Υπέρταση: Ο σιωπηλός δολοφόνος των γυναικών

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Υπέρταση: Ο σιωπηλός δολοφόνος των γυναικώνΗ αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που προωθεί το αίμα μέσω των αρτηριών σε όλους τους ιστούς του σώματος εξασφαλίζοντας τη συνεχή κυκλοφορία του αίματος. Η υψηλή πίεση του αίματος, επίσης γνωστή ως υπέρταση, συμβαίνει όταν αυτή η δύναμη αυξάνει και παραμένει υψηλότερη από το φυσιολογικό για ένα χρονικό διάστημα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα.

Διάλυση των μύθων

Η υπέρταση θεωρείται συχνά πρόβλημα υγείας των ανδρών, αλλά η άποψη αυτή είναι ένας ακόμη μύθος. Οι άνδρες και οι γυναίκες στη δεκαετία των 40, των 50 και των 60 χρόνων έχουν παρόμοιο επίπεδο κινδύνου για την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης. Βέβαια, μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πραγματικά μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες. Πριν από την ηλικία των 45 ετών, οι άνδρες έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες υπέρτασης, αλλά ορισμένα θέματα γυναικείας υγείας είναι ικανά να αλλάξουν αυτές τις πιθανότητες. Ποια είναι αυτά;

Ο σιωπηλός δολοφόνος

Δυστυχώς, η αρτηριακή πίεση μπορεί να «χτυπήσει» χωρίς εμφανή συμπτώματα. Γι’ αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως «σιωπηλός δολοφόνος». Μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς εμφανή συμπτώματα.

Σε μερικούς ανθρώπους, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επιφέρει ρινορραγία, πονοκεφάλους ή ζάλη.

Οι επιλογές, επομένως, είναι δύο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να διατηρηθεί υπό έλεγχο ή αλλιώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή προσβολή και η νεφρική ανεπάρκεια είναι προ των πυλών. Κατά την εγκυμοσύνη, η υπέρταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Αναπαραγωγική ηλικία

Μερικές γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να παρατηρήσουν μια μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, είναι συνήθως γυναίκες που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση προηγουμένως, είναι υπέρβαρες ή έχουν οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης. Εάν είστε έγκυος, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να αυξηθεί, έτσι ώστε οι τακτικές εξετάσεις και η ιατρική παρακολούθηση να είναι αναγκαία.

Οι γυναίκες που ποτέ δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να εμφανίσουν κατά την εγκυμοσύνη υπέρταση (PIH), η οποία σχετίζεται με μία σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται προεκλαμψία.

Υπέρταση: Ο σιωπηλός δολοφόνος των γυναικώνΚατανόηση προεκλαμψίας

Η προεκλαμψία είναι μια πάθηση που επηρεάζει περίπου το 5-8% των εγκύων γυναικών, και συνήθως αναπτύσσεται μετά από 20 εβδομάδες κύησης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλή πίεση του αίματος, προβλήματα κύστης και μερικές φορές ξαφνική αύξηση βάρους και οίδημα.

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή κατάσταση, καθώς συμβάλλει στο 13% του συνόλου των μητρικών θανάτων σε όλο τον κόσμο. Όμως, είναι μία διαχειρίσιμη επιπλοκή, καθώς συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε δύο μήνες μετά τη γέννηση του μωρού. Οι γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προεκλαμψία είναι εκείνες στην ηλικία των 13-18 χρόνων και στην ηλικία των 40 χρόνων, εκείνες που είχαν πολλαπλές εγκυμοσύνες, είναι παχύσαρκες ή εμφάνισαν υπέρταση ή νεφρικά προβλήματα στο παρελθόν.

Διαχείριση κινδύνου

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε υπέρταση είναι να ελέγξετε την πίεση του αίματός σας. Αυτό μπορεί να γίνει στο γραφείο του γιατρού, στο σπίτι με ένα πιεσόμετρο ή σε ένα φαρμακείο.

Οι συμβουλές των ειδικών για τη μείωση πιθανοτήτων υψηλής πίεσης του αίματος είναι ίδιες για τις γυναίκες και τους άνδρες:

  • Άσκηση περίπου 30 έως 45 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα.
  • Ακολουθήστε μια διατροφή μέτρια σε θερμίδες και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη.
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…