Υψηλές φιλοδοξίες

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Υψηλές φιλοδοξίεςΚοιτώντας γύρω σου βλέπεις ανθρώπους, άνδρες ή γυναίκες που έχουν διαπρέψει ή διαπρέπουν στο επιχειρηματικό, επιστημονικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό στερέωμα, χωρίς όμως τίποτε στο ξεκίνημά τους να προοιώνιζε το μέλλον τους.

Ο μικρός αγρότης Αβραάμ Λίνκολν δύσκολα θα φανταζόταν πως κάποτε θα γινόταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Η έφηβη, παχιά Μαρία Καλογεροπούλου εξίσου δύσκολα θα πίστευε πως θα γινόταν η ντίβα Μαρία Κάλας. Ο Α.Ν., με γνώσεις δημοτικού σχολείου, ούτε στα πιο τρελά του όνειρα μπορούσε να φανταστεί πως θα γινόταν βιομήχανος. Αν κάποιος έλεγε στον ασυρματιστή εμπορικού ναυτικού Α.Α. πως θα γινόταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές θα πίστευε πως τον κορόιδευε. Γνωρίζω τραπεζικό που άρχισε την καριέρα του ως ταμίας και έφθασε να διοικεί ολόκληρη την τράπεζα στην Ελλάδα.

Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλά παραδείγματα από τον κύκλο των γνωστών μου που έφθασαν σε αξιοζήλευτα επαγγελματικά επίπεδα ενώ τίποτε στο ξεκίνημά τους δεν προϊδέαζε για αυτό. Είμαι βέβαιος ότι άλλα τόσα παραδείγματα μπορεί να σκεφτεί ο αναγνώστης αυτού του άρθρου, από τον δικό του κύκλο γνωριμιών.

Υψηλές φιλοδοξίες Γιατί όμως τα γράφω αυτά; Για πω το εξής απλό: καθένας μπορεί και οφείλει στον εαυτό του να έχει μεγάλες φιλοδοξίες, υψηλούς στόχους. Πόσο υψηλούς. The sky is the limit λένε οι άγγλοι, “ο ουρανός είναι το όριο”. Τουτέστιν δεν υπάρχει όριο. Think big ξαναλένε οι άγγλοι, “να σκέφτεσαι μεγάλα”. Αυτό ακριβώς έκανε και ο Ιούλιος Καίσαρας στον οποίο αποδίδεται η φράση Aut Caesar aut nihil” (ή Καίσαρ ή τίποτε).

Μα, θα μου πείτε, όλοι μπορούν να γίνουν high flyers; Όχι. Όμως αν δεν έχεις φιλοδοξία να γίνεις μεγάλος δεν θα γίνεις ποτέ. Μα, και σε χαμηλότερο ύψος από το επιδιωκόμενο να “πετάξουν” κερδισμένοι θα βγουν αφού αυτό το ύψος θα είναι ανώτερο από εκείνο που θα βρίσκονταν αν ξεκινούσαν με μέτριες φιλοδοξίες. “Ου παντός πλειν ες Κόρινθον” λέγαν οι αρχαίοι, δηλαδή, δεν μπορούν όλοι να πάνε πλεύσουν (πάνε) στην Κόρινθο, που ήταν μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ελλάδος. Όμως και στην Κινέττα να φτάσεις είναι καλύτερα από το να μείνεις κολλημένος στο Φάληρο.

Βεβαίως, η θέληση και μόνο δεν αρκεί για να διαπρέψει κανείς. Χρειάζονται ικανότητες, εφόδια, (σπουδές κλπ), σκληρή δουλειά, τόλμη, επιμονή και…λίγη τύχη.

Οι μεγάλες εταιρείες χρειάζονται ικανά και φιλόδοξα στελέχη τα οποία θα προωθήσουν αργότερα σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις.

Όμως ας έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για να γίνουν διάσημοι. Το “γνώθι σαυτόν” μας βοηθάει να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους. Στο κάτω-κάτω, “αν όλοι θέλανε να παίξουν πρώτο βιολί, δεν θα είχαμε ορχήστρα” όπως είχε πει ο Σούμαν.

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας, Εικαστικός

Influence:

Ο Άρης Γαβριηλίδης, οικονομολόγος, πρώην  διευθυντικό στέλεχος τραπεζών και επιχειρήσεων, ασχολείται ερασιτεχνικά με το γράψιμο…