Υγιές δέρμα σε κάθε ηλικία!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Υγιές δέρμα σε κάθε ηλικία!Το δέρμα αποκαλύπτει την ιστορία της ζωής σας. Δείχνει όλα όσα έχετε περάσει και ό, τι έχετε αντιμετωπίσει. Κάθε στάδιο της ζωής μεταφέρει διαφορετικές ευλογίες και κατάρες για το δέρμα. Για παράδειγμα, η εγκυμοσύνη φέρνει μαζί της μια πανέμορφη, ευτυχισμένη λάμψη, ενώ η γήρανση ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός διά μέσου των αιώνων και τα στάδια της ζωής της επιδερμίδας.

Στα 30: Δεν είναι μόνο οι έφηβοι που πλήττονται από ορμόνες που σχετίζονται με δερματικά προβλήματα. Η αύξηση της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης πριν από την περίοδό σας μπορεί να προκαλέσει ένα ξέσπασμα της ακμής γύρω από το πηγούνι, το στόμα και τη μύτη. Παράλληλα, το ορμονικό στρες μπορεί να αναπτύξει έκζεμα στο πρόσωπο και τα χέρια σας. Συνήθως συνταγογραφούνται υπεροξείδιο του βενζολίου και ρετινόλη από τον δερματολόγο σας για τη θεραπεία της ακμής των ενηλίκων. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μία σπιτική πάστα από μέλι, αλόη, 1% κρέμα κορτιζόνης για να απαλύνετε την ακμή. Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν το πρόβλημα παραμένει.

Εγκυμοσύνη: Η αφθονία των οιστρογόνων στο σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη χαρίζει ένα υπέροχο λαμπερό δέρμα. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη φέρνει μαζί της μια σειρά από θέματα, όπως το μέλασμα, δηλαδή σκοτεινές αποχρωματισμένες κηλίδες στο πρόσωπο (μην ανησυχείτε, εξαφανίζονται μετά τον τοκετό). Σε κάθε περίπτωση ο δερματολόγος σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια κρέμα δέρματος με παράγοντες λεύκανσης.

Στα 40: Όλη η ζημιά που έχετε προκαλέσει στο δέρμα σας κατά τη διάρκεια της ζωής εμφανίζεται στα 40. Για να ελαχιστοποιηθούν τα σημάδια, όπως ρυτίδες, κηλίδες ηλικίας και άνισος τόνος του δέρματος, αγοράστε μία κρέμα με ρετινοειδή.

Αυτή είναι η ηλικία κατά την οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος του δέρματος. Γι’ αυτό πρέπει να ελέγχετε τις κρεατοελιές σας. Σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη και επιθεωρήστε ολόκληρο το σώμα σας, από τα πέλματα των ποδιών σας μέχρι το τριχωτό της κεφαλής σας.

Υγιές δέρμα σε κάθε ηλικία!Αυτή είναι και η ηλικία όπου εμφανίζεται η ροδόχρους ακμή, μια συχνή πάθηση του δέρματος που προκαλείται από το στρες, τα πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ, την έκθεση στον ήλιο και τον ζεστό καιρό. Αντιμετωπίστε την με καταπραϋντικές αντιφλεγμονώδεις κρέμες, πλούσια σε αντιοξειδωτικά αντηλιακά και ήπια καθαριστικά.

Στα 50: Η μείωση των οιστρογόνων στο σώμα προκαλεί ξηρότητα. Κρατήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο πίνοντας άφθονο νερό και αποφύγετε το συχνό πλύσιμό του κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, καθώς αφαιρεί τα φυσικά έλαια του σώματος.

Παράλληλα, οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί ταλαιπωρούν το ήμισυ όλων των γυναικών της ηλικίας σας. Θα μπορούσατε να αναζητήσετε θεραπεία με λέιζερ ή σκληροθεραπεία για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα. Βέβαια, ο καλύτερος τρόπος είναι να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή και να εντάξετε την τακτική άσκηση στην καθημερινότητά σας.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…