Βάρος στο στήθος; Πιθανές αιτίες και συμπτώματα – ΜΕΡΟΣ Β΄

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν ένα βάρος στο στήθος με καρδιακά προβλήματα, αλλά αυτή η ενόχληση μπορεί να είναι σημάδι άγχους ή κατάθλιψης. Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που κάποιος μπορεί να νιώσει βάρος στο στήθος;

Το αίσθημα βάρους, που πολλοί περιγράφουν τον πόνο ή τη δυσφορία στο στήθος, μπορεί να προκύψει από διάφορες ψυχικές και σωματικές παθήσεις. Σε συνέχεια του πρώτου μέρους του άρθρου, διαβάστε παρακάτω για τις βασικές αιτίες που κάποιος μπορεί να νιώσει βάρος στο στήθος και τα λοιπά συνοδά συμπτώματα.

Αν χάσατε το πρώτο μέρος του άρθρου μπορείτε να το δείτε εδώ: Βάρος στο στήθος; Πιθανές αιτίες και συμπτώματα – ΜΕΡΟΣ Α΄

 1. Στηθάγχη

Η στηθάγχη μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πίεσης στο στήθος. Συμβαίνει όταν ο καρδιακός μυς δεν παίρνει αρκετό αίμα και είναι σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου. Εκτός από τον πόνο στο στήθος, η στηθάγχη μπορεί να προκαλέσει πόνο σε:

 • πλάτη
 • αυχένα
 • χέρια
 • ώμους
 • σαγόνι

Βάρος στο στήθος; Πιθανές αιτίες και συμπτώματα - ΜΕΡΟΣ Β΄

 1. Καρδιακή προσβολή

Το βάρος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα καρδιακής προσβολής. Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, το στήθος ενός ατόμου μπορεί να αισθάνεται:

 • βαρύ
 • συμπιεσμένο
 • γεμάτο
 • επώδυνο

Άλλα συμπτώματα καρδιακής προσβολής είναι πόνος στον αυχένα, το σαγόνι, τα χέρια, την πλάτη ή το στομάχι, δυσκολία στην αναπνοή, κρύος ιδρώτας, ζάλη, ναυτία.

Η καρδιακή προσβολή είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση, επομένως όποιος υποψιάζεται ότι του συμβαίνει πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική φροντίδα.

 1. Πνευμονία

Η πνευμονία μπορεί να προκαλέσει πόνο και βάρος στο στήθος που επιδεινώνεται όταν το άτομο βήχει ή αναπνέει βαθιά. Είναι μια επιπλοκή της γρίπης και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Άλλα συμπτώματα της πνευμονίας είναι:

 • δυσκολία στην αναπνοή
 • βήχας
 • πυρετός
 • κρυάδες
 1. Κατάρρευση πνεύμονα

Ένας μερικός ή πλήρως κατεστραμμένος πνεύμονας μπορεί να προκαλέσει πόνο και βάρος στο στήθος. Ένας πνεύμονας που καταρρέει συμβαίνει όταν ο αέρας συλλέγεται στον χώρο μεταξύ των πνευμόνων και του θωρακικού τοιχώματος. Αυτό ονομάζεται πνευμοθώρακας και μπορεί να εμφανιστεί μόνος του ή ως επιπλοκή πνευμονικής νόσου. Εκτός από τον πόνο στο στήθος, ένα άτομο με κατεστραμμένο πνεύμονα μπορεί να παρουσιάσει δύσπνοια.

 1. Πνευμονική εμβολή

Ο πόνος ή το βάρος στο στήθος μπορεί να είναι σημάδι πνευμονικής εμβολής. Αυτό συμβαίνει όταν εμφανίζεται απόφραξη στην πνευμονική αρτηρία. Η απόφραξη είναι συνήθως ένας θρόμβος αίματος, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αποτελείται από άλλες ουσίες, όπως λίπος.

Βάρος στο στήθος; Πιθανές αιτίες και συμπτώματα - ΜΕΡΟΣ Β΄

Η απόφραξη θα προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως:

 • ζαλάδα
 • σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή
 • γρήγορο καρδιακό παλμό
 • λιποθυμία

Η πνευμονική εμβολή είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αν αφεθεί χωρίς άμεση θεραπεία.

 1. Κοστοχονδρίτιδα

Εάν ένα άτομο έχει πόνο στο σημείο όπου το στήθος του συναντά τα πλευρά του, μπορεί να έχει κοστοχονδρίτιδα. Εμφανίζεται όταν φλεγμαίνει ο χόνδρος μεταξύ των πλευρών και του στήθους. Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται όταν αγγίζετε το σημείο.

 1. Πέτρες στη χολή

Μια συσσώρευση χοληστερόλης ή χολερυθρίνης μπορεί να σχηματίσει μάζες, γνωστές ως χολόλιθοι, στη χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, αλλά εάν φράζουν τους χοληφόρους πόρους ενός ατόμου, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος. Αν συμβεί αυτό, το άτομο συνήθως αισθάνεται πόνο στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα. Ο πόνος είναι συχνά οξύς και ξαφνικός, αλλά μπορεί να αισθάνεται σαν θαμπές, βαριές κράμπες.

 1. Διάσχιση αορτής

Ξαφνικός πόνος στο στήθος μπορεί να προκύψει από αορτική διάσχιση. Η αορτή είναι η κύρια αρτηρία που προέρχεται από την καρδιά. Η διάσχιση συμβαίνει όταν το τοίχωμα της αορτής σχίζεται. 

Πρόκειται για μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί άμεση θεραπεία.

Βάρος στο στήθος: Πότε να δείτε γιατρό

Τα άτομα που έχουν άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να αναγνωρίσουν το βάρος στο στήθος ως σύμπτωμα της κατάστασής τους. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε γιατρό κάθε φορά που εμφανίζονται συμπτώματα.

Ωστόσο, επειδή ο πόνος και το βάρος στο στήθος έχουν πολλές αιτίες, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό, εάν και εφόσον εμφανιστούν νέα συμπτώματα για πρώτη φορά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν αντιμετωπίζετε ξαφνικό, ανεξήγητο, έντονο πόνο στο στήθος θα πρέπει να καλέσετε άμεσα το 166!

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…