Βάλτε βιταμίνες στον οργανισμό σας

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου

Με την είσοδο της άνοιξης βιώνουμε και πολλές αλλαγές στον οργανισμό μας. Από τη μια αλλάζει η διάθεσή μας προς το καλύτερο, καθώς έχουμε όλο και μεγαλύτερες και ηλιόλουστες μέρες και απολαμβάνουμε τη φύση που ανθίζει γύρω μας. Από την άλλη, αισθανόμαστε μια ανεξήγητη κόπωση και έλλειψη ενέργειας. Αυτή η αλλαγή την άνοιξη είναι φυσιολογική.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να κάνουμε εξετάσεις για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός μας γενικότερα. Αφορμή για check up δηλαδή. Μια γενική αίματος, μια γενική ούρων, και να μετρήσουμε ειδικότερα τα επίπεδα ασβεστίου, μαγνησίου, του συμπλέγματος των βιταμινών B και οπωσδήποτε της D3. Αν κατόπιν των εξετάσεων δείτε ελλείψεις στις παραπάνω βιταμίνες, μπορείτε να προμηθευτείτε τα κατάλληλα σκευάσματα από το φαρμακείο για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας. Θα δείτε άμεση διαφορά στα επίπεδα ενέργειάς σας, στο δέρμα σας, στην ψυχική σας διάθεση, αλλά και στην πνευματική σας διαύγεια.

Ο ρόλος των βιταμινών στο σώμα μας

Ο ρόλος που παίζουν στον οργανισμό μας είναι ζωτικός, αφού στην ουσία αυτές ρυθμίζουν το βιολογικό μας ρολόι. Καθεμία από τις γνωστές βιταμίνες (A,B, C,D,E,K) είναι υπεύθυνη για πολύ σημαντικές λειτουργίες όπως η διατήρηση της όρασης, η ανάπτυξη των οστών, η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, η τόνωση του ανοσοποιητικού, ενώ συμβάλλλουν σε πολλές διαδικασίες του μεταβολισμού και δημιουργούν αίσθημα ευεξίας.

Ο ρόλος τους στην υγεία

Σύμφωνα με έρευνες η χρήση των βιταμινών πέρα από διατροφικό συμπλήρωμα, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, στην αντιμετώπιση του στρες, της ξηρής επιδερμίδας και της πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Σημαντικές για τη διατροφή και για τις καθημερινές μας δραστηριότητες, οι βιταμίνες μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε ακόμα και τα πιο ενοχλητικά συμπώματα, όπως είναι οι αϋπνίες, η ξηροδερμία κ.α. Αρκεί να ξέρουμε ποια είναι κατάλληλη σε κάθε περίπτωση.

Η βιταμίνη για κάθε περίπτωση

Πέρα από την άνοιξη όμως, η συμπλήρωση της διατροφής μας με βιταμίνες βοηθάει και σε προληπτικό, αλλά και σε θεραπευτικό επίπεδο. Για να επιλέξετε τις κατάλληλες θα πρέπει αν συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζετε τις βασικότερες βιταμίνες και την επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να φροντίζετε αντίστοιχα και τη διατροφή σας. Γιατί τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει πάντα, να τα θεωρείτε ως τέτοια- δηλαδή συμπληρώματα και όχι υποκατάστατα.

Βιταμίνη Α για λαμπερό δέρμα

Εάν είστε καπνίστρια και βλέπετε το δέρμα σας μέρα με τη μέρα να θαμπώνει και να σπάει, τότε θα πρέπει να μάθετε ότι μία από τις συνέπειες του καπνίσματος είναι ότι εμποδίζει τη σωστή αιμάτωση των κυττάρων και απειλεί το δέρμα. Η βιταμίνη που θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την κυκλοφορία του αίματος και να αποκτήσουμε ξανά ένα όμορφο και υγιές δέρμα είναι η βιταμίνη Α (Ρετινόλη), η οποία ρυθμίζει το τη λειτουργία των σμηματογόνων αδένων κια συντελεί στην καθαρότητα του δέρματος. Οι κυριότερες πηγές είναι οι τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κοτόπουλο, το συκώτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη D για υγιή δόντια

Εάν τα δόντια σας παρουσιάζουν φθορά, τότε έχετε έλλειψη βιταμίνης D (Καλοφερόλη). Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για τη στοματική υγιεινή, γιατί βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου και συμμετέχει στο σχηματισμό δοντιών και οστών. Καλές πηγές της είναι τα λιπαρά ψάρια, το βούτυρο, η μαργαρίνη, τα αυγά και τα δημητριακά.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β για έλεγχο του άγχους

Είστε μονίμως αγχωμένη και νευρική, υποφέρετε από αϋπνίες, νιώθετε κόπωση και αδυναμία και δεν μπορείτε να ελέγξετε το θυμό και τις αντιδράσεις σας; Εάν τα παραπάνω συμπτώματα σας «φωτογραφίζουν» τότε μάλλον πρέπει να πάρετε βιταμίνες της ομάδας Β που βοηθούν στην απορρόφηση υδατανθράκων και δρουν ευεργετικά στο νευρικό σύστημα. Θα τις βρείτε στα δημητριακά, το ψάρι, τα αποξηραμένα φρούτα, το κρέας και τα αυγά.

Βιταμίνη C-η απαραίτητη για την υγεία, ψυχική και σωματική

Η απόλυτη βιταμίνη για τη συνολική υγεία του οργανισμού σας δεν είναι άλλη από τη βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ). Η βιταμίνη C είναι σπουδαίο αντιοξειδωτικό, επιβραδύνει τη γήρανση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων και παρουσιάζεται ως πανάκεια για πλήθος ασθενειών, από έλκος στομάχου μέχρι ψυχικές διαταραχές. Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τα καρπούζια, οι φράουλες, οι ντομάτες, οι πιπεριές και σε μικρότερες ποσότητες βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Παν μέτρον άριστον σε όλα

Οι βιταμίνες είναι σημαντικές για τον οργανισμό και ακίνδυνες όταν λαμβάνονται σε μικρές δόσεις, τέτοιες ώστε να καλύπτουν απλώς τις ανάγκες του. Μπορούν όμως να γίνουν επικίνδυνες και με ανεπιθύμητες παρενέργειες όταν χάνεται η αίσθηση του μέτρου.

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr