Τύποι δέρματος, σε ποια κατηγορία ανήκετε και πως θα το φροντίσετε

Συντάκτης: Ιλεάνα Γαλανοπούλου

Το δέρμα ταξινομείται γενικά σε 4 κατηγορίες: το κανονικό, λιπαρό, ξηρό και το μικτό. Ωστόσο, η ποιότητα και η κατηγορία του δέρματος μπορεί να αλλάξει βάση ηλικίας, γονιδίου, διάφορων πολυπαραγόντων, αλλά ακόμα και από κάποια ασθένεια ίσως.

Το κανονικό δέρμα αποτελείται από μια καλή ισορροπία της υγρασίας, έχει μικρούς πόρους και συνήθως όταν κάνουμε κάποια θεραπεία είναι ο άμεσος στόχος ποιότητας δέρματος που προσπαθούμε να αποκτήσουμε. Αρκετοί άνθρωποι έχουν κανονικό δέρμα, αλλά για να διατηρηθεί η καλή κατάσταση, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί η έκθεσή του στον ήλιο. Ένα αντηλιακό προσώπου με SPF τουλάχιστον 30 είναι ιδανικό για την πρόληψη των ρυτίδων και άλλων βλαβών που μπορούν να προκληθούν από τον ήλιο. Γενικά, η σωστή περιποίηση του δέρματος σε καθημερινή βάση και η προστασία του από εξωτερικούς παράγοντες, όπως και η σωστή διατροφή παίζει ρόλο είναι το νούμερο ένα για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε ένα νορμάλ ph και μια νεανική σφριγηλή επιδερμίδα όσο περισσότερο μπορούμε.

Λιπαρό δέρμα

Το λιπαρό δέρμα χαρακτηρίζεται από έντονη παραγωγή ελαίων (ο τεχνικός όρος είναι σμήγμα) στο πρόσωπο. Μερικοί άνθρωποι με λιπαρό δέρμα αρχίζουν να αισθάνονται λιπαρό το δέρμα τους ακόμα και σχεδόν μετά το πλύσιμο του προσώπου. Το λιπαρό δέρμα μπορεί να είναι από κληρονομικούς παράγοντες, αλλά επίσης μπορεί να δημιουργηθεί κατά την εφηβεία όπου εκεί είναι πιο έντονο το πρόβλημα μιας και το ορμονικό αλλάζει. Επίσης, εκεί που θα παρατηρηθεί περισσότερη παραγωγή ”λαδιού” είναι στο T-zone (μέτωπο, μύτη και πιγούνι), διότι εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι αδένες που παράγουν σμήγμα και οι πόροι είναι πιο έντονοι).

Οι άνθρωποι με λιπαρό δέρμα γενικά δεν χρειάζονται τακτικά ενυδατική κρέμα, μιας και η λιπαρότητα εν μέρει κάποιες φορές διατηρεί την φυσική υγρασία και προσφέρει συνεχή ενυδάτωση (αντιθέτως καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουν μια κρέμα με ματ υφή), αλλά το αντηλιακό εξακολουθεί να είναι αναγκαίο για την προστασία του δέρματος μιας και είναι πιο ευαίσθητο το λιπαρό. Στην αγορά υπάρχουν αντηλιακά που είναι oil-free, τα οποία δεν φράζουν τους πόρους και δεν δημιουργούν σπυράκια.

Οτιδήποτε είναι λιπαρό ή έξτρα ενυδατικό προϊόν καλό είναι να αποφεύγεται σε τέτοιου είδους δέρματα γιατί φράζουν οι πόροι και το δέρμα βαραίνει περισσότερο. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται τακτικός καθαρισμός μιας και οι μεγάλοι πόροι έχουν την τάση να απορροφούν περισσότερους ρύπους. Το λιπαρό δέρμα όμως έχει κι ένα μεγάλο καλό, κάνει πολύ δύσκολα ρυτίδες και γερνάει πιο δύσκολα με σωστή φροντίδα.

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα, από την άλλη πλευρά, πάσχει από έλλειψη φυσικής υγρασίας, δηλαδή υπάρχει λίγο λάδι να δρα ως φραγμός στην επιφάνεια και να ”κλειδώνει” την φυσική υγρασία του δέρματος. Τα άτομα με ξηρό δέρμα αισθάνονται ένα σφίξιμο γύρω από το πρόσωπό τους και το δέρμα τους είναι συχνά ερεθισμένο. Κάποιες φορές μπορεί να παρατηρηθεί και ξηροδερμία. Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η ξηροδερμία είναι έντονη τότε μπορεί να προκληθεί φαγούρα που μπορεί να δημιουργήσει και έκζεμα ή κοκκινίλες.

Ακόμα και άτομα με λιπαρό ή κανονικό δέρμα μετά από κάποια ηλικία μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές προς ξηρό. Ειδικά οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που η παραγωγή ορμονών αλλάζει μπορεί να παρατηρηθεί έντονη αφυδάτωση. Για την φροντίδα του ξηρού δέρματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ήπιο σαπούνι καθαρισμού και κάποια τονωτική λοσιόν, όπως επίσης η ενυδατική πρέπει να χρησιμοποιείται 2 φορές την ημέρα και αναλόγως την ξηρότητα, τόσο πιο πλούσια πρέπει.

Μικτό δέρμα

Το μικτό δέρμα είναι ένας συνδυασμός από λιπαρό και ξηρό δέρμα μαζί. Οι άνθρωποι με συνδυασμό δέρματος, συνήθως διαπιστώνουν ότι η λιπαρότητα είναι συγκεντρωμένη κυρίως στο σημείο Τ, ενώ τα μάγουλα παραμένουν στεγνά/ξηρά. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να χρειαστούν συνδυαστικά προϊόντα για την εξομάλυνση του προβλήματος. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί ένα ενυδατικό προϊόν για την ξηρή περιοχή και κάποιο άλλο με υπεροξείδιο του βενζολίου για την λιπαρή περιοχή.

Αν παρ’ όλα αυτά δυσκολεύεστε να εντοπίσετε τον τύπο δέρματος που έχετε, το καλύτερο είναι να επισκεφθείτε ένα δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να συστήσει μια θεραπευτική αγωγή φροντίδας του δέρματος.

Κανονικό δέρμα

Αν είστε από τους τυχερούς που έχουν κανονικό τύπο δέρματος τότε μπορείτε να αρκεστείτε σε απλά προϊόντα ενυδάτωσης και λοσιόν καθαρισμού και σίγουρα το αντηλιακό σας. Μια φορά τον μήνα μπορείτε να κάνετε έναν καθαρισμό και μια μάσκα αναζωογόνησης και λάμψης μιας και το δέρμα σας δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Συντάκτης: Ιλεάνα Γαλανοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.