Υπερβολική σκέψη: Μήπως κατηγορείς αρκετά τον εαυτό σου;

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη

Δεν είναι κακό να σκέφτεται κανείς πριν πει ή πριν κάνει κάτι. Ο αυθορμητισμός πολλές φορές μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για μας και για τους άλλους. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να σκέφτονται υπερβολικά.

Δεν έχει καμία απολύτως ουσία να κάθεται κανείς και να σκέφτεται γιατί μπορεί να του συμβαίνει κάθε τι στην καθημερινότητά του. Το να αναλύεις αυτά που σου συμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό, να προσπαθείς να εξηγείς πάντοτε τις συμπεριφορές των άλλων, αλλά και τη δική σου, μόνο περισσότερη σκέψη και προβληματισμό μπορεί να σου δημιουργήσει.

Όταν υπεραναλύεις τα θέματα σου τόσο περισσότερο τα μεγαλοποιείς και οι συνέπειες θα είναι ξεκάθαρα προσωπικές. Σίγουρα σταματώντας να κάνουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα, τόσο λιγότερο θα σκεφτόμαστε και όλο λιγότερο θα βλάπτουμε την ψυχολογία μας.

1. Μην συγκρίνεσαι με τους άλλους

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι να συγκρινόμαστε με τους άλλους . Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα, είτε έχει να κάνει με την εξωτερική μας εμφάνιση, είτε με την ψυχολογία μας έχουμε την τάση να συγκρίνουμε με άλλες περιπτώσεις. Αυτό μόνο κακό μπορεί να μας κάνει. Είτε επειδή άλλοι είχαν καλύτερη κατάληξη από εμάς, είτε γιατί οι άλλοι μπορεί να προσπάθησαν λιγότερο για να καταφέρουν κάτι για το οποίο εμείς παιδευόμαστε καθημερινά, είτε διαθέτουν περισσότερες προϋποθέσεις για να κάνουν αυτά που επιθυμούν κ.ά. Και ίσως η πολλή σκέψη μας κάνει να πιστεύουμε ότι εμείς κάνουμε κάτι λάθος. Κι εδώ είναι το μεγαλύτερο πλήγμα. Κατηγορούμε υπερβολικά τον εαυτό μας ενώ τις περισσότερες φορές , τα πράγματα δεν εξαρτώνται εξ’ ολοκλήρου από εμάς. Έτσι μόνο προβλήματα δημιουργούμε, που δε μας αφήνουν να ευχαριστηθούμε τις καθημερινές ευχάριστες στιγμές.

2. Μην προσπαθείς να εξηγήσεις τα ανεξήγητα

Πως είναι δυνατόν να προσπαθούμε να εξηγήσουμε κάθε τι που μας συμβαίνει; Μπορεί ορισμένες καταστάσεις να προκύπτουν ως συνέπειες δικών μας πράξεων, αλλά πολλές επίσης προκύπτουν από την τύχη ή και από τις πράξεις των άλλων. Μην προσπαθείτε να δώσετε μια εξήγηση για όλα. Το μόνο που αξίζει να κάνετε, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη είναι να βρείτε εκείνη τη λύση που γρηγορότερα θα σας απελευθερώσει από αυτό που σας απασχολεί.

3. Μην περιορίζεις τα ευχάριστα συναισθήματα

Η πολλή σκέψη και όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω συχνά σε κάνουν να μην ενθουσιάζεσαι με τίποτα στην καθημερινότητά σου με τη σκέψη ότι οτιδήποτε καλό προκύπτει μπορεί να στραβώσει. Ξέχνα κάθε προηγούμενο ζήτημα που είχε κακή κατάληξη και άρπαξε κάθε καλή ευκαιρία που σου εμφανίζεται χωρίς να σκέφτεσαι πάντα που θα καταλήξει. Έχοντας δεύτερες σκέψεις σίγουρα δε χαίρεσαι αυτό που σου συμβαίνει και είναι πολύ πιθανό να το καταστρέψεις με την έλλειψη αυτοπεποίθησης και δυναμικότητας στη διαχείρισή του. Πίστεψε στον εαυτό σου και πάρε το μέλλον στα χέρια σου. Απόκτησε όση αυτοπεποίθηση και αυθορμητισμό χρειάζεσαι και διώξε τη συνήθεια της υπερβολικής σκέψης που σε περιορίζει και σε δυσαρεστεί.

Σε όλα απαιτείται μια ισορροπία. Η σκέψη είναι καλή αρκεί να μπορείς να θέσεις τα όριά σου. Να μην αφήνεις να ξεπερνά τα θέλω σου και να μην σε εμποδίζει να προσπαθείς γι’ αυτά με το φόβο της αποτυχίας.

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr