Βάλε τα οικονομικά σου σε τάξη!

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Πολλοί από εμάς, ειδικά τα τελευταία χρόνια, βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις όσον αφορά τον οικονομικό τομέα της ζωής μας. Λόγοι όπως έλλειψη εργασίας, κακή διαχείριση εσόδων, απερίσκεπτες σπατάλες, οι πολλές μικροατυχίες μαζί, είναι μερικοί από τους λόγους που συνετέλεσαν στο να έχουμε πλέον ένα μόνιμο άγχος για τα οικονομικά, θεωρώντας πως έχουμε μπει σε έναν κυκεώνα χρεών χωρίς σωτηρία.

Ευτυχώς όμως πάντα υπάρχει λύση και είτε με αυστηρό προγραμματισμό είτε με κάποιες θυσίες που θα χρειαστεί να κάνουμε, θα καταφέρουμε αν όχι να απαλλαγούμε τελείως από τα οικονομικά βάρη, τουλάχιστον να τα ξεδιαλύνουμε και να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Στο άρθρο αυτό θα παραθέσουμε κάποιες ιδέες και βήματα, που με τη σωστή τήρησή τους ίσως σας οδηγήσουν σε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Μην ξεχνάτε πως την παρακάτω διαδικασία θα πρέπει να την αρχίσετε με χαρά, γιατί πρόκειται για κάτι που θα σας προσφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα, είτε αυτά είναι μικρά είτε μεγάλα.

Καταγράψτε τις οφειλές σας χωρίς φόβο και πάθος!

Αρχίζοντας θα πρέπει να κάνουμε κάτι πολύ δύσκολο και επίπονο και αυτό δεν είναι άλλο από την ειλικρινή και ακριβή καταγραφή των οφειλών μας. Πολλοί γνωρίζουν γενικά και αόριστα ότι έχουν αρκετά μέτωπα οφειλών, λίγοι όμως είναι εκείνοι που θα τολμήσουν να αντικρύσουν ξεκάθαρα το συνολικό ποσό των οφειλών τους. Η καταγραφή αυτή θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το μέγεθος των οφειλών μας και αφού ξεπεράσουμε το πρώτο σοκ, θα είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε το συνολικό ποσό και να κατανοήσουμε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να το συγκεντρώσουμε.

Καταγράψτε τα μελλοντικά σας έσοδα.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια είναι να υπολογίσετε τα ποσά που θα συγκεντρωθούν από πιθανές πηγές εσόδων αφαιρώντας τα τρέχοντα, τα πάγια και στάνταρ μελλοντικά έξοδα που δεν μπορείτε να αποφύγετε. Έξοδα όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το ενοίκιο και η ύδρευση αλλά και το σούπερ μάρκετ, είναι μερικά από τα πάγια έξοδα που δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Σταματήστε τις άσκοπες σπατάλες.

Πολλοί δυστυχώς καταγράφοντας τα πάγια και αναμενόμενα έξοδά τους, ίσως με πόνο διαπιστώσουν πως δεν υπάρχει υπόλοιπο και πως θα υπάρχει συνεχώς αδυναμία αποταμίευσης χρημάτων με σκοπό την εξόφληση των παλιών οφειλών τους. Εδώ πρέπει να αρχίσουν οι περικοπές.

Καταγράψτε με λεπτομέρεια πόσα έξοδα κάνετε μηνιαίως. Δείτε ποια από αυτά μπορούν να εξαλειφθούν ή να μειωθούν. Παρακάτω θα αναφέρουμε ποια είναι τα κυριότερα και πιο ανόητα έξοδα που κάνουμε, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

-Μην ξοδεύετε χρήματα σε έτοιμο φαγητό.

Μπορεί ο χρόνος σας να είναι περιορισμένος αλλά τα χρήματα που ξοδεύουμε για έτοιμο φαγητό μπορούν αποδεδειγμένα να μας κοστίσουν το ¼ του μισθού μας. Εκτός από δαπανηρή, αυτή η συνήθεια μπορεί πολλές φορές να είναι και ανθυγιεινή. Αγοράστε τα δικά σας υλικά μαγειρέψτε υγιεινά, καταναλώστε φρούτα και σαλάτες και μην θεωρείτε πως τα εξεζητημένα τρόφιμα που είναι πλέον της μόδας ή είναι πιο υγιεινά από τα απλά φρούτα και λαχανικά με τα οποία μεγαλώσαμε.

Μην αγοράζετε ό,τι σας έρθει.

Λίγος ελεύθερος χρόνος, μια μικρή βόλτα στα μαγαζιά και το σούπερ μάρκετ και το κακό έγινε. Μπορεί να σπαταλήσουμε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό χρημάτων σε αγορές που κάναμε αφηρημένα και σε πράγματα που δεν τα χρειαζόμαστε πραγματικά.

