Υποψήφια ως πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης η Λάρισα!

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Υποψήφια ως πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης η Λάρισα!Το Βραβείο για την πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης διεκδικεί η Λάρισα για το 2016. Η ανακοίνωση για τη πόλη που θα βραβευτεί θα γίνει τον Ιούνιο του 2014 στην Κοπεγχάγη της Δανίας η οποία ήταν η νικήτρια πόλη για το 2014.

Η Λάρισα υποψήφια πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016. Η πόλη της Λάρισας, θα συναγωνιστεί άλλες 12 πόλεις από 11 χώρες της Ευρώπης όπως Dąbrowa Górnicza, της Πολωνίας, η Essen, της Γερμανίας, η Λιουμπλιάνα, της Σλοβενίας, η Nijmegen, της Ολλανδίας, το Όσλο, της Νορβηγίας, το Pitesti, της Ρουμανίας, η Reggio Emilia, της Ιταλίας, η Santander, της Ισπανίας, η Tours, της Γαλλίας, η Umea, της Σουηδίας και η Σαραγόσα, της Ισπανίας.

Το βραβείο για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης απονέμεται κάθε χρόνο σε πόλεις που βρίσκονται στην πρωτοπορία για τη φιλοπεριβαλλοντική αστική διαχείριση και εφαρμόζουν λύσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Κάθε υποψήφια πόλη θα αξιολογηθεί με βάση 12 δείκτες, από ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων. Οι δείκτες αυτοί είναι, μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτές, τοπικές μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές και αειφόρος χρήση της γης, φύση και βιοποικιλότητα, ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ποιότητα του ακουστικού περιβάλλοντος, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση υδάτινων πόρων, επεξεργασία λυμάτων, οικοκαινοτομία και σταθερή απασχόληση, ενεργειακή απόδοση και ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Για πρώτη φορά φέτος μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα πόλεις από όλη την Ευρώπη με αριθμό κατοίκων, τουλάχιστον 100.000. Ενώ, τα προηγούμενα χρόνια ήταν επιλέξιμες μόνον πόλεις με πληθυσμό τουλάχιστον 200.000 κατοίκους. Χάρη στη δυνατότητα συμμετοχής μικρότερων πόλεων, περισσότερες από τις μισές υποψηφιότητες προέρχονται από πόλεις με λιγότερους από 200.000 κατοίκους.

Το 2014 οι πόλεις που έχουν επιλεγεί, θα κληθούν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε διεθνή κριτική επιτροπή. Η επιτροπή, θα αξιολογήσει τη δέσμευσή τους όσον αφορά τη συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος, καθώς και τους μελλοντικούς τους στόχους.

Επίσης θα αξιολογήσει την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τους πολίτες, καθώς και να λειτουργούν ως πρότυπο και να προωθούν βέλτιστες πρακτικές σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Από την εμπειρία προηγούμενων διαγωνισμών προκύπτει ότι η νικήτρια πόλη, πέραν του ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις, ευνοείται από τη μεγαλύτερη δημόσια προβολή της, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η φήμη και η ελκυστικότητά της ως τόπου επίσκεψης, εργασίας ή εγκατάστασης.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…