Υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί ο Σχολικός Εκφοβισμός

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη

Υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί ο  Σχολικός ΕκφοβισμόςΣτο χώρο της εκπαίδευσης ο Σχολικός Εκφοβισμός αποτελεί την εξέλιξη της παραβατικότητας. Μπορεί να φτάσει και σε ακραίες εκδηλώσεις βίας προκειμένου να επιτευχθεί ένας σκοπός. Η εκδήλωσή του έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Μοιάζει να έχει ριζώσει και διαιωνίζεται σε όλες τις βαθμίδες με πιο συχνή την εμφάνισή του, στις χαμηλότερες. Σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι λιγότερο εμφανής διότι καλύπτεται από διπλωματία και προσχήματα αλλά είναι εξίσου βλαπτικός.

Ο Σχολικός Εκφοβισμός αντιμετωπίζεται μόνο όταν η οποιαδήποτε σχετική με αυτόν πράξη κοινοποιείται. Η αποκάλυψη αποδυναμώνει το φαινόμενο. Αντιμέτωποι με την αλήθεια και τα θύματα, οι θύτες καλούνται να μπουν στη σωστή τροχιά σπάζοντας τον φαύλο κύκλο φθοράς που τους είχε εγκλωβίσει.

Ο σκοπός του οργανωμένου bullying ή mobbing είναι τα στοχοποιημένα θύματα να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους κανόνες των φαινομενικά πιο « ισχυρών» οι οποίοι στοχοποιούν, παρενοχλούν, υποτιμούν ή αμφισβητούν τους όποιους αντιτιθέμενους – και γνωστούς αυτών – για παραδειγματισμό και των υπολοίπων παθητικών θεατών.

Υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί ο  Σχολικός ΕκφοβισμόςΚαταχρήσεις, παραβάσεις, εκμετάλλευση, αυτοκτονίες αποτελούν κάποια από τα προϊόντα του επικίνδυνου αυτού συστήματος που διευκολύνεται από την παράλογα σιωπηλή συγκάλυψη των μελών της κοινωνίας. Κάποιοι πιστεύουν ότι με την παθητική στάση θα αποφύγουν να είναι τα επόμενα θύματα ενώ με αυτό τον τρόπο προκαλούν το μέγιστο κακό που είναι την άνθιση του φαινομένου και επέκτασή του.

Όσο το bullying βρίσκει σιωπή, τόσο εντείνεται και παρατείνεται μαζί με την εχθρότητα και τον φόβο μεταξύ των ανθρώπων κάτι που συνεπάγεται μόνο δεινά. Κάποιοι οργανισμοί και αρμόδιες αρχές έχουν αρχίσει σταδιακά να σχηματίζουν ομάδες δράσης κατά του φαινομένου εντός και εκτός των σχολικών μονάδων αλλά ο Σχολικός Εκφοβισμός μπορεί να εξαλειφθεί κυρίως με την συνειδητή αντίδραση όλων μας, με ουσιαστική επικοινωνία και με την επιβράβευση ωφέλιμων συμπεριφορών και ατόμων που τολμούν να εκφράσουν την αλήθεια και να καταδικάσουν ανοικτά κάθε αντικοινωνική βλαπτική συμπεριφορά.

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.