Βάλε στόχους, ο καλύτερος δρόμος, αυτός που ξέρεις που θέλεις να πας

Συντάκτης: Ανδρομάχη Σαραφίδου

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούτε κάποιον ή διαβάζετε κάτι σχετικό με το πόσο σημαντικοί είναι οι στόχοι στη ζωή μας. Ούτως ή άλλως από πολύ μικρή ηλικία μας μαθαίνουν ότι αν θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας πρέπει να θέτουμε στόχους. Στόχοι για καλούς βαθμούς, στόχοι για καλές επιδόσεις στα αθλήματα, στόχοι για μια καλή δουλειά ή για προσωπική ευτυχία. Πάντα και παντού η λέξη στόχος. Και αυτό γιατί χωρίς στόχους ο άνθρωπος χάνεται, όπως επίσης κανένα συναίσθημα δεν συγκρίνεται με αυτό της επίτευξης ενός στόχου.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να θέτουμε στόχους;

Η πρώτη και πιο ενδεικτική απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι τόσο μα τόσο απλή : Γιατί είναι ο ένας ίσως και ο μοναδικός τρόπος για να εξελιχθούμε. Θέτοντας στόχους παύουμε να αρκούμαστε σε απλές επιθυμίες και ευχές και λαμβάνουμε δράση. Ο στόχος αποτελεί κίνητρο, μας δίνει ενέργεια και μας κρατά σε εγρήγορση. Παύουμε να δεχόμαστε παθητικά τις καταστάσεις της ζωής μας και εργαζόμαστε για να πετύχουμε τα όνειρά μας. Με άλλα λόγια οι στόχοι μας ενώνουν με τον βαθύτερό μας εαυτό, μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε καλύτερα το μέσα μας και το κυριότερο μας κινητοποιούν.

Ακόμα και αν δεν πετύχουμε τον συγκεκριμένο στόχο το κέρδος είναι πάλι τεράστιο. Ακόμα και αν στην πορεία αλλάξουμε στόχο ή επαναπροσδιορίσουμε τους ήδη υπάρχοντες, πάλι κερδισμένοι βγαίνουμε από αυτό. Γιατί αν στη ζωή σου ποτέ δεν έχεις βάλει κάποιο στόχο, τότε πως ξέρεις πραγματικά τί σου αρέσει και τι σου ταιριάζει;

Όλοι μας χρειάζεται να έχουμε στόχους. Είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος να δώσουμε νόημα στη ζωή μας, να γίνουμε δημιουργικοί και να εξελιχθούμε. Μέσα από τους στόχους μας αποκτούμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, πείσμα και πειθαρχία. Μέσα από τους στόχους μας μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να εμπνεύσουμε κι άλλους να βρουν το δρόμο τους. Και όπως γράφω και στην αρχή, χωρίς στόχους ο άνθρωπος χάνεται.

Συντάκτης: Ανδρομάχη Σαραφίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.