Υιοθετήστε το σκανδιναβικό design στο σπίτι σας

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Αν και ως λαός οι Σκανδιναβοί δε φημίζονται για τη ζεστασιά του χαρακτήρα τους, τα σπίτια που στήνουν κάθε άλλο παρά ψυχρά μπορούν να χαρακτηριστούν. Η λειτουργικότητα, ο μινιμαλισμός, οι καθαρές και λιτές γραμμές είναι τα βασικά συστατικά για να δημιουργήσει κανείς έναν χώρο απόλυτα εναρμονισμένο με τη σύγχρονη ζωή και ταυτόχρονα πολύ εκλεπτυσμένο χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία. Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν αυτά τα σπίτια τόσο ξεχωριστά;

Ο φωτισμός

Ο φωτισμός στα σκανδιναβικού ύφους σπίτια είναι διακριτικός, χρησιμοποιείται με προσοχή, είναι τοποθετημένος στα σωστά σημεία χωρίς να είναι ούτε υπερβολικός ούτε όμως και υπερβολικά χαμηλός. Οι Σκανδιναβοί έχουν ανάγκη το φως, αφού το φυσικό λείπει τόσο πολύ από τις χώρες τους και αυτό πρέπει να είναι άπλετο και «καθαρό». Όλο αυτό συνιστά ένα σκηνικό ηρεμίας και χαλάρωσης.

Τα χρώματα

Οι Σκανδιναβοί δεν παίζουν με την πολυχρωμία. Λευκό, λίγο μαύρο και γκρι είναι τα αποκλειστικά σχεδόν χρώματα που χρησιμοποιούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα δείτε πουθενά ένα κίτρινο μεταλλικό φωτιστικό ή ένα κόκκινο βάζο. Τα τρία χρώματα κυριαρχούν παντού, σε τοίχους (κυρίως το απόλυτο λευκό), βοηθητικά μικροέπιπλα, τραπεζομάντηλα, κουρτίνες, μαξιλάρια, ριχτάρια, καλύμματα, χαλιά, καναπέδες, πουφ, διακοσμητικά, φωτιστικά και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Τα υλικά

Το ξύλο βρίσκεται σε απόλυτη κυριαρχία. Είναι το υλικό που χαρίζει ζεστασιά και δημιουργεί μια πολύ άνετη ατμόσφαιρα. Χρησιμοποιείται σε τοίχους, πατώματα, ταβάνια και έπιπλα. Ακολουθούν το μέταλλο, κυρίως σε είδη διακόσμησης, αλλά και το γυαλί που δεν «μπουχτίζει» τους χώρους με λίγα τετραγωνικά.

Το πάτωμα

Τα πατώματα στο σκανδιναβικό ντιζάιν είναι ξύλινα ή από κάποιο υλικό σε απομίμηση ξύλου, όπως το laminate, με εξαίρεση το πάτωμα του μπάνιου. Επίσης, παρά το πολύ κρύο, δε θα δείτε ποτέ χαλιά τεραστίων διαστάσεων με πολύπλοκα σχέδια, αλλά μικρά με απλά σχέδια ή ακόμα και εντελώς σκέτα.

Το τζάκι

Είναι απαραίτητο σε κάθε σκανδιναβικό σπίτι για ευνόητους λόγους. Αν δεν έχετε στο σπίτι σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα ενεργειακό που είναι και μοντέρνο κατασκευαστικά από μόνο του.

Η τεχνολογία

Αυτά τα σπίτια αγαπούν πολύ την τεχνολογία, η οποία βρίσκεται παντού, αλλά δεν είναι ορατή. Αυτό σημαίνει ότι θα κρύψετε πρίζες, καλώδια, μπαλαντέζες, άπειρα τηλεκοντρόλ, φορτιστές και τα συναφή.

Όλα στη φόρα

Αν θέλετε το σπίτι σας να μοιάζει σκανδιναβικού τύπου, εκθέστε σε κοινή θέα πράγματα που κρύβατε μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προμηθευτείτε μια ράγα με ροδάκια για τα ρούχα (δεν είναι τυχαίο που το πρώτο εμπορικό κατάστημα που τις διέθεσε είναι σκανδιναβικό) που φοράτε πιο συχνά, τα οποία θα τακτοποιήσετε σε κρεμάστρες ιδίου χρώματος. Ακόμα, μερικά συρμάτινα ή ψάθινα καλάθια θα βρουν τη θέση τους πάνω στο χαλί του καθιστικού και θα φιλοξενήσουν αντικείμενα και αξεσουάρ που κρύβατε επιμελώς μέχρι τώρα (τα εσώρουχα εξαιρούνται!).

Ενιαίοι χώροι

Πολλά σκανδιναβικά σπίτια δεν έχουν χωρίσματα ανάμεσα στους χώρους. Ο ένας χώρος είναι φυσική συνέχεια του άλλου. Επίσης, δεν υπάρχει Σκανδιναβός που να μην αρέσκεται στο να ενώσει τη βεράντα με κάποιο εσωτερικό χώρο. Το μπαλκόνι τους είναι προέκταση του σπιτιού τους, έτσι κι αλλιώς το χρησιμοποιούν τόσο λίγο που το μετατρέπουν σε έναν άκρως λειτουργικό και καθημερινό χώρο.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…