Υγεία με άρωμα καφέ
Η ημέρα μας ξεκινά με ένα φλιτζάνι καφέ και αναρωτιόμαστε αν ο καφές είναι ωφέλιμος για την υγεία μας. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση αυτού του ροφήματος από τη μείωση της θνησιμότητας του διαβήτη έως την πρόληψη της άνοιας. Εσείς θα γίνετε ένθερμοι υποστηρικτές του για μία ζωή γεμάτη υγεία με άρωμα καφέ;
1. Μειώνει τη θνησιμότητα
Τουλάχιστον το 5% των ερευνών αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας στους άνδρες και στις γυναίκες. Πιο ειδικά, μια έρευνα μακροχρόνια και ευρείας κλίμακας, η οποία μελέτησε 400.000 άτομα, αποκάλυψε ότι όσο περισσότερο οι άνδρες έπιναν καφέ τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος θνησιμότητας. Από τα αποτελέσματα της έρευνας οι άνδρες που έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα διέτρεχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και οι άνθρωποι που έπιναν 4-5 φλιτζάνια την ημέρα εμφάνισαν χαμηλότερο δείκτη, δηλαδή 12%. Όσον αφορά στις γυναίκες τα ποσοστά είναι λίγο υψηλότερα, καθώς επηρεάζονται από ορισμένες παραμέτρους όπως είναι η ηλικία, το σωματικό λίπος, η φυλή, η εκπαίδευση και οι παράγοντες του τρόπου ζωής.
2. Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες μπορούν να ισορροπήσουν το επίπεδο της ολικής χοληστερόλης, να αυξήσουν την «καλή» HDL χοληστερόλη και να μειώσουν την ασθένεια που σχετίζεται με φλεγμονή της καρδιάς. Σε μία από τις μελέτες, οι λάτρεις του καφέ κλήθηκαν να αυξήσουν την κατανάλωση καφέ στους 4 και στη συνέχεια, στα 8 ποτήρια την ημέρα. Η δόση αυτή βελτίωσε την αναλογία μεταξύ «κακής» χοληστερόλης LDL και HDL χοληστερόλης κατά 8 %.
3. Ευτυχισμένο αναπαραγωγικό σύστημα
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους άνδρες και τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου στις γυναίκες. Το 2011, μία από τις έρευνες διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν πάνω από 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα διέτρεχαν χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 20%. Όσο για τις γυναίκες, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου κατά 25%.
4. Αγγειακή υγεία
Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο αγγειακό ενδοθήλιο βελτιώνοντας τον μυϊκό τόνο. Ο καφές επίσης διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση και μειώνει την αρτηριακή πίεση μακροπρόθεσμα.
5. Η καφεΐνη σας κάνει πιο δυνατούς
Οι επιστήμονες από τον χώρο του αθλητισμού δοκίμασαν συμπληρώματα καφεΐνης στην απόδοση των αθλητών και διαπίστωσαν ότι αν έχετε λάβει τη σωστή δόση καφεΐνης πριν από την προπόνηση (ως συμπλήρωμα, διότι η αναγκαία δόση της πρόσληψης καφεΐνης είναι 6 έως 9 κύπελλα για έναν αθλητή 90 κιλών), η αθλητική απόδοσή σας θα είναι υψηλότερη. Οι μελέτες δείχνουν ότι η άμεση καφεΐνη δρα στους μυς και δημιουργεί δύναμη και αντοχή.
6. Διευκολύνει την καύση λίπους
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που πιστοποιούν ότι ο καφές μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό σας και να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες ωθώντας το σώμα να κάψει λίπος. Εκτός αυτού, ο καφές μπορεί να μειώσει τις τιμές σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Στο πρόσφατο παρελθόν, το αποτέλεσμα την απώλειας λίπους από την κατανάλωση καφέ δεν έχει μελετηθεί εκτενώς. Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι 500 ml καφέ την ημέρα πίνοντας για έναν μήνα οδήγησε στην απώλεια 2,5 κιλών. Ο πιο αποτελεσματικός καφές είναι πιθανώς ένα εκχύλισμα πράσινου καφέ, το οποίο προέρχεται από μη καβουρντισμένο καφέ και μπορεί να προστεθεί σε οποιοδήποτε ρόφημα. Μάλιστα, μία ακόμη μελέτη αποκάλυψε ότι μια υψηλή δόση εκχυλίσματος πράσινου καφέ θα οδηγήσει στην απώλεια 8 κιλών και στη μείωση του σωματικού λίπους κατά 4,4 % σε έναν μόλις μήνα. Πολύ εντυπωσιακό, έτσι δεν είναι;
7. Πρόληψη της άνοιας
Ορισμένες από τις μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (1 έως 5 φλιτζάνια ημερησίως) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας και της νόσου του Alzheimer, αλλά και τη νόσο του Πάρκινσον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες αποτρέπουν τις βλάβες των εγκεφαλικών κυττάρων. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν αναφέρει ότι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης του γλοιώματος, μία από τις μορφές του καρκίνου του εγκεφάλου.