Τζάκι vs πετρέλαιο: Ποια είναι πιο ασφαλής και ταυτόχρονα πιο οικονομική επιλογή και γιατί;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Τους χειμερινούς μήνες, κάθε νοικοκυριό αναζητά αποτελεσματικούς τρόπους να ζεστάνει τον χώρο του σπιτιού. Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ως προς την αναζήτηση της πιο οικονομικής λύσης είναι: τζάκι ή πετρέλαιο; 

Ενεργειακό τζάκι: πλεονεκτήματα συγκριτικά με το καλοριφέρ 

Η επιλογή του ενεργειακού τζακιού είναι μια έξυπνη λύση για όσους επιθυμούν να θερμάνουν το σπίτι τους πιο οικονομικά, συγκριτικά με την παροχή θέρμανσης των ηλεκτρικών καλοριφέρ.  Κατά την διάρκεια καύσης των ξύλων, όταν τα ενεργειακά τζάκια είναι κλειστού τύπου, ο χώρος είναι πιο εύκολο να ζεσταθεί, λόγω της καύσης που δημιουργεί ο διερχόμενος από τις περσίδες ζεστός αέρας.

Ωστόσο, στα ανοιχτά τζάκια, η θερμοκρασία είναι δυσκολότερο να είναι τόσο υψηλή.


Διαβάστε επίσης: Αντιμετωπίστε το κρύο του σπιτιού ανέξοδα!


Τζάκι vs πετρέλαιο: Ποια είναι πιο ασφαλής και ταυτόχρονα πιο οικονομική επιλογή και γιατί;

Καλοριφέρ

Το καλοριφέρ είναι ένα μέσο θέρμανσης, που επιλέγουν πολλοί για να διατηρήσουν την θερμοκρασία της οικίας τους σε ικανοποιητικό βαθμό. 

Υπάρχει μια λεπτή διαφορά ανάμεσα στο “καλοριφέρ” και στο “σώμα καλοριφέρ“. 

Πιο συγκεκριμένα, καλοριφέρ, είναι το σύστημα θέρμανσης. Η θέρμανση μεταφέρεται στον χώρο μας μέσω του  σώματος καλοριφέρ, το οποίο είναι  θερμαντικό σώμα.

Αρνητικά του ενεργειακού τζακιού 

Παρά το πλεονέκτημα της εξοικονόμησης χρημάτων από την επιλογή του ενεργειακού τζακιού, η καύση των ξύλων του ενεργειακού τζακιού σε εσωτερικό χώρο προκαλεί μια δυσάρεστη μυρωδιά, η οποία αναδύεται στον χώρο. 

Η καύση των ξύλων προϋποθέτει εξαερισμό του χώρου, προκειμένου η ατμόσφαιρα να είναι λιγότερο επιβαρυμένη.

Ο καπνός, επίσης μπορεί να προκαλέσει  δυσφορία στην αναπνοή, ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από άσθμα. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: τακτικός εξαερισμός της καμινάδας, όπως και σωστή οξυγόνωση.

Έρευνες έχουν δείξει με την παραμικρή έκθεση, ακόμη και μικρή να είναι, οι πάσχοντες από καρδιακή νόσο, συχνά μπορεί να αισθανθούν κόπωση, πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή ταχυπαλμία, κυρίως λόγω μικροσκοπικών σωματιδίων. 

Τζάκι vs πετρέλαιο: Ποια είναι πιο ασφαλής και ταυτόχρονα πιο οικονομική επιλογή και γιατί;


Διαβάστε επίσης: Κλιματιστικό το χειμώνα: συμβουλές για τη σωστή χρήση του


Μπορεί ακόμη,  να εμφανίσουν αρρυθμίες και να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε επεισόδια  καρδιακής προσβολής.

  Δυσάρεστες συνέπειες του ενεργειακού τζακιού  

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, προκύπτει ότι ενέχει αυξημένος  κίνδυνος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων από την καύση του ενεργειακού τζακιού. Αιτία; Η είσοδος  των λεπτών σωματιδίων μέσα στους πνεύμονες.

Καλοριφέρ vs τζάκι και εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης 

Ανάλογα με τον χώρο και τα χρήματα που διαθέτετε και έπειτα από έρευνα αγοράς, μπορείτε να προβείτε στην ιδανική επιλογή του κατάλληλου μέσου για εσάς.

Πηγή 1, Πηγή 2Πηγή 3Πηγή 4

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.