Υπόσκαφες κατοικίες, η απόλυτη αρμονία

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

H αρμονία με το φυσικό περιβάλλον είναι στόχος κάθε αρχιτεκτονικής μελέτης. Τα υπόσκαφα κτίρια αξιοποιούν το γεωλογικό υπόβαθρο και χάνονται μέσα στο τοπίο, παράγοντας μια εικόνα υψηλής αισθητικής, αλλά και οικολογικής αξίας.

Η νέα αρχιτεκτονική

Οι Έλληνες αρχιτέκτονες διακρίνονται για τις ιδέες τους και συμβάλλουν στην αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Η υψηλή περιβαλλοντική αξία της ελληνικής υπαίθρου και των νησιών καθιστά τις δομικές παρεμβάσεις κρίσιμες και ευαίσθητες ως προς το δέσιμο τους με το τοπίο. Τα υπόσκαφα κτίρια είναι κτίρια που είτε ένα μέρος τους βρίσκεται μέσα στη γη, είτε καλύπτονται από εδαφικά υλικά αποτελώντας μια φυσική συνέχεια των πρανών και γεωλογικών στρωμάτων.

Ο σεβασμός του τοπίου

Το τοπίο γίνεται σεβαστό και αποτελεί το πρωταρχικό κριτήριο για την ενσωμάτωση του κτιρίου στο περιβάλλον. Η γεωμετρία της κατασκευής παίζει σημαίνοντα ρόλο και συνδυάζει φουτουριστικά και παραδοσιακά στοιχεία. Ο χρήστης του ακινήτου ζει σε ένα οικοδομικό σύνολο που δεν προκαλεί από τη μία αλλά, από την άλλη εντυπωσιάζει με τη ρυθμική του συναρμογή με την περιβάλλουσα γη.

Η αορατοποίηση του κτιρίου

Συνήθως έμμεσος στόχος ενός υπόσκαφου κτιρίου είναι να μοιάζει εν πολλοίς αόρατο εισχωρώντας στο γήινο υπόστρωμα και εκφράζοντας μια μεγάλη διακριτικότητα απέναντι στο περιβάλλον. Θα έλεγε κανείς ότι μερικές φορές τέτοια σπίτια μοιάζουν με μοντέρνα σπήλαια με αρχιτεκτονική βέβαια διαμόρφωση. Και πράγματι η υπόσκαφη αρχιτεκτονική συνδέει το μοντέρνο με το παλιό, το εξελιγμένο με το παραδοσιακό, το τεχνολογικό με το πρωτόγονο. Τα αρχέγονα μας ένστικτα κινητοποιούνται και γινόμαστε πάλι μέρος της φύσης με όλες όμως τις σύγχρονες προδιαγραφές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ομορφιά των διατηρητέων κτιρίων


Τα φυσικά υλικά

Η χρήση τοπικών υλικών είναι βασικό τμήμα της κατασκευής. Ο κατασκευαστής ακολουθεί τις οδηγίες των μελετητών και παραδίδει ένα έργο που είναι τοπόσημο. Ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου έχει παρόμοια φιλοσοφία και ταυτίζεται με το φυσικό τοπίο. Μερικά κτίρια είναι τόσο καλά καλυμμένα με φυσικά υλικά που από μακριά ίσως δε φαίνονται. Σε τελική ανάλυση τιμάται η τοπική παράδοση και μελετάται όλη η ιστορία του συγκεκριμένου τόπου.

Οι πρωτότυπες μελέτες

Ασφαλώς και πρόκειται για πολύ πρωτότυπες μελέτες που επεξεργάζονται με προσοχή όλα τα τοπικά δεδομένα αλλά και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών. Δεν μπορούν εύκολα όλοι οι αρχιτέκτονες να κάνουν μια τέτοια μελέτη. Απαιτεί ταλέντο αλλά και επιμονή σε κάθε λεπτομέρεια. Τέτοια έργα συχνά αποσπούν βραβεία αρχιτεκτονικής και γίνονται αντικείμενο έρευνας από αρχιτεκτονικά περιοδικά.

Η επαφή με τη γη

Είναι εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο ότι ο άνθρωπος αναζητά και πάλι τη σχέση του με τη γη. Οι υπόσκαφες κατοικίες δίνουν και πολύ καλά βιοκλιματικά αποτελέσματα, ενώ δεν αλλοιώνουν τη φυσική διαμόρφωση του χώρου αξιοποιώντας και το τελευταίο εκατοστό. Αναδεικνύουν τον πολιτισμό και προστατεύουν το περιβάλλον. Αξίζει να ψάξετε στο διαδίκτυο για εικόνες από τέτοιες μελέτες και αν έχετε σχεδιάσει να χτίσετε ένα σπίτι εκτός αστικών ιστών να επιλέξετε αυτό το όμορφο και αρμονικό ύφος αρχιτεκτονικής.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…