Μειώστε τα πάγια έξοδά σας.

Υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν τα πάγιά μας και συνήθως λίγο πολύ όλοι το αμελούμε αυτό. Η κατανάλωση νυχτερινού ρεύματος, ένα αίτημα καλύτερης προσφοράς από την κινητή μας τηλεφωνία, μία επιλογή φθηνότερης βενζίνης ή μειωμένου εισιτηρίου για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμα και μικρά ποσά που δαπανούμε σε μία συνδρομή της επιλογής μας μπορεί να συγκεντρώσουν ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσό ανά μήνα.

Ανακαλύψτε προσφορές και κουπόνια.

Ο σκοπός σας είναι να μειώσετε τα τρέχοντα έξοδά σας και να γλυτώσετε χρήματα ώστε να εξοικονομήσετε ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα που θα αποτελέσει την αρχή για την εξόφληση των παλαιότερων οφειλών σας. Υπάρχουν πολλές προσφορές και κουπόνια που σας γλυτώνουν χρήματα από προϊόντα που έχετε άμεση ανάγκη να αγοράσετε. Μπείτε λοιπόν σε αυτή τη διαδικασία και ανακαλύψτε πόσα χαμένα χρήματα έχουν δοθεί όλο αυτό τον καιρό.

Αφού λοιπόν κάναμε τα παραπάνω, τώρα ήρθε και η στιγμή να ασχοληθούμε με τα έσοδά μας. Όλα αυτά θα γίνουν πολύ πιο εύκολα αν αυξήσουμε τις πηγές των εσόδων μας. Δε είπαμε πως κάτι τέτοιο είναι εύκολο, αλλά πολλές φορές υπάρχουν πηγές εσόδων μπροστά στα μάτια μας και εμείς τις αγνοούμε.

Πώς θα αυξήσουμε τα έσοδά μας;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αυξήσει κάποιος τα έσοδά του.

Μερικοί από αυτούς αναφέρονται παρακάτω.

-Αναζητήστε μία part time ή κατ οίκον εργασία.

Για όσους είναι εφικτό από θέμα χρόνου και αντοχών μπορούν να αναζητήσουν μία πρόσκαιρη part time εργασία και να αυξήσουν το εισόδημά τους.

-Πουλήστε αντικείμενα που δεν σας χρησιμεύουν.

Υπάρχουν πλέον πολλοί τρόποι όπου οι ιδιώτες κάνουν αγοραπωλησία προϊόντων χωρίς να χρειάζεται να διαθέτουν επιχείρηση. Βρείτε αντικείμενα τα οποία δεν χρειάζεστε και πουλήστε τα. Τοποθετήστε τα στο διαδίκτυο σε όμορφες φωτογραφίες και ξεκάθαρους όρους αγοραπωλησίας και βγάλτε χρήματα από εκεί που δεν το περιμένατε.

Σελίδες στο Facebook για να πουλήσεις όσα δε χρειάζεσαι!

Αφού καταφέρατε να μειώσετε τα έξοδα και να αυξήσετε έστω και λίγο τα έσοδα μένει να αρχίσετε να εξοφλείτε τις οφειλές σας.

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει αυτόματα ούτε και εν μία νυκτί.

Αρχίστε με το να ρυθμίζετε τις οφειλές σας και να φροντίζετε να είστε συνεπείς.

Είτε οι οφειλές υπάγονται στο δημόσιο είτε σε κάποια τράπεζα είτε σε κάποιο οργανισμό , μπορούν να ρυθμιστούν και να παρέχουν διευκόλυνση στους οφειλέτες. Αυτό αυτόματα θα σας βάλει σε μία σειρά, εφόσον θα μπορείτε να υπολογίζετε ένα ποσό κάθε μήνα που θα πηγαίνει μόνο σε αυτό το σκοπό.

Ακόμη και αν δεν μπορείτε να τις εξοφλήσετε όλες μαζί, μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η σημαντικότερη και ποια σας προκαλεί περισσότερο άγχος και να επικεντρωθείτε σε αυτή.

Κλείνοντας, να επισημάνουμε πως δεν πρέπει να σας πιάνει μελαγχολία και πανικός μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Πρέπει απλά να έχετε συνειδητότητα της κατάστασης και να πάρετε τη μεγάλη απόφαση ότι για λίγο καιρό ίσως η ζωή σας αλλάξει αλλά θα το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Το να εθελοτυφλούμε και να αφήνουμε τα χρέη μας σε μια γωνιά του μυαλού μας φοβούμενοι να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια, μας προσφέρει μόνο άγχος και αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξή μας.

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.