Βασιλικός πολτός: Οι εργάτριες μέλισσες υπηρετούν και τον άνθρωπο

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Βασιλικός πολτός: Οι εργάτριες μέλισσες υπηρετούν και τον άνθρωποΤο γεγονός ότι η εκτροφή της βασίλισσας με βασιλικό πολτό της προσδίδει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερο μέγεθος (40% μεγαλύτερο μέγεθος και 60% περισσότερο βάρος) έστρεψε την επιστημονική έρευνα στις επιδράσεις του στον άνθρωπο. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει σε αξιόλογα συμπεράσματα για τις ευεργετικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού.

Πράγματι, θα έλεγε κανείς πως είναι φάρμακο, αλλά είναι κάτι περισσότερο. Ανανεώνει τον οργανισμό, τον ενισχύει κατά των ασθενειών και επιβραδύνει τα γηρατειά. Η αδυναμία αντικαθίσταται από δράση, και οι μελαγχολικές σκέψεις από διάθεση για ζωή. Η μνήμη και οι σεξουαλικές ικανότητες επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα και η επιδερμίδα αποκτά νεανική εμφάνιση. Είμαστε σίγουροι πια ότι οι εργάτριες μέλισσες υπηρετούν και τον άνθρωπο.

Σύνθεση του βασιλικού πολτού

Ο βασιλικός πολτός είναι μία γαλακτώδης έκκριση που παράγεται από τις εργάτριες μέλισσες. Τυπικά περιέχει περίπου 60% έως 70% νερό, 12% έως 15% πρωτεΐνες, 10% έως 16% ζάχαρη, 3% έως 6% λίπη, και 2% έως 3% βιταμίνες, άλατα και αμινοξέα. Η σύνθεσή του ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα.

Καρκίνος του μαστού

Μία μελέτη σε ένα τεύχος του περιοδικού Bioscience, Biochemistry and Biotechnology του 2007 δείχνει ότι ο βασιλικός πολτός συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού. Είναι σε θέση να μπλοκάρει την επίδραση της δισφαινόλης Α ή ΒΡΑ, ένα οιστρογόνο που προκαλεί αύξηση στα καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Διαβήτης

Ο βασιλικός πολτός είναι ωφέλιμος στους διαβητικούς ασθενείς. Για τον διαβήτη, ως χρόνια ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία και συνδέεται με την αύξηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος, έχει διαπιστωθεί ότι ο βασιλικός πολτός προκαλεί μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος και των λιπιδίων με πιο γρήγορο ρυθμό από τις συνηθισμένες θεραπευτικές αγωγές.

Χοληστερόλη

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να επιφέρει καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε μία μελέτη του 2007, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutritional Science and Vitaminology, οι συμμετέχοντες έλαβαν έξι χιλιοστόγραμμα βασιλικού πολτού για τέσσερις εβδομάδες. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι μετά τη λήψη βασιλικού πολτού τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν.

Υπογονιμότητα

Η φτωχή κινητικότητα του σπέρματος αποτελεί την κοινή αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας. Φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις είναι οι συνηθισμένες θεραπείες της υπογονιμότητας σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Drugs.com. Ωστόσο, μία μελέτη του 2008, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Gynaecology and Obstetrics, υποδεικνύει ότι ο βασιλικός πολτός δρα θεραπευτικά στο εν λόγω πρόβλημα υγείας.

Παράλληλα, πιστεύεται ότι ο βασιλικός πολτός είναι σε θέση να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων της γυναίκας βελτιώνοντας τη λειτουργία και την υγεία των αναπαραγωγικών οργάνων.

Βασιλικός πολτός: Οι εργάτριες μέλισσες υπηρετούν και τον άνθρωποΥπέρταση

Εάν έχετε υπέρταση, διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο για παθήσεις όπως είναι η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η διαβητική νεφροπάθεια. Στα πρώτα στάδια της υπέρτασης, φυσικές θεραπείες, όπως η μείωση του αλατιού και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, και η αυξημένη φυσική δραστηριότητα, μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Παράλληλα, μία άλλη πολλά υποσχόμενη φυσική θεραπεία είναι ο βασιλικός πολτός, όπως αποκάλυψε ένα πείραμα του 2009 σε υπερτασικούς αρουραίους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Medica Okayama. Στους αρουραίους που έλαβαν από το στόμα βασιλικό πολτό, μειώθηκε η αρτηριακή πίεση.

Άλλα οφέλη του βασιλικού πολτού

  • Αυτή η θρεπτική ουσία επίσης βοηθά όσους υποφέρουν από αϋπνίες και αυτοάνοσες παθήσεις όπως οι ρευματισμοί.
  • Ενισχύει τη σεξουαλική λίμπιντο και βοηθά στην αναγέννηση της ανάπτυξης των οστών.
  • Χρησιμοποιείται για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, και καταπολεμά διάφορες λοιμώξεις.
  • Έχει αξιοσημείωτες ιδιότητες κατά της γήρανσης, διότι συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγής κολλαγόνου στο δέρμα.
  • Ο βασιλικός πολτός περιέχει συστατικά που δρουν ενάντια και σε άλλες ασθένειες όπως το άσθμα, την οστεοπόρωση, την κατάθλιψη, την αλλεργική ρινίτιδα, την ηπατική νόσο, την παγκρεατίτιδα, τις διαταραχές του ύπνου (αϋπνία), το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), το έλκος του στομάχου, τη νεφρική νόσο, τα κατάγματα των οστών.

Οδηγίες λήψης του βασιλικού πολτού

  • Η προτεινόμενη ημερήσια δόση είναι έως και μισό γραμμάριο (ίσο με το κουταλάκι της συσκευασίας).
  • Η καλύτερη ώρα για την χορήγησή του είναι το πρωί, ένα τέταρτο πριν το πρωινό γεύμα βάζοντας την ποσότητα κάτω από τη γλώσσα, ώστε να απορροφηθεί από το κυκλοφορικό σύστημα.
  • Η λήψη του θα πρέπει να γίνεται για 20 ημέρες, να ακολουθεί παύση 10 ημερών και μετά ενδείκνυται η επανάληψη.
  • Προσοχή. Για τα παιδιά η δόση δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/10 του γραμμαρίου.

Πιθανές παρενέργειες

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες, όπως αύξηση του σωματικού βάρους, δυσφορία στομάχου, εξάνθημα στο πρόσωπο σύμφωνα με το Memorial Sloane – Kettering Cancer Center. Το MSKCC σημειώνει, επίσης, ότι όσες γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη προϊόντων βασιλικού πολτού σε μορφή τζελ, καθώς οι ενώσεις του τζελ διεγείρουν τα καρκινικά κύτταρα. Ο βασιλικός πολτός μπορεί επίσης να ενισχύσει την πυκνότητα του αίματος αυξάνοντας τον κίνδυνο για αιμορραγία. Ζητήστε συμβουλές από το γιατρό σας πριν από τη λήψη.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…