ΗΠΑ: παλιά χωματερή παράγει ηλεκτρικό ρεύμα!

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης

Στα προάστια της Ατλάντα, στο Χίκορι Ριντζ, o άλλοτε τεράστιος σωρός από σκουπίδια έχει δώσει τη θέση του σε μια εγκατάσταση 100 στρεμμάτων αποτελούμενη από πλαστικούς ηλιακούς συλλέκτες. Αυτοί απλώθηκαν σαν ένα τεράστιο χαλί πάνω τη χωματερή. Μια νέα πνοή δίνεται με αυτό τον τρόπο στην τοποθεσία, όπου ο αντιαισθητικός σωρός των σκουπιδιών, αντικαθίσταται από ένα σαφέστατα πιο «πράσινο» τοπίο.

Η χωματερή του Χίκορι Ριντζ δεν είχε τη δυνατότητα να φτάσει σε μεγαλύτερο ύψος. Ουσιαστικά παρέμενε ανενεργή και δεν μπορούσε υπό αυτές τις συνθήκες να αξιοποιηθεί ο ευρύτερος χώρος από τους ιδιοκτήτες του. Μία αλλαγή ήταν αναγκαία και οι προϋποθέσεις υπήρχαν. Για τον Ντέιβιντ Στιούαρτ, σύμβουλο για περιβαλλοντικά ζητήματα, η χωματερή προσφερόταν για τη σημερινή εγκατάσταση. Είχε μεγάλο ύψος και δεν επηρεαζόταν από τη σκιά των δέντρων άρα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα πρόγραμμα για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Το Spectral Power Cap, έτσι ονομάζεται το σύνολο της εγκατάστασης των ηλιακών συλλεκτών, συνδέεται με 7.000 ηλιακές ταινίες και παράγει ενέργεια ενός Megawatt. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται συλλέγεται από κάθε ηλιακό πάνελ με μια διαδικασία που θυμίζει τη λειτουργία ενός υπολογιστή. Αντί να ενεργοποιεί όμως κάποιο πληκτρολόγιο, τροφοδοτεί με ενέργεια το τοπικό δίκτυο. Κάτω από τους ηλιακούς συλλέκτες βρίσκονται βαθιά μέσα στο έδαφος, αντλίες βενζίνης που συλλέγουν μεθάνιο. Το αέριο αξιοποιείται και αυτό για την παραγωγή ενέργειας.

Μια ηλιακή χωματερή αρχικά έχει μεγάλο κόστος για τον ιδιοκτήτη της. Μακροπρόθεσμα όμως του αποφέρει κέρδη τα οποία δεν θα έχει αν επιλέξει να απαλλαγεί από την ανενεργή χωματερή. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100.000 ανενεργές χωματερές στις ΗΠΑ, χιλιάδων εκταρίων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr