Υπερθυρεοειδισμός και σωστή διατροφή. Τι πρέπει να τρώτε και να μην τρώτε.

Συντάκτης: Παντελής Βιώνης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Υπερθυρεοειδισμός και σωστή διατροφή. Τι πρέπει να τρώτε και να μην τρώτε.Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Βρίσκεται στην πρόσθια περιοχή του τραχήλου και έχει βάρος περίπου 20 γραμμάρια.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες: 1) τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4) και 2) την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό όλων των ιστών και 3) την καλσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος. Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την έκκριση της θυρεοεκλυτικής ορμόνης (TRH) που παράγεται στον υποθάλαμο.

Ο υπερθυρεοειδισμός (hyperthyroidism) είναι μια διαταραχή του θυρεοειδή κατά την οποία ο αδένας υπερλειτουργεί, δηλαδή εργάζεται περισσότερο σε σχέση με τις ανάγκες του οργανισμού.

Ανευρίσκονται στο αίμα υψηλές τιμές τριιωδοθυρονίνης (Τ3) και θυροξίνης (Τ4), ενώ οι τιμές της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) είναι χαμηλές. Η εξέταση της TSH είναι ένας πολύ καλός δείκτης της θυρεοειδικής λειτουργίας διότι οι τιμές της ορμόνης αντανακλούν την απάντηση της υπόφυσης στην ποσότητα της θυροξίνης και της τριιωδοθυρονίνης που παράγεται από το σώμα. Οι φυσιολογικές τιμές της TSH είναι μεταξύ 0,27 – 4,2 μU/ml.

Συνοπτικά, τα συχνότερα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

§ Αδυνάτισμα

§ Ταχυπαλμία

§ Ιδρώτας και μείωση αντοχής της ζέστης (δυσανεξία στη ζέστη, εξάψεις),

§ Νευρικότητα,

§ Μυϊκή αδυναμία, κούραση, εύκολη κόπωση,

§ Τρέμουλο,

§ Εξώφθαλμος (τα μάτια βγαίνουν προς τα έξω, προεξέχουν),

§ Διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη).

Διατροφική θεραπεία κατά τον υπερθυρεοειδισμό δεν υπάρχει, αλλά θα πρέπει να προσέχουμε τη γενικότερη υγεία του θυρεοειδή μας αδένα.

Το ιώδιο. Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο χρειάζεται για τη σύνθεση όλων των θυροειδικών ορμονών. Το ελάχιστο που πρέπει να παίρνει κανείς είναι 150 mg- 200mg ιωδίου την ημέρα.

Τροφές που είναι πλούσιες σε ιώδιο είναι όλων των ειδών τα ωμά θαλασσινά, τα καπνιστά και λίγο λιγότερο τα ψημένα θαλασσινά. Τα ωμά ψάρια, τα καπνιστά και λίγο λιγότερο τα ψημένα ψάρια. Ιδιαίτερη περιεκτικότητα σε ιώδιο έχουν τα ψάρια του αλμυρού νερού όπως το λαβράκι, μπακαλιάρος, ο γάδος και η πέρκα. Επίσης, δείτε τον παρακάτω πίνακα με την περιεκτικότητα ιωδίου σε διάφορες τροφές.

Γιαούρτι (1 κεσεδάκι – 200γρ)

90-100 mg

Ψητή πατάτα 100gr

60mg

Γάλα πλήρες ή ελαφρύ

1 φλιτζάνι ή ποτήρι 220 ml

60mg

Στήθος γαλοπούλας ψητό 100γρ.

40mg

Φασόλια ξερά μαγειρεμένα 100γρ.

40mg

Αβγό βραστό

40mg

Τόνος σε λάδι ή νερό

(κονσέρβα 100γρ.)

20 mg

Φράουλες 50gr

16mg

Μοτσαρέλα ή τυρί φέτα ή κασέρι

(30 γρ.)

10 mg

Ψωμί και δημητριακά (1 φέτα ή 1 κουταλιά σούπας)

10mg

Υπερθυρεοειδισμός και σωστή διατροφή. Τι πρέπει να τρώτε και να μην τρώτε.Σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα επίσης πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο το οποίο συμβάλει στην παραγωγή της σωστής ποσότητας των θυροειδικών ορμονών. Το σελήνιο που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι 30-70mg/ημέρα. Παρακάτω σας παραθέτω έναν πίνακα για να μπορέσετε να υπολογίσετε πόσο πρέπει να τρώτε από κάθε τροφή για να πάρετε την απαραίτητη ποσότητα σεληνίου.

Γάλα αγελαδινό 100γρ

1 mg

Ψωμί ολικής άλεσης

35mg

Σκληρό κίτρινα τυριά

13mg

Μπακαλιάρος100γρ

40mg

Συκώτι 100γρ

20mg

Αβγό βραστό

11mg

Τόνος σε λάδι ή νερό

(κονσέρβα 100γρ.)

90 mg

Κοτόπουλο

7 mg

Κολιός

30 mg

Φακές 100γρ

40mg

Ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή. Καθημερινά χρειαζόμαστε 10mg την ημέρα. Παρακάτω όπως και προηγουμένως σας παραθέτω αντίστοιχο πίνακα:

Ηλιόσποροι 100γρ

5 mg

Συκώτι

6 mg

Καβούρι

6 mg

Χοιρινό

8 mg

Συκώτι 100γρ

20mg

Μοσχάρι

6 mg

Πίτουρο σιταριού

16,2mg (Αυτά είναι!!!)

Κοτόπουλο

3 mg

Φακές

4 mg

Ρεβίθια 100γρ

3 mg

Τυροσίνη. Η τυροσίνη είναι ένα επίσης πολύ βασικό αμινοξύ που συμβάλλει στη παραγωγή των θυροειδικών ορμονών. Η τυροσίνη μπορεί να συνθεθεί στο ανθρώπινο σώμα από τη φαινυλαλανίνη, που βρίσκεται σε πολλά υψηλής συγκέντρωσης σε πρωτεΐνες τροφικά προϊόντα όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, φιστίκια, αμύγδαλα, αβοκάντο, γάλα, τυρί, γιαούρτι, φασόλια, κολοκυθόσπορους, σουσάμι, μπανάνες, προϊόντα σόγιας και ασπαρτάμη.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο κ. Βιώνη.»

Συντάκτης: Παντελής Βιώνης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Influence:

Είναι Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Robert Gordon Universiry του Aberdeen της Σκωτίας στον τομέα της Κλινικής Διατροφής και Διαιτολογίας…