UNICEF: Δίπλα σε 1 εκατ. παιδιά-πρόσφυγες της Συρίας!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

UNICEF:  Δίπλα σε 1 εκατ. παιδιά-πρόσφυγες της Συρίας!Πάνω από 500 εθελοντές της Unicef ενώνουν τα χέρια… για να σώσουν 1 εκατ. παιδιά- πρόσφυγες στη Συρία, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Αίγυπτο. Εμβόλια, καθαρό νερό, σκηνές, κουβέρτες, τρόφιμα και ψυχολογική υποστήριξη είναι μερικές από τις ανάγκες των “κατατρεγμένων” οικογενειών. Ο Ηλίας Λυμπέρης, Γενικός Διευθυντής στην Unicef της Ελλάδας μιλά στο flowmagazine.gr. για την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών και τις ανάγκες των καταυλισμών.

Η κρίση και η ρίψη χημικών στη Συρία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΜΚΟ, αποτελούν τις αιτίες του δεκαπλασιασμού του αριθμού των προσφύγων μέσα σε μερικούς μήνες. Περισσότερα από 2.500 παιδιά, ακόμα και κάτω των 6 ετών, αναγκάζονται καθημερινά να περάσουν τα σύνορα της Συρίας, ενώ 7.000 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους.

“Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των παιδιών-προσφύγων έχει αυξηθεί δραματικά. Περίπου τα 800.000 παιδιά δεν έχουν κλείσει ακόμα τα 11 έτη. Έχουν βιώσει το βομβαρδισμό του σπιτιού τους ή το θάνατο του πατέρα τους. Το στρες και το σοκ είναι τεράστιο!”, αναφέρει ο κ. Λυμπέρης στο περιοδικό μας.

Πολλοί μιλούν για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση στην ιστορία της Unicef, αφού από την αρχή του έτους έχει προσφέρει πόσιμο νερό σε 10,2 εκατ. πρόσφυγες, έχει εμβολιάσει 2,4 εκατ. παιδιά και έχει προσφέρει ψυχολογική στήριξη σε άλλα 470.000. Άλλοι τροφοδοτούν τους καταυλισμούς με εμφιαλωμένο νερό ή ταμπλέτες καθαρισμού, ενώ μερικοί παρέχουν στα νοσοκομεία τον απαραίτητο υγιειονομικό εξοπλισμό, όπως γάζες και εμβόλια. Επιπλέον, πρόσφατα εγκαταστάθηκαν πρόχειρες τουαλέτες, ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι βασικές συνθήκες υγιεινής.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Unicef, ειδικά οι γιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις δυσεντερίας ή παιδικών ασθενειών που εξαπλώνονται μέσα στους καταυλισμούς, όπως είναι η ιλαρά και ο κοκκύτης. “Η βοήθεια των 500 εθελοντών είναι τεράστια, είτε πρόκειται για έναν γιατρό, είτε απλώς για έναν ειδικό που προνοεί για καθαρό νερό. Προμηθευόμαστε από σωλήνες για την παροχή νερού, μέχρι ζεστά ρούχα από τις γύρω χώρες ή τις αποθήκες της Κοπεγχάγης σε φθηνές τιμές”, συνεχίζει ο ίδιος στο flowmagazine.gr.

Ευτυχώς τα ασυνόδευτα παιδιά αποτελούν τη μειοψηφία ανάμεσα στους πρόσφυγες, αφού τα περισσότερα κρατούν το χέρι ενός συγγενή. Ωστόσο, ο αριθμός των πρώτων αγγίζει τον αριθμό 3.500… με την οργάνωση να προσπαθεί να εντοπίσει τους γονείς μέσα από τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του παιδιού. Και όλα αυτά, όταν οι κίνδυνοι σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή trafficking παραμονεύουν στη γωνία!

Μπορεί οι εθελοντές να κάνουν τα αδύνατα-δυνατά παγκοσμίως, όμως, από τα 3 εκ. δολάρια που απαιτούνται για τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων, έχει καλυφθεί μόνο το 38% αυτών! “Καταλαβαίνουμε ότι μέσα στην κρίση, οι Έλληνες περνούν δύσκολα, αλλά ακόμα και το ένα ευρώ μετράει! Με αυτό αγοράζουμε μια γάζα, ένα εμβόλιο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι εκατομμύρια παιδιά περνούν πολύ πιο άσχημα από εμάς…”, μας εξηγεί ο κ. Λυμπέρης.

*Όποιος επιθυμεί να στηρίξει το έργο της Unicef στη Συρία, έστω και με 1 ευρώ, ας επισκεφτεί το http://unicef.gr/emergncs/em_syria2012.php . Επιπλέον, μπορεί να καλέσει στο τηλ. 901111717, γραμμή που στοιχίζει 3 ευρώ, ώστε να συνεισφέρει χωρίς paypal ή πιστωτική κάρτα στη UNICEF.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.