Βαγγέλης Παπαθανασίου, ένα “αστέρι” που λάμπει ακόμα

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

Ο Μύθος 

Ένα παιδί-θαύμα που πρώτο αντίκρισε τον κόσμο στις 29 Μαρτίου 1943, έγινε γνωστός διεθνώς με το όνομα Vangelis και επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών ενώ θεωρήθηκε πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Ταλαντούχος μουσικοσυνθέτης αλλά και μουσικός παραγωγός. Μουσικός ηχογραφήσεων και ζωγράφος. Βραβευμένος με Όσκαρ σύνθετη μουσικών θεμάτων για κινηματογραφικές ταινίες. Συγκεκριμένα, Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής το 1981, Διοικητής του τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων το 2017, Ταξιάρχης του τάγματος του Φοίνικα το 2020 και Ιππότης της λεγεώνας της Τιμής το 2001.

Συγκλονιστικό το έργο του “Μυθωδία” όπου, σε συνεργασία με τη NASA, η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου ταξιδεύει στο διάστημα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του σύμπαντος, η Γη επικοινωνεί με το διάστημα, όχι με τον πλέον φυσικό τρόπο αλλά μέσω του πνευματικού έργου ενός ανθρώπου. Το ευγενέστερο ίσως αποτύπωμά μας και άγγιγμα μας στο σύμπαν.

Επιρροές

Σαν σύγχρονος Μότσαρτ, από τα ακούσματα του πιάνου που έπαιζε η μητέρα του, όταν ήταν ακόμα παιδί και τις μελωδίες των τραγουδιών της, επηρεάζεται και χωρίς καν ο ίδιος να συνειδητοποιήσει το πότε ήταν εκείνη στιγμή της ζωής του, τελείως αυτοδίδακτα αρχίσε να παίζει πιάνο και να δημιουργεί.

Η καριέρα και η αναγνώριση 

Πριν καλά-καλά συμπληρώσει τα 20 του χρόνια κάνει τα πρώτα βήματά του στο χώρο της μουσικής με το συγκρότημα Formix. Με το τραγούδι Jeronimo Yanka σημειώνει μεγάλη επιτυχία από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του.

Το 1968 μετακομίζει στο Παρίσι και μαζί με τον Ντέμη Ρούσσο δημιουργούν τους Αphrodite’s child. Το 1970 αρχίζει να γράφει μουσική για ταινίες. Το 1978 συνεργάζεται με την Ειρήνη Παππά στο άλμπουμ “Ωδές” και το 1986 ξανά στο άλμπουμ “Ραψωδίες“.

Το 1982 βραβεύεται με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας “Οι δρόμοι της φωτιάς” και γράφει με τεράστια επιτυχία τη μουσική των ταινιών Βlade runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, ΕΙ greco και άλλα.

Το 1997 σκηνοθετεί την τελετή έναρξης του έκτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ανοιχτού Στίβου και το 2002 δημιουργεί τη μουσική για το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου.

Το έργο του “Μυθωδία” επελέγει από τη NASA, ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της 2001 Οδύσσεια στον Άρη. Ντυμένο με τη μαγευτική μουσική του μεγαλύτερου μουσικοσυνθέτη ήταν το ταξίδι του Juno της NASA που πλησίασε τον παγωμένο Γανυμήδη στις αρχές του Ιουνίου του 2021, στο βίντεο που τότε ανήρτησε η NASA.

Αυτά και τόσα άλλα, σε Γη και ουρανό μέχρι το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου του 2020, όπου αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης έφυγε από κοντά μας.

Αντίο Βαγγέλη. Σε ευχαριστούμε.

Η Γη σε έχασε, μα σε κέρδισαν τα άστρα.

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.