Υπεριδρωσία: γιατί ιδρώνω τόσο και τί μπορώ να κάνω

Συντάκτης: Μαριαλένα Κωτούλα

Η υπερβολική έκκριση ιδρώτα ή αλλιώς υπεριδρωσία πρόκειται για μία πάθηση, η οποία προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα, ενώ ξεκινά κυρίως κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής μας. Οι περιοχές του σώματος στις οποίες εντοπίζεται είναι οι παλάμες (εστιακή), οι μασχάλες και σπανιότερα το πρόσωπο (γενικευμένη).

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μας κάνουν να υποφέρουμε. Ο ιδρώτας ή αλλιώς εφίδρωση, όσο και να μας ενοχλεί, είναι μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία του σώματος, καθώς ρυθμίζει την εσωτερική του θερμοκρασία. Αποτελεί, με άλλα λόγια, κάτι σαν μηχανισμό ψύξης ενάντιας της ζέστης. Δυστυχώς, όμως υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα άτομα ιδρώνουν περισσότερο ανεξαρτήτως εποχής. Για παράδειγμα, όταν πάνε να κάνουν μια χειραψία και λόγω στρες οι παλάμες τους είναι υγρές. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Ο αγχωτικός τρόπος ζωής, στρες, η κούραση, ο θυμός, ο φόβος, η αμηχανία, η σωματική άσκηση, οι υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, οι διατροφικές συνήθειες είναι αίτια της πρωτοπαθούς μορφής της. Βέβαια, ενδέχεται η υπεριδρωσία να είναι αποτέλεσμα άλλης νόσου, οπότε τότε ονομάζεται δευτεροπαθής μορφή.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Ανάλογα με το είδος της πάθησης, η θεραπεία διαφέρει. Για τον λόγο αυτόν είναι πολύ σημαντική η διάγνωση από κάποιον ειδικό.

Στην εστιακή υπεριδρωσία η αντιμετώπιση περιλαμβάνει είτε γενικά μέτρα (ελαφριά ένδυση, δροσερό περιβάλλον, πρόσληψη υγρών) είτε ειδικά (τοπικά σκευάσματα). Ένας άλλος τρόπος θεραπείας είναι μέσω επεμβατικών μεθόδων. Μία από αυτές είναι η ιοντοφόρηση κατά την οποία εισάγονται ιόντα στο δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να αποφράξουν τους πόρους των ιδρωτοποιών αδένων στο επίπεδο της κερατίνης. Εναλλακτικά, άλλη επεμβατική μέθοδος είναι οι ενέσεις μπότοξ που αναστέλλουν προσωρινά την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης και προκαλούν προσωρινή χημική απονεύρωση. Ακόμα, υπάρχει και η θεραπεία με laser.

Παρόλα αυτά, η μοναδική αντιμετώπιση που παρέχει πιθανότητες μακροχρόνιας μόνιμης θεραπείας είναι η θωρακοσκοπική συμπαθεκτομή. Πρόκειται για μία ανώδυνη και ασφαλή χειρουργική θεραπεία με ολιγόλεπτη γενική αναισθησία που αποσκοπεί είτε στην απομόνωση με την τοποθέτηση συνδετήρων, είτε με διατομή και διακοπή των δύο συμπαθητικών αλύσων που βρίσκονται μέσα στον θώρακα, εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης, διαμέσου μικρών τομών στις δύο μασχάλες. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και άμεσα, καθώς η εφίδρωση των παλαμών σταματάει σε ποσοστό 90-95% και η υπεριδρωσία των μασχαλών σε 80-85% των ασθενών.

Στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία αρκεί η θεραπεία του αιτίου της. Η κατάσταση της πάθησης αυτής είναι αρκετά δυσάρεστη για όσους ανθρώπους υποφέρουν από αυτήν. Οι υπερβολικές εκκρίσεις ιδρώτα λερώνουν τα ρούχα ή προκαλούν δυσοσμία, επηρεάζοντας την συναισθηματική κατάσταση του ατόμου αρνητικά και αυξάνοντας τα προβλήματα στο κοινωνικό περιβάλλον. Έτσι, οι ψυχολογικές, κοινωνικές ή επαγγελματικές επιπτώσεις της νόσου, καθιστούν την θεραπεία απαραίτητη.

Ευχαριστούμε τον γιατρό Χριστόφορο Χ. Κωτούλα για τις ιατρικές του συμβουλές.

Συντάκτης: Μαριαλένα Κωτούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.