πρωί νηστικός κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί, τα παιδιά την μισή ποσότητα και οι αθλητές και ασθενείς την διπλάσια.

Παίρνουμε   βασιλικό πολτό για 20 ημέρες και σταματάμε για τις επόμενες 10 ημέρες. Συνεχίζουμε την αγωγή αυτή για το πολύ 3 μήνες ετησίως. Ο βασιλικός πολτός, καθώς είναι φυσικό προϊόν, είναι απόλυτα αβλαβές, δεν προκαλεί παρενέργειες και εθισμό.

Δεν είναι φάρμακο αλλά τροφή, όμως οι εξαιρετικά πολλές θεραπευτικές ιδιότητές του τον καθιστούν μια ουσία απέναντι στην οποία πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός. Μέλι, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να τρώει όσο θέλει, βασιλικό πολτό όμως ημερησίως μέχρι μισό γραμμάριο. Επίσης, καλό είναι σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών να ερωτάται και ο θεράπων γιατρός.

Φύλαξη
Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Συντηρείται σε 5οC (οικιακό ψυγείο) έως 6 μήνες. Ο βασιλικός πολτός έχει βακτηριοκτόνες και αντισηπτικές ιδιότητες, όμως οξειδώνεται και αλλοιώνεται εύκολα. Φυλάσσεται,  κατά προτίμηση σε αεροστεγές γυάλινο ή πλαστικό βαζάκι, για να αποτρέπεται η οξείδωσή του. Στην περίπτωση παραπάνω φύλαξης,  βάλτε το στην κατάψυξη.

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr