Υπογεννητικότητα: ορισμός, αιτίες, προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η υπογεννητικότητα μαζί με την υπεργεννητικότητα, είναι τα δύο προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός μίας χώρας. Η υπογεννητικότητα περιγράφει την κατάσταση στην οποία σε μία χώρα ή περιοχή, παρατηρείται μείωση των ετήσιων γεννήσεων, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση του πληθυσμού στο συγκεκριμένο μέρος.

Αιτίες υπογεννητικότητας

Η υπογεννητικότητα μαστίζει την Ελληνική κοινωνία. Μπορούμε να αναφέρουμε ως κύριες αιτίες τις παρακάτω:

Υλιστική μανία: Η εμμονή του ανθρώπου με την προσπάθεια υλικής αναβάθμισης της ζωής του, τον ωθεί στο να ρίξει όλο το βάρος του εκεί, συνεπώς δεν έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία οικογένειας.

Οικονομικές δυσκολίες: Είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση έχει σαρώσει τα πάντα. Πολλοί άνθρωποι λοιπόν, γνωρίζοντας πως στην εποχή μας είναι σημαντικό που έχουν έστω τα αναγκαία, αποφεύγουν να αποκτήσουν παιδιά, γνωρίζοντας πως δεν μπορούν οικονομικά να προσφέρουν όλα αυτά που θέλουν στα παιδιά τους.

Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις: Ο έντονος αριβισμός που επικρατεί στη σύγχρονη κοινωνία, η ασυνεννοησία των συντρόφων, οι επιδερμικές σχέσεις και η κατακόρυφη αύξηση των διαζυγίων, δημιουργούν συναισθηματική ανασφάλεια σε πολλούς ανθρώπους. Έτσι, η απόκτηση παιδιών έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Έλλειψη χρόνου: Τα αυξημένα ωράρια εργασίας, οι εξαντλητικές συνθήκες διαβίωσης, δημιουργούν σε πολλούς ανθρώπους το αίσθημα της υπευθυνότητας, γνωρίζοντας πως δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σωστά στο γονεϊκό ρόλο, αρνούμενοι να προσφέρουν υποκατάστατα φροντίδας στα παιδιά τους.

Η καριέρα: Οι γυναίκες σήμερα, σε σημαντικό ποσοστό, είναι γυναίκες καριέρας. Επιθυμώντας να αναβαθμιστούν όλο και περισσότερο κοινωνικά και επαγγελματικά, αναστέλλουν κάθε εμπόδιο που θα μπορούσε να αναχαιτίσει την καριέρα τους (π.χ. δημιουργία οικογένειας).

Πρότυπα ομορφιάς: Τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς, ζητούν από τη γυναίκα να είναι αδύνατη, ώστε να θεωρείται ελκυστική. Έτσι πολλές γυναίκες, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην εξωτερική τους εικόνα, αποφεύγουν παράγοντες που θα μπορούσαν να τη βλάψουν (π.χ. εγκυμοσύνη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…