Βαλεντίνα Τερεσκόβα: η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα. Η εκτόξευση έγινε στις 16 Ιουνίου 1963 και η Τερεσκόβα επιλέχθηκε μεταξύ 400 και πλέον υποψηφίων για να κυβερνήσει το διαστημόπλοιο Βοστόκ 6.

Με μόνο αυτή την πτήση, συμπλήρωσε περισσότερο χρόνο στο διάστημα (71 ώρες) από το άθροισμα των χρόνων όλων μαζί των Αμερικανών αστροναυτών που είχαν ταξιδέψει στο διάστημα ως τότε. Αφού διένυσε 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα, προσγειώθηκε στο Καζακστάν και από τότε χρειάστηκαν 19 χρόνια για να ταξιδέψει η επόμενη γυναίκα στο διάστημα.

Η ιστορία της

Γεννημένη στη Σοβιετική Ένωση συγκεκριμένα σε ένα μικρό χωριό της Κεντρικής Ρωσίας, το Μασλενίκοβο, στις 6 Μαρτίου του 1937, η Τερέσκοβα δεν είχε μια εύκολη ζωή. Από δέκα ετών ήταν αναγκασμένη να δουλεύει για να στηρίζει την χήρα μητέρα της, ενώ παράλληλα πήγαινε σχολείο. Μετά από την αποφοίτησή της, δούλεψε σε εργοστάσιο ελαστικών και στη συνέχεια σε υφαντουργείο. Παράλληλα όμως εκπαιδεύτηκε ως αλεξιπτωτίστρια σε τοπική αερολέσχη και το 1961, αν και δεν ήταν πιλότος, έτσι επιλέχτηκε μεταξύ εκατοντάδων υποψηφίων, ως μία από τις πέντε πρώτες γυναίκες του διαστημικού προγράμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά τον πρώτο γάμο της, η Τερέσκοβα έγινε δεκτή στην Πολεμική Αεροπορία της Σοβιετικής Ένωσης. Σπούδασε διαστημική μηχανολογία και αποστρατεύτηκε το 1997 με τον βαθμό του υποπτεράρχου. Παράλληλα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) την προώθησε σε αρκετές πολιτικές θέσεις. Από το 1966 έως το 1974 διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Σοβιέτ, από το 1974 έως το 1989 μέλος του πρεζίντιουμ του Ανωτάτου Σοβιέτ, ενώ από το 1969 έως το 1991 υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ.

Η Τερέσκοβα τιμήθηκε με πλήθος βραβείων σ’ όλο τον κόσμο και για την εποχή της θεωρήθηκε ένα από τα σύμβολα της γυναικείας απελευθέρωσης. Η πατρίδα της την ανακήρυξε «Ηρωίδα της Σοβιετικής Ένωσης» και της απένειμε δύο φορές το Βραβείο Λένιν. Τον Απρίλιο του 1980 η Βαλεντίνα Τερέσκοβα επισκέφτηκε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένη του ΚΚΕ.

Η Τερεσκόβα σε εκδήλωση που έγινε προς τιμή της για την επέτειο των 55 χρόνων από την αποστολή της είχε δηλώσει πως θα ήθελε να ξεπετάξει. «Δεν την θυμάμαι απλώς εκείνη την αποστολή, αλλά όλο και πιο πολύ θέλω να ξανακάνω αυτή την πτήση. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η ηλικία (τότε ήταν 81 ετών). Όμως όταν πετούσα πάνω από τον Βόλγα, τη γενέτειρά μου το Γιαροσλάβ, πάντα ήθελα να μιλήσω στη μητέρα μου, να της πως κάποιες σκέψεις μου. Θυμάμαι όταν βρισκόμουν πάνω από την Αυστραλία, ονειρευόμουν να την επισκεφθώ. Αλλά μόνο τριάντα χρόνια αργότερα έλαβα μια επίσημη πρόσκληση από την κυβέρνησή της. Πολύ συχνά βλέπω στα όνειρα μου αυτή την πτήση», είχε πει χαρακτηριστικά, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.