Βασικές ανάγκες: Μαθαίνω να τις προσδιορίζω καλύτερα με την πυραμίδα του Μάσλοο

Συντάκτης: Flowmagazine

Στις μέρες μας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε τις περιττές ανάγκες από τις πραγματικές ανάγκες, κι όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό για την συνολική ευημερία μας. Η πυραμίδα των αναγκών του Μάσλοου μπορεί να μας βοηθήσει.

Η πυραμίδα των αναγκών του Μάσλοου

Ο Αβραάμ Μάσλοου ήταν ένας Αμερικανός ουμανιστής ψυχολόγος που απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα διακρίνοντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες. Στην προκειμένη περίπτωση, δημιούργησε μια πυραμίδα 5 επιπέδων που ταξινομεί τους διάφορους τύπους ανθρώπινων αναγκών.

Εν συντομία, είναι ταξινομημένες ως εξής με αύξουσα σειρά:

Βασικές ανάγκες: Αυτές είναι οι βασικές σωματικές ανάγκες για τη διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος και την εξασφάλιση της επιβίωσής μας. Μεταξύ αυτών είναι η αναπνοή, η τροφή, η ανάπαυση κ.λπ.

Ανάγκες ασφάλειας και προστασίας: Αυτές προκύπτουν όταν ικανοποιούνται οι σωματικές μας ανάγκες. Αναφέρονται στα αισθήματα ασφάλειας και προστασίας. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για τη σωματική ασφάλεια (ακεραιότητα του ίδιου μας του σώματος) και την υγεία, καθώς και για την ασφάλεια των πόρων (σπίτι, χρήματα, δουλειά κ.λπ.).

Ανάγκες σύνδεσης: Αυτές σχετίζονται με την κοινωνική μας φύση και περιλαμβάνουν τη φιλία, έναν σύντροφο, τους συναδέλφους και την οικογένεια.

Ανάγκες αναγνώρισης: Οι ανάγκες αυτές αφορούν τον αυτοσεβασμό και περιλαμβάνουν συναισθήματα όπως η αυτοπεποίθηση, η ικανότητα, η ανεξαρτησία, η ελευθερία, η επίτευξη κ.λπ.

Ανάγκες αυτοπραγμάτωσης: Πρόκειται για την υψηλότερη ψυχολογική ανάγκη του ανθρώπου. Ως εκ τούτου, βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας. Εδώ, βρίσκεται μια έγκυρη αιτιολόγηση ή ένα νόημα στη ζωή. Τείνουμε να φτάνουμε σε αυτό το επίπεδο όταν όλα τα προηγούμενα επίπεδα έχουν επιτευχθεί και ολοκληρωθεί σε κάποιο βαθμό.

Αν εντοπίσετε κάποια επιθυμία που ξεφεύγει από αυτή την ταξινόμηση, τότε μπορείτε να τη θεωρήσετε περιττή ανάγκη.

Πώς να αποφύγετε τις περιττές ανάγκες;

Το πρώτο βήμα για να αποφύγετε να βασίζεστε σε περιττές ανάγκες είναι να ξέρετε πώς να τις αναγνωρίζετε. Ένας καλός τρόπος είναι να αναγνωρίσετε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες. Γι’ αυτό, ο Μάσλοου μας έδωσε έναν εξαιρετικό οδηγό με την πυραμίδα του.

Από την άλλη πλευρά, κάθε φορά που βιώνουμε ένα αίσθημα ανάγκης, θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο να σταματήσουμε και να σκεφτούμε και να αναρωτηθούμε αν αυτή η υπηρεσία ή το προϊόν είναι πραγματικά απαραίτητο για την ευημερία μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε αυτή την επιθυμία και να ξεχάσετε την επίτευξή της. Αντίθετα, αυτό που σας καλούμε να κάνετε είναι να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των επιθυμιών σας και να μην τις μετατρέπετε σε καταναγκασμό για να είστε ευτυχισμένοι. Αν και στο παρελθόν ήσασταν καλά χωρίς να το διαθέτετε, τότε δεν πρόκειται πραγματικά για ανάγκη.

Για να προσδιορίσετε καλύτερα τις ανάγκες σας, σας συμβουλεύουμε τα εξής:

Προσέξτε τι λέτε όταν αναφέρεστε στις επιθυμίες σας. Αντί να λέτε “χρειάζομαι αυτό το προϊόν”, πείτε “θέλω αυτό το προϊόν” ή ” θα ήθελα να το έχω”. Οι λέξεις συχνά καθορίζουν τον τρόπο σκέψης μας για τον κόσμο και το να είστε προσεκτικοί με αυτές θα κάνει τη διαφορά.

Να είστε ευγνώμονες για αυτά που ήδη έχετε: Το αίσθημα της ανάγκης μεγεθύνεται όταν δεν εκτιμούμε αυτό που ήδη έχουμε και αυτό που έχουμε πετύχει. Φροντίστε λοιπόν να κουβαλάτε την ευγνωμοσύνη μαζί σας κάθε μέρα.

Οι περιττές ανάγκες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής μας

Όταν επιμένουμε να κυνηγάμε περιττές ανάγκες, η ποιότητα ζωής μας μειώνεται και οι εναλλακτικές λύσεις περιορίζονται στην επιδίωξή τους. Ας μην βλάπτουμε λοιπόν τον εαυτό μας επιβάλλοντάς του πράγματα που δεν χρειαζόμαστε.

Να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε και προσπαθήστε να επιτύχετε την αυτοπραγμάτωση χωρίς να εξαρτάστε από αντικείμενα. Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι βαθιά και μπορεί να είναι ακριβώς η υπενθύμιση που χρειαζόσασταν για να μπείτε στο σωστό δρόμο προς την αληθινή ευτυχία.

Πηγή 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